Συνάντηση με προτεστάντες θεολόγους από το Niedersachsen

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Χωρίς κατηγορία | Leave a comment

Εικόνα 19-6-18, 20.16Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 είχα συνάντηση με Προτεστάντες θεολόγους από το κρατίδιο του Niedersachsen της Γερμανίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα της επίσκεψής τους στη Θεσσαλονίκη συμπεριέλαβαν και τη Θεολογική Σχολή και έτσι είχα τη χαρά να τους υποδεχθώ, να απαντήσω στα ερωτήματά τους και να συζητήσουμε για την ορθόδοξη λειτουργική παράδοση αλλά και για σύγχρονα ηθικά θέματα.

Εισήγηση με θέμα: “Orthodoxe Bioethik im Angesicht der Moderne” (Kiel, 8-9 Μαΐου 2018)

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Εισήγηση σε συνέδριο | Tagged , , | Leave a comment

Η Gesellschaft für das Studium des Christlichen Ostens και η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κιέλου διοργάνωσαν στις 8-9 Μαΐου 2018 στο Κίελο συνέδριο με θέμα «Orthodoxie und Moderne«.

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχα και εγώ με εισήγηση με θέμα: “Orthodoxe Bioethik im Angesicht der Moderne”.

IMG_7071 IMG_7084

IMG_6992 IMG_7450

 

 

 

Εισήγηση με θέμα: “Are we playing God by editing our genes? An orthodox perspective” (βίντεο)

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Εισήγηση σε συνέδριο | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Πρόκειται για το βίντεο της εισήγησης που παρουσίασα στο διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο «PLAYING GOD? – The science, theology, and societal issues on gene-editing”, που διοργάνωσε το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στις 27-28 Φεβρουαρίου 2018 στο Παρίσι.

Διάλεξη του Αναπλ. Καθηγητή Ion Marian Croitoru στο μεταπτυχιακό μου μάθημα

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Διάλεξη σε μάθημά μου | Tagged , , | Leave a comment

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 είχα τη χαρά να φιλοξενήσω στο μεταπτυχιακό μου μάθημα τον Αναπλ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Τυργοβιστίου (Ρουμανίας), κ. Ion Marian Croitoru, μίλησε με θέμα: “Ο γέροντας Αρσένιος Παπατσιόκ και η τακτοποίηση της πνευματικής ζωής. Σταχυολογήματα από τις εμπειρίες του στις κομμουνιστικές φυλακές”.

Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη διδασκαλία του γέροντος και με ενδιαφέρουσα συζήτηση για θέματα της ηθικής και πνευματικής ζωής.

IMG_6942 IMG_6939

Δημοσίευση του άρθρου μου «Influența morală a icoanei și a imaginilor după Sfinții Părinți ai Bisericii»

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Δημοσίευση άρθρου | Tagged , , , , , | Leave a comment

 

M. Vantsos, Influența morală a icoanei și a imaginilor după Sfinții Părinți ai Bisericii page 1

Πρόσφατα εκδόθηκε ο συλλογικός τόμος με τίτλο “Misiune, spiritualitate, cultură”, ο οποίος αποτελεί τα πρακτικά του του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου με τίτλο: «Teologie, Iconografie, Mărturisire – Rezistența Bisericii prin Cultură și Spiritualitate”, που διοργάνωσε στις 30-31 Μαΐου 2017 η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Valahia του Târgoviște.

Στον εν λόγω τόμο περιλαμβάνεται και το άρθρο μου “Influența morală a icoanei și a imaginilor după Sfinții Părinți ai Bisericii” (Η ηθική επίδραση της εικόνας και των θεαμάτων κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας), Editura Bibliotheca, Târgoviște 2017, σσ. 99-109.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζω στον Αναπλ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Târgoviște, Ion Marian Croitoru, για τη μετάφραση του άρθρου στη ρουμανική.

Εισήγηση με θέμα: «Η ενημέρωση του ασθενούς, τα δεδομένα υγείας και το φαινόμενο nocebo” (βίντεο)

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Εισήγηση σε συνέδριο | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Πρόκειται για το βίντεο της εισήγησης που παρουσίασα στο 5ο Συνέδριο Ιατρικής Ευθύνης και Βιοηθικής με τίτλο “Δεδομένα Υγείας και Γενετικά δεδομένα”, που έγινε στην Αθήνα στις 19 Ιανουαρίου 2018.

Το βίντεο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Πεμπτουσίας:

Μ. Βάντσος, Η ενημέρωση του ασθενούς, τα δεδομένα υγείας και το φαινόμενο nocebo

Εισήγηση με θέμα: «The positions of the Holy and Great Council of the Orthodox Church on bioethics” (Ιάσιο, 7 Μαΐου 2018)

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Εισήγηση σε συνέδριο | Tagged , , , | Leave a comment

Η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή “Dimitru Stāniloae” του Πανεπιστημίου του Ιασίου (Ρουμανία) διοργάνωσε στις 7-8 Μαΐου 2018 στο Ιάσιο το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο “Studia Theologica Doctoralia”.

Στο συμπόσιο αυτό συμμετείχα και εγώ με εισήγηση με θέμα: «The positions of the Holy and Great Council of the Orthodox Church on bioethics”.

Studia Theologica Doctoralia poster Studia Theologica Doctoralia 7-5-2018

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2086 IMG_6407

 

Διδασκαλία στη Θεολογική Σχολή του Ιασίου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Διάλεξη σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού | Leave a comment

Στις 3-9 Μαΐου 2018 επισκέφτηκα την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή “Dimitru Stāniloae” του Πανεπιστημίου του Ιασίου (Ρουμανία), όπου δίδαξα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Μεταξύ άλλων, φιλοξενήθηκα στο μάθημα του καθηγητού π. Viorel Sava, στο οποίο μίλησα για την ορθόδοξη διδασκαλία σχετικά με το τέλος της ζωής του ανθρώπου με βάση τη λειτουργική παράδοση και τον σύγχρονο ηθικό προβληματισμό για την ευθανασία.

IMG_6606 IMG_6440

 

 

 

 

 

 

 

IMG_6583 IMG_6594

Εισήγηση με θέμα: «Ζημιώνεται ή ωφελείται ο ζων δότης; Ένα καίριο ερώτημα για την ηθική θεώρηση της μεταμόσχευσης οργάνου»

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Εισήγηση σε σεμινάριο | Tagged , , | Leave a comment

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας διοργάνωσαν στον Πύργο στις 4-6 Μαΐου 2018  διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο “Σύγχρονη Βιοηθική. Προκλήσεις – Προσεγγίσεις – Προοπτικές”.

Στο πρόγραμμα συμπεριελήφθη και εισήγησή μου με θέμα: «Ζημιώνεται ή ωφελείται ο ζων δότης;  Ένα καίριο ερώτημα για την ηθική θεώρηση της μεταμόσχευσης οργάνου”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_εξωτερικό 2η έκδοση        ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_εσωτερικό 2η έκδοση

 

Περίσσότερο για το συνέδριο βλ. http://dide.ilei.sch.gr/bioethics2018/

Διάλεξη του Καθηγητή Andreas Müller στο μεταπτυχιακό μου μάθημα

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Διάλεξη σε μάθημά μου | Leave a comment

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου είχα τη χαρά να φιλοξενήσω στο μεταπτυχιακό μου μάθημα τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Κιέλου (Γερμανίας) Andreas Müller, ο οποίος μίλησε με θέμα: “Σύγχρονες τάσεις της προτεσταντικής θεολογίας”.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση που επεκτάθηκε σε πολλά επίκαιρα θέματα.

IMG_5164 IMG_5161