Συζήτηση για την ταινία «Το βράδυ μου με τη Μωντ» (1969).

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Ομιλία σε εκδήλωση | Tagged , | Leave a comment

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. πρόβαλε την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 την ταινία του Eric Rohmer, πρωτεργάτη της nouvelle vague του γαλλικού κινηματογράφου, «Το βράδυ μου με τη Μωντ» (1969).

Ma nuit chez MaudΑκολούθησε συζήτηση για το περιεχόμενό της  με τον Aν. Καθηγητή Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., Θεόδωρου Πενολίδη και με τη δική μου συμμετοχή.

Η οργάνωση της εκδήλωσης έγινε από τον  Επικ. Καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνο Μποζίνη.

Αντιγράφω από το δελτίο τύπου του ΑΠΘ:

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Πρόκειται για μία ταινία εμπνευσμένη από τo έργο «Στοχασμοί» του Γάλλου φιλοσόφου Blaise Pascal, η οποία πραγματεύεται το διχασμό που βιώνει ο άνθρωπος στη ζωή του ανάμεσα στον έρωτα και την ηθική. Μία τυχαία γνωριμία θα οδηγήσει τον πρωταγωνιστή της ταινίας σε έναν έντονο προβληματισμό, εάν θα πρέπει να ενδώσει στο πάθος προδίδοντας τις αρχές του ή να περιχαρακωθεί με όλη τη δύναμή του σε αυτές. Η αμφιταλάντευσή του μπροστά στο δίλημμα που αντιμετωπίζει φέρνει στην επιφάνεια θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με τη φύση του ανθρώπου που απασχολούν διαχρονικά τον θρησκευτικό και φιλοσοφικό στοχασμό: την ελευθερία της βούλησης, τα κίνητρα της πράξης, τη ροπή προς την ‘αμαρτία’, τη σχέση με τον Θεό».

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>