Στο δρόμο προς τα Καμένα Βούρλα.. Μέσα από τα μάτια ενός γεωλόγου

Στο δρόμο προς τα Καμένα Βούρλα παρατηρούμε ένα ευθύγραμμο όριο μεταξύ μίας τεταρτογενής οριζόντιας απόθεσης , που βρίσκεται πάνω από το όριο. Το όριο αυτό είναι ένα κανονικό ρήγμα το οποίο μετατοπίζει κατά την κλίση->δημιουργεί στο υποκείμενο έδαφος ορεινό όγκο.
Τα φυσικά αντερείσματα κόβονται από τα ρήγματα και δημιουργούν τριγωνικές κλυτιώψεις. Η οροφή των ιζημάτων είναι επικλινής προς την πεδιάδα. Συνέπεια του μεγάλου υψομέτρου είναι η μεγάλη υδραυλική κλίση του υδρογραφικού δικτύου που έχει ως αποτέλεσμα την κατά βάθος διάβρωση και τη δημιουργία μεγάλων φαραγγιών. Αντίθετα στους πρόποδες του ορεινού όγκου η υδραυλική κλίση είναι μικρή και δημιουργείται αλλουβιακό ριπιδοπεδίο. Στην πεδιάδα τέλος το έδαφος είναι οριζόντιο από την καθήζιση των πλημμυρικών αποθέσεων.

Προχωρώντας με το λεωφορείο, παρατηρούμε μια βαθιά πεδινή περιοχή με μεγάλα πάχη ιζημάτων. Αυτή είναι οριζόντια, γιατί ο τρόπος που φτάνουν οι αποθέσεις δεν είναι μόνο από το ποτάμι, όπου εκατέρωθεν έχουμε μεγαλύτερα βάθη, αλλά είναι από τα πολλά πλημμυρικά φαινόμενα. Δηλαδή έρχεται πάρα πολύ νερό το οποίο δε μπορεί να παροχετευτεί από την κοίτη του ποταμού. Το νερό θα ξεχυλίσει και θα κατακλίσει όλη την πεδινή περιοχή. Εδώ που βρισκόμαστε, λοιπόν, υπάρχουν αποθέσεις κοίτης του ποταμού , οι οποίες είναι ανδρόκκοκες, αλλά και αποθέσεις από τις πλημμύρες, που είναι πιο λεπτόκκοκες όπως ιλύς, άργιλοι, πηλοί. Το νερό εξατμίζεται και τα υλικά καθιζάνουν. Με την πάροδο του γεωλογικού χρόνου και την επανάληψη των πλημμυρικών επεισοδίων δημιουργείται μια ενιαία κουβέρτα. Η κοίτη του βασικού ποταμού έχει καταστραφεί αφού είναι ευκολοδιάβρωτη. Όταν το πλημμυρικό επεισόδιο τελειώσει το ποτάμι ξαναδημιουργεί την κοίτη του με τα υλικά που παρασέρνει απ τα ανώτερα. Ο ρυθμός δράσης των πλημμυρών είναι πολύ συχνός με συχνότητα 30-50 χρόνια. Σήμερα τα ρέματα ‘κατεβάζουν’ μόνο  νερό άρα δε λειτου αυτό είναι πολύ πιθανόν να είναι και ενεργό. Από το Βορρά πέφτουν τα ριπίδια και από το Νότο ανυψώνονται αυτά αργούν δηλαδή η ριπιδιογένεση έγινε παλαιότερα και είναι ανενεργή.

Εξαιτίας ενός δεύτερου ρήγματος έχω ασυfdμφωνία αντερείσματος με τον ορεινό όγκο και τα ριπίδια, που βρίσκονται κάτω από αυτόν. Ακόμη, το ρήγμακαι δημιουργούν σκαλοπάτια σαν αναβαθμίδες. Η ριπιδιογένεση είναι παλαιότερη από τον ορεινό όγκο, αφού την βλέπω κάτω από αυτόν. Έτσι λοιπόν, έχουμε δύο ρήγματα τα οποία πολύ πιθανόν συμβάλλουν υπό γωνία γιατί δεν βλέπουμε βλάστηση στο τμήμα ένωσης τους και άρα έχω κανονική ολίσθηση.

Στην πορεία μας από την πίσω πλευρά του Ολύμπου συναντήσαμε την εικόνα που έχει το παράθυρο της Όσσας. Δηλαδή από πάνω προς τα κάτω βλέπουμε, Ανακρυσταλλωμένους Ασβεστόλιθους, Μεταφλύσχη, Μπλε Σχιστόλιθο, Γνεύσιοι και Αμφιβολίτες και τέλος Οφειόλιθους. Οι Ανακρυσταλλωμένοι Ασβεστόλιθοι βρίσκονται στην πλάκα υποβύθισης. Η επαφή τους με το Μεταφλύσχη είναι μία τεκτονgrhrtική επαφή σε ζώνη υποβύθισης ωκεάνιου φλοιού με ηπειρωτικό φλοιό. Εδώ έχουμε εφίππευση της ηπειρωτικής πλάκας και άρα η φορά των επιφανειών μου θα κλίνουν αντίθετα από την επαφή. Ο Μεταφλύσχης αποτελεί το Νεοελληνικό κάλλυμμα και η επαφή του με τον Μπλε Σχιστόλιθο το Ιοελληνικό κάλλυμμα. Ο Μεταφλύσχης είναι ηλικίας Ολιγοκαίνου ενώ ο Μπλε Σχιστόλιθος είναι ηλικίας Ιουρασικού. Από την επαφή αυτών των δυο έχω τη δημιουργία Αμφβολίτη. Οι Γνεύσιοι που συνυπάρχουν με τους Αμφιβολίτες είναι μαρμαρυγιακοί.  Στη πρώτη στάση που κάνουμε εδώ παρατηρούμε ένα πράσινο ορυκτό με γνευσιακή ύφη, αυτός είναι ο Αμφιβολίτης του ωκεάνιου φλοιού. Οπότε περιμένουμε να βρούμε μία μετάβαση αυτού για να τον συνδέσουμε με την Οφειολιθικοί σειρά. Περιμένουμε δηλαδή μία εικόνα όπου τα οφειολιθικά πετρώματα θα βρίσκονται πάνω από τους αμφιβολίτες.

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο προσωπικό σας blog.

Το ΚΛΔ του ΑΠΘ παρέχει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα στα μέλη του ΑΠΘ να διατηρούν προσωπική ιστοσελίδα σε διεύθυνση του Πανεπιστημίου. Οι δυνατότητες όμως περιορίζονταν σε τυποποιημένες (template) σελίδες ή στατικές σελίδες (HTML) κατασκευασμένες από τον ίδιο τον χρήστη, εφόσον είχε εμπειρία με κάποιο λογισμικό webpage editor (π.χ. Frontpage, Dreamweaver).

Τη δυσκολία αυτή έρχεται να ξεπεράσει αυτή η υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων με τη μορφή blog, που επιτρέπει στον καθένα να καταχωρεί περιεχόμενο στην προσωπική του ιστοσελίδα, χωρίς γνώση ειδικών εργαλείων.

Η ευκολία του wordpress

To blogs.auth.gr είναι βασισμένο στη δημοφιλή πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου wordpress. Κάθε ιστολόγιο (blog) περιέχει:

  • posts: ημερολογιακές καταχωρήσεις άρθρων
  • pages: ιστοσελίδες μόνιμου χαρακτήρα

Το περιεχόμενο μπορεί να είναι κείμενο, φωτογραφίες, video, ηχητικό υλικό κ.α. Κάθε άρθρο που προστίθεται, δημοσιεύεται με ημερολογιακή σειρά στο δικό σας χώρο. Επιπλέον, αρχειοθετείται κατά έτος, μήνα, ημέρα, καθώς και με λέξεις κλειδιά (tags) ή κατηγορίες (categories). Η αυτοματοποίηση στην καταχώρηση όχι μόνο επιτρέπει την εύκολη αναζήτηση, αλλά σας απαλλάσσει από την οργάνωση του ιστοχώρου σας, που γίνεται πλέον δυναμικά. Επίσης, το wordpress σας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε το σχολιασμό των άρθρων σας από τρίτους, χτίζοντας μία ζωντανή κοινότητα επικοινωνίας. Εισαγωγικά εγχειρίδια και λεπτομέρειες για τις λειτουργίες του WordPress θα βρείτε στα Αγγλικά εδώ.

Τα πρώτα σας βήματα

Για να ξεκινήσετε το blog σας με απλά βήματα, μπορείτε να:

  • τροποποιήσετε το περιεχόμενο του άρθρου αυτού ως την πρώτη σας καταχώρηση (Posts – Edit)
  • αλλάξετε τον τίτλο του blog και άλλα στοιχεία του ιστολογίου σας (Users – Your Profile)
  • προσθέσετε επιπλέον άρθρα, σύντομα περιεκτικά δημοσιεύματα για ό,τι θέματα επιθυμείτε (Posts – Add)
  • επιλέξετε κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα πρότυπα εμφάνισης (Appearance – Themes)
  • προσθέσετε μόνιμες σελίδες, οι οποίες, ανάλογα με το theme που επιλέξατε, μπορούν να εμφανίζονται ως σύνδεσμοι στο κεντρικό μενού του ιστολογίου σας (Pages – Add)

Όλες οι παραπάνω ενέργειες είναι διαθέσιμες, αφού μπείτε στο διαχειριστικό περιβάλλον του blog σας, με την επιλογή Σύνδεση ή Site Admin ή Log in από το μενού κάτω δεξιά. Μετά την είσοδό σας, θα δείτε στα αριστερά το βασικό μενού του διαχειριστικού περιβάλλοντος.

Βοήθεια

Για οποιοδήποτε πρόβλημα, ερώτηση ή αίτημα για την προσθήκη κάποιου επιπλέον λειτουργικότητας (theme, plugin) στο blog σας, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου στο   support@auth.gr

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο