ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δήμος και πανεπιστήμια ενώνουν δυνάμεις για την προσέλκυση στην πόλη ξένων φοιτητών

20171102 sign protocole cprtn study in thess-005

Στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη της δράσης «Study in Thessaloniki: Σπούδασε στην Θεσσαλονίκη» προχώρησαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης που την υποστηρίζουν, σήμερα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η δράση στοχεύει στο σχεδιασμό μιας μακροχρόνιας στρατηγικής και πολιτικής για την προβολή, προώθηση και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς προορισμού εκπαίδευσης και κατάρτισης. Παράλληλα, αποσκοπεί στην από κοινού δημιουργία και προώθηση της ψηφιακής πλατφόρμας της δράσης, την ενδεχόμενη διεκδίκηση και υλοποίηση προγραμμάτων τοπικής ή εθνικής εμβέλειας, την ένταξη σε κάθε είδους εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, την οργάνωση αποστολών στο εξωτερικό και την υποδοχή αντιστοίχων.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης είναι ένα από τα δύο σημαντικά ‘’περιουσιακά στοιχεία’’ της Θεσσαλονίκης, μαζί με το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της: «Υποστηρίζουμε τις ενέργειες και τις δράσεις των πανεπιστημίων και των κολλεγίων με όποιον τρόπο μπορούμε, μέσω της συνεννόησης και της συνεργασίας, και με σκοπό να προσελκύσουμε τους υποψήφιους σπουδαστές, προκειμένου να τους καταστήσουμε πρεσβευτές της Θεσσαλονίκης και να διευρύνουμε έτσι πολιτισμικά τους ορίζοντές της».

Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος που θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τη δημιουργία του εβραϊκού σχολείου που θα απευθύνεται σε όλους, τονίζοντας: «Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τουλάχιστον 15.000 έως 20.000 σπουδαστές και φοιτητές, αντίστοιχο, δηλαδή, αριθμό με αυτόν των Ελλήνων που σπουδάζουν σε ιδρύματα των Βαλκανίων».

Ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με τη σύμπραξη μιας δημιουργικής ομάδας από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, σημείωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την ανάπτυξη της δράσης ‘’Study in Thessaloniki’’. Η κίνηση αυτή δεν φέρνει μόνο ένα ορατό βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, αλλά κυρίως χτίζει το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές που έρχονται στην πόλη μας απολαμβάνουν το υψηλό επίπεδο σπουδών και τη διαμονή τους, ενώ κάποιοι επιζητούν να παραμείνουν στην Θεσσαλονίκη και να ασχοληθούν επιχειρηματικά, προσφέροντας αναγκαίες θέσεις εργασίας για την πόλη και την ανάπτυξή της. Μας ενδιαφέρει, τέλος, και η δημιουργία υποδομών και οι προοπτικές σημαντικών επενδύσεων σε χώρους συγγενείς με την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως οι φοιτητικές στέγες και τα διαμερίσματα», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, από την πλευρά του, τόνισε: «Αγκαλιάζουμε και συνδιαμορφώνουμε τη δράση ‘’Study in Thessaloniki’’, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι ένας τόπος ελκυστικός για τους νέους και έχει τη δυνατότητα να γίνει πόλος έλξης δεκάδων χιλιάδων φοιτητών. Κάθε χρόνο, τα ιδρύματά μας δέχονται εκατοντάδες φοιτητές μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ‘’Erasmus’’ και των ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πιστεύουμε ότι η παιδεία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης και προόδου της κοινωνίας. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε ως προς αυτό και είμαστε συμμέτοχοι στις πρωτοβουλίες του Δήμου που στοχεύουν στην εξωστρέφεια».

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη, Philippe Ray, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και την διοίκηση για την πρωτοβουλία και εκτίμησε ότι ένας σημαντικός παράγοντας προσέλκυσης των ξένων φοιτητών στην πόλη, είναι η γλώσσα, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της γαλλικής πλευρά για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης στη Γαλλία και τις γαλλόφωνες χώρες.

Στην τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας παραβρέθηκαν ακόμη ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ευτύχιος Σαρτζετάκης, ο Αντιπρύτανης του Αλεξάνδρειου Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), Πέτρος Σκεπαστιανός, και εκπρόσωποι από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, το Γερμανικό και το Γαλλικό σχολείο Θεσσαλονίκης, το Pinewood, το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT), το Metropolitan College, το New York College, το University of Sheffield International Faculty – City College, τον τοπικό σύνδεσμο European Union Nations Institutes for Cultures (EUNIC) και την εταιρεία διαχείρισης φοιτητικών διαμερισμάτων Oikotrust.gr.

Πηγή: Γραφείο Τύπου δήμου Θεσσαλονίκης

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο προσωπικό σας blog.

Το ΚΛΔ του ΑΠΘ παρέχει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα στα μέλη του ΑΠΘ να διατηρούν προσωπική ιστοσελίδα σε διεύθυνση του Πανεπιστημίου. Οι δυνατότητες όμως περιορίζονταν σε τυποποιημένες (template) σελίδες ή στατικές σελίδες (HTML) κατασκευασμένες από τον ίδιο τον χρήστη, εφόσον είχε εμπειρία με κάποιο λογισμικό webpage editor (π.χ. Frontpage, Dreamweaver).

Τη δυσκολία αυτή έρχεται να ξεπεράσει αυτή η υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων με τη μορφή blog, που επιτρέπει στον καθένα να καταχωρεί περιεχόμενο στην προσωπική του ιστοσελίδα, χωρίς γνώση ειδικών εργαλείων.

Η ευκολία του wordpress

To blogs.auth.gr είναι βασισμένο στη δημοφιλή πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου wordpress. Κάθε ιστολόγιο (blog) περιέχει:

  • posts: ημερολογιακές καταχωρήσεις άρθρων
  • pages: ιστοσελίδες μόνιμου χαρακτήρα

Το περιεχόμενο μπορεί να είναι κείμενο, φωτογραφίες, video, ηχητικό υλικό κ.α. Κάθε άρθρο που προστίθεται, δημοσιεύεται με ημερολογιακή σειρά στο δικό σας χώρο. Επιπλέον, αρχειοθετείται κατά έτος, μήνα, ημέρα, καθώς και με λέξεις κλειδιά (tags) ή κατηγορίες (categories). Η αυτοματοποίηση στην καταχώρηση όχι μόνο επιτρέπει την εύκολη αναζήτηση, αλλά σας απαλλάσσει από την οργάνωση του ιστοχώρου σας, που γίνεται πλέον δυναμικά. Επίσης, το wordpress σας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε το σχολιασμό των άρθρων σας από τρίτους, χτίζοντας μία ζωντανή κοινότητα επικοινωνίας. Εισαγωγικά εγχειρίδια και λεπτομέρειες για τις λειτουργίες του WordPress θα βρείτε στα Αγγλικά εδώ.

Τα πρώτα σας βήματα

Για να ξεκινήσετε το blog σας με απλά βήματα, μπορείτε να:

  • τροποποιήσετε το περιεχόμενο του άρθρου αυτού ως την πρώτη σας καταχώρηση (Posts – Edit)
  • αλλάξετε τον τίτλο του blog και άλλα στοιχεία του ιστολογίου σας (Users – Your Profile)
  • προσθέσετε επιπλέον άρθρα, σύντομα περιεκτικά δημοσιεύματα για ό,τι θέματα επιθυμείτε (Posts – Add)
  • επιλέξετε κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα πρότυπα εμφάνισης (Appearance – Themes)
  • προσθέσετε μόνιμες σελίδες, οι οποίες, ανάλογα με το theme που επιλέξατε, μπορούν να εμφανίζονται ως σύνδεσμοι στο κεντρικό μενού του ιστολογίου σας (Pages – Add)

Όλες οι παραπάνω ενέργειες είναι διαθέσιμες, αφού μπείτε στο διαχειριστικό περιβάλλον του blog σας, με την επιλογή Σύνδεση ή Site Admin ή Log in από το μενού κάτω δεξιά. Μετά την είσοδό σας, θα δείτε στα αριστερά το βασικό μενού του διαχειριστικού περιβάλλοντος.

Βοήθεια

Για οποιοδήποτε πρόβλημα, ερώτηση ή αίτημα για την προσθήκη κάποιου επιπλέον λειτουργικότητας (theme, plugin) στο blog σας, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου στο   support@auth.gr

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο