Δημοσίευση του άρθρου μου “Το πρόσωπο στη συνάφεια της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Θεολογική προσέγγιση»

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Δημοσίευση άρθρου | Tagged , , , | Leave a comment

ΕξώφυλλοΠρόσφατα εκδόθηκε υπό την επιστημονική επιμέλεια της Ελ. Καλοκαιρινού, του Ε. Πρωτοπαπαδάκη και της Τρ. Ζέλκα συλλογικός τόμος με τίτλο «Ο άνθρωπος και οι τεχνικές της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής«, στον οποίο φιλοξενούνται άρθρα από φιλοσοφική, θεολογική, νομική και παιδοψυχιατρική άποψη στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στο τόμο αυτό συμμετείχα και εγώ με το άρθρο «Το πρόσωπο στη συνάφεια της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Θεολογική προσέγγιση» (σελ. 39-54), στο οποίο παρουσιάζω τη θεώρηση της Ορθόδοξης Βιοηθικής στο εν λόγω ζήτημα.

Περίληψη άρθρου

Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει επιτύχει κατά τις τελευταίες δεκαετίες να καταστήσει εφικτή την αναπαραγωγή υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες, ανατρέποντας έτσι αδιαμφισβήτητες γνώσεις και παγιωμένες αντιλήψεις για τις πιο θεμελιώδεις ανθρώπινες σχέσεις, όπως είναι αυτές του παιδιού με τη μητέρα και τον πατέρα του. Το γεγονός αυτό θέτει τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις της υποβοήθησης της αναπαραγωγής στο ανθρώπινο πρόσωπο. Στη συνάφεια αυτή, αφού παρουσιάζεται περιληπτικά η θεολογική κατανόηση του προσώπου, εξετάζονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις, καθώς με την πρώτη θεωρείται ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του προσώπου, ενώ με τη δεύτερη ότι διευρύνεται η αναπαραγωγική ελευθερία που αναγνωρίζεται στο πρόσωπο. Η πραγμάτευση του θέματος ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση των δύο αυτών προσεγγίσεων από την άποψη της ορθόδοξης βιοηθικής.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>