Εισήγηση με θέμα: «Το φυσικό και το τεχνητό στον αθλητισμό. Ηθική θεώρηση της φαρμακοδιέγερσης (doping)»

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Εισήγηση σε σεμινάριο | Tagged , , , , | Leave a comment

Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Ηθικής και Βιοηθικής “Το φυσικό και το τεχνητό υπό το πρίσμα των αναπαραγωγικών και βελτιωτικών τεχνολογιών”, που διοργανώσαμε από κοινού με την Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας κ. Ελένη Καλοκαιρινού, παρουσίασα εισήγηση στις 8 Δεκεμβρίου 2017 με θέμα: «Το φυσικό και το τεχνητό στον αθλητισμό. Ηθική θεώρηση της φαρμακοδιέγερσης (doping)«.

Περίληψης της εισήγησης

Η φαρμακοδιέγερση στον αθλητικό είναι γενικά μια μη αποδεκτή κοινωνικά πρακτική, κα­θώς αποτελεί παραβίαση των αθλητικών κανονισμών, προσβολή του αθλητικού ιδε­ώ­δους, εξαπάτηση των συναθλητών και του κοινού, ενώ επισείει σημαντικούς κιν­δύ­νους για την υγεία ή ακόμα και για την ίδια τη ζωή των ντοπαρισμένων αθλητών. Ωστό­σο, με την αυξανόμενη εφαρμογή των διαφόρων βελτιωτικών τεχνολογιών τί­θε­ται σή­με­ρα προβληματισμός για την αποδοχή της ιατρικής ενίσχυσης των σω­μα­τι­κών ικα­νο­τή­των και επι­δό­σεων με παράλληλη άρση της απαγόρευσης του ντόπινγκ. Στο πλαί­σιο της πα­ρού­σας εισήγησης παρουσιάζουμε την προβαλλόμενη επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία υπέρ της νομιμο­ποίησης του ντόπινγκ και εξετάζουμε τον αντίλογο σε αυτή δί­νο­ντας έμ­φα­ση στις έννοιες του φυσικού και του τεχνητού στον αθλητισμό. Στη συ­νά­φεια αυ­τή δια­τυ­πώνουμε τις απόψεις μας για το νόημα του αθλητισμού και την ελ­κυ­στι­κό­τη­τα που φαίνεται να έχουν στη σύγχρονη κοινωνία η μεγιστοποίηση της επίδοσης και η βελ­τίω­ση του θεάματος. Η εισήγηση ολοκληρώνεται με την εξέταση του θέματος από την άποψη της χριστιανικής ηθικής, με βάση την οποία διατυπώνουμε ένα ακόμη επι­χεί­ρημα στο σχετικό προβληματισμό.

Στιγμιότυπο 2017-12-19, 20.53.12 Στιγμιότυπο 2017-12-19, 20.48.23

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>