Το σχήμα της Γης


Αν οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν τα ίδια μέτρα με τους πολιτικούς αναλυτές: -Μα πως ξέρεις ότι η Γη είναι κύβος. -Το σκέφτηκα μία φορά, μετά το ξανασκέφτηκα. Ορίστε δύο δεδομένα.

Το σημερινό comic του SMBC μου θύμισε το παρακάτω απόσπασμα από ένα άρθρο του Isaac Asimov:

… αν ζεις σε έναν νοητικό κόσμο απολύτων ορθών και απολύτων λαθών, μπορεί να φαντάζεσαι πως επειδή όλες οι θεωρίες είναι εσφαλμένες, η Γη μπορεί να θεωρείται σφαιρική τώρα, αλλά κυβική τον επόμενο αιώνα, κοίλο εικοσάεδρο τον μεθεπόμενο και με σχήμα λουκουμά αυτόν που ακολουθεί.

Αξίζει να το διαβάσετε ολόκληρο, αλλά θα παραθέσω και την κεντρική του ιδέα για τους βιαστικούς:

… όταν οι άνθρωποι νόμιζαν πως η Γη είναι επίπεδη, έκαναν λάθος. Όταν οι άνθρωποι νόμιζαν πως η Γη είναι σφαιρική έκαναν λάθος. Αλλά αν νομίζεις πως το να θεωρείς ότι η Γη είναι σφαιρική είναι το ίδιο λάθος με το να θεωρείς πως η Γη είναι επίπεδη, τότε η άποψή σου είναι πιο λάθος και από τις δύο μαζί.

Δευτερευόντως, το comic μου θύμισε και μία αναφορά στο σχήμα της Γης από τον κινηματογράφο.

Το άρθρο του Asimov περιέχει διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για το σχήμα της Γης, στα οποία έχω να προσθέσω μόνο μία φωτογραφία την οποία τράβηξα στο GFZ στο Πότσδαμ, για να πάρετε μία ιδέα για το σχήμα της Γης:

Το σχήμα της Γης

Φυσικά οι αποκλίσεις του γεωειδούς από το σφαιροειδές έχουν εξογκωθεί. Στην πραγματικότητα η Γη είναι το ίδιο λεία με μία μπάλα του μπιλιάρδου (Ναι, το ξέρω ότι αυτό εξαρτάται από τον ορισμό του λείου. Δείτε μία συζήτηση με τα σχετικά επιχειρήματα υπέρ και κατά). Δείτε και τους παρακάτω συνδέσμους:

Ten things you don’t know about the Earth – Bad Astronomy

The Earth’s lumpy gravity – Bad Astronomy

Κατηγορίες: comics. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Μία απάντηση στο Το σχήμα της Γης

  1. Μήπως να επαναπροσδιορίσουμε και τον ορισμό της σφαίρας; Η κουβέντα θα πρέπει να έχει κάποια αρχική βάση, κάποιο «σημείο 0″, που θα θεωρείται εξ’ορισμού και apriori δεδομένο, αναμφισβήτητο και συνολικά αποδεκτό. πάνω σε αυτόν τον όποιο ορισμό θα δομηθούν όλες οι υπόλοιπες σκέψεις. Μήπως τελικά είναι (και) θέμα ορισμού;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>