Δημοσίευση του άρθρου μου “Το πρόσωπο στη συνάφεια της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Θεολογική προσέγγιση»

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Δημοσίευση άρθρου | Tagged , , , | Leave a comment

ΕξώφυλλοΠρόσφατα εκδόθηκε υπό την επιστημονική επιμέλεια της Ελ. Καλοκαιρινού, του Ε. Πρωτοπαπαδάκη και της Τρ. Ζέλκα συλλογικός τόμος με τίτλο «Ο άνθρωπος και οι τεχνικές της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής«, στον οποίο φιλοξενούνται άρθρα από φιλοσοφική, θεολογική, νομική και παιδοψυχιατρική άποψη στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στο τόμο αυτό συμμετείχα και εγώ με το άρθρο «Το πρόσωπο στη συνάφεια της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Θεολογική προσέγγιση» (σελ. 39-54), στο οποίο παρουσιάζω τη θεώρηση της Ορθόδοξης Βιοηθικής στο εν λόγω ζήτημα.

Περίληψη άρθρου

Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει επιτύχει κατά τις τελευταίες δεκαετίες να καταστήσει εφικτή την αναπαραγωγή υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες, ανατρέποντας έτσι αδιαμφισβήτητες γνώσεις και παγιωμένες αντιλήψεις για τις πιο θεμελιώδεις ανθρώπινες σχέσεις, όπως είναι αυτές του παιδιού με τη μητέρα και τον πατέρα του. Το γεγονός αυτό θέτει τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις της υποβοήθησης της αναπαραγωγής στο ανθρώπινο πρόσωπο. Στη συνάφεια αυτή, αφού παρουσιάζεται περιληπτικά η θεολογική κατανόηση του προσώπου, εξετάζονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις, καθώς με την πρώτη θεωρείται ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του προσώπου, ενώ με τη δεύτερη ότι διευρύνεται η αναπαραγωγική ελευθερία που αναγνωρίζεται στο πρόσωπο. Η πραγμάτευση του θέματος ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση των δύο αυτών προσεγγίσεων από την άποψη της ορθόδοξης βιοηθικής.

Εισήγηση με θέμα: “Προς αναζήτηση μια νέας ηθικής (βιοηθική) απέναντι στα ζώα, στη φύση και στον άνθρωπο. Προσέγγιση Ορθόδοξης Βιοηθικής»

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Εισήγηση σε συνέδριο | Tagged , , , , , | Leave a comment

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 μίλησα στο 27ο Ιατρικό Συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων, που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Macedonia Palace της Θεσσαλονίκης στις 18-20 Οκτωβρίου 2018. Το θέμα που πραγματεύθηκα στην εισήγησή μου ήταν: “Προς αναζήτηση μια νέας ηθικής (βιοηθική) απέναντι στα ζώα, στη φύση και στον άνθρωπο. Προσέγγιση Ορθόδοξης Βιοηθικής«.

Περισσότερα για το συνέδριο βλ. http://www.milmed.gr

IMG_9086

IMG_9083

Πρόγραμμα Ζώα

Ραδιοφωνική εκπομπή για τη σχέση επιστήμης και θεολογίας (23 Σεπτεμβρίου 2018)

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Συμμετοχή σε ραδιοφωνική εκπομπή | Tagged , , | Leave a comment

final_03Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στις 12.00 είμαι προσκεκλημένος στην εκπομπή του Βασίλη Σπυρόπουλου «Το τραπέζι της Κυριακής» στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σε αυτή μιλώ για τη σχέση επιστήμης και θεολογίας.

Δημοσίευση του άρθρου μου: «Lebensschutz um jeden Preis? Fragen zur Bioethik – Orthodoxe Perspektive»

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Δημοσίευση άρθρου | Tagged , , | Leave a comment

G:/reihe/umschlag/13674-9.dviΠρόσφατα εκδόθηκε από τις εκδόσεις LIT συλλογικός τόμος με τίτλο «500 Jahre Reformation – wo steht die Ökumene?«, στον οποίο φιλοξενούνται άρθρα σε επίκαιρα θέματα, όπως είναι η ενότητα της Εκκλησίας, η Αγία Γραφή και η Ιερά Παράδοση, το βάπτισμα, η σχέση πίστης και λογικής, ο γάμος, η λειτουργική ζωή, η οικουμενική κίνηση και η προστασία της ζωής του ανθρώπου.

Ο εν λόγω τόμος εκδόθηκε στο πλαίσιο της σειράς Beiträge aus dem Zentrum für ökumenische Forschung München υπό την επιμέλεια των καθηγητών Bertram Stubenrauch, Athanasios Vletsis, Friederike Nüssel και του Michael Huber.

Σε καθένα από τα αναφερθέντα θέματα περιλήφθησαν τρία άρθρα, και συγκεκριμένα από ρωμαιοκαθολική, από προτεσταντική και από ορθόδοξη άποψη. Στο τόμο αυτό συμμετείχα και εγώ με το άρθρο «Lebensschutz um jeden Preis? Fragen zur Bioethik – Orthodoxe Perspektive» (σελ. 299-307), στο οποίο παρουσιάζω τη θεώρηση της Ορθόδοξης Βιοηθικής στο ζήτημα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Φωτογραφίες από τις δραστηριότητες του ακαδημαϊκού έτους 2017 – 2018

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Χωρίς κατηγορία | Leave a comment

Τα συνέδρια, οι διαλέξεις και τα σεμινάρια δεν είναι μόνο εισηγήσεις, επιχειρήματα και επιστημονικός διάλογος. Είναι και ταξίδια, προσκυνήματα, επισκέψεις σε αξιοθέατα και μνημεία, γνωριμίες και προσωπικές σχέσεις με συναδέλφους, πλούσιες και πολύτιμες εμπειρίες. Ορισμένα από τα αναφερθέντα που αφορούν σε επισκέψεις στο εξωτερικό αποτυπώνονται σε κάποιο βαθμό στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Wuppertal (Γερμανία)

Wuppertal (Γερμανία)

Maastricht (Ολλανδία)

Maastricht (Ολλανδία)

Λιέγη (Βέλγιο)

Λιέγη (Βέλγιο)

Παρίσι (Γαλλία)

Παρίσι (Γαλλία)

Berlin (Γερμανία)

Berlin (Γερμανία)

Ι. Μονή Μολντοβίτσα (Ρουμανία)

Ι. Μονή Μολντοβίτσα (Ρουμανία)

Ι. Μονή Πούτνα (Ρουμανία)

Ι. Μονή Πούτνα (Ρουμανία)

Ιάσιο (Ρουμανία)

Ιάσιο (Ρουμανία)

Kiel (Γερμανία)

Kiel (Γερμανία)

Lübeck (Γερμανία)

Lübeck (Γερμανία)

Hamburg (Γερμανία)

Hamburg (Γερμανία)

Hamburg (Γερμανία)

Hamburg (Γερμανία)

 

 

 

 

 

 

Συνάντηση με προτεστάντες θεολόγους από το Niedersachsen

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Χωρίς κατηγορία | Leave a comment

Εικόνα 19-6-18, 20.16Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 είχα συνάντηση με Προτεστάντες θεολόγους από το κρατίδιο του Niedersachsen της Γερμανίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα της επίσκεψής τους στη Θεσσαλονίκη συμπεριέλαβαν και τη Θεολογική Σχολή και έτσι είχα τη χαρά να τους υποδεχθώ, να απαντήσω στα ερωτήματά τους και να συζητήσουμε για την ορθόδοξη λειτουργική παράδοση αλλά και για σύγχρονα ηθικά θέματα.

Εισήγηση με θέμα: “Orthodoxe Bioethik im Angesicht der Moderne” (Kiel, 8-9 Μαΐου 2018)

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Εισήγηση σε συνέδριο | Tagged , , | Leave a comment

Η Gesellschaft für das Studium des Christlichen Ostens και η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κιέλου διοργάνωσαν στις 8-9 Μαΐου 2018 στο Κίελο συνέδριο με θέμα «Orthodoxie und Moderne«.

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχα και εγώ με εισήγηση με θέμα: “Orthodoxe Bioethik im Angesicht der Moderne”.

IMG_7071 IMG_7084

IMG_6992 IMG_7450

 

 

 

Εισήγηση με θέμα: “Are we playing God by editing our genes? An orthodox perspective” (βίντεο)

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Εισήγηση σε συνέδριο | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Πρόκειται για το βίντεο της εισήγησης που παρουσίασα στο διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο «PLAYING GOD? – The science, theology, and societal issues on gene-editing”, που διοργάνωσε το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στις 27-28 Φεβρουαρίου 2018 στο Παρίσι.

Διάλεξη του Αναπλ. Καθηγητή Ion Marian Croitoru στο μεταπτυχιακό μου μάθημα

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Διάλεξη σε μάθημά μου | Tagged , , | Leave a comment

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 είχα τη χαρά να φιλοξενήσω στο μεταπτυχιακό μου μάθημα τον Αναπλ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Τυργοβιστίου (Ρουμανίας), κ. Ion Marian Croitoru, μίλησε με θέμα: “Ο γέροντας Αρσένιος Παπατσιόκ και η τακτοποίηση της πνευματικής ζωής. Σταχυολογήματα από τις εμπειρίες του στις κομμουνιστικές φυλακές”.

Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη διδασκαλία του γέροντος και με ενδιαφέρουσα συζήτηση για θέματα της ηθικής και πνευματικής ζωής.

IMG_6942 IMG_6939

Δημοσίευση του άρθρου μου «Influența morală a icoanei și a imaginilor după Sfinții Părinți ai Bisericii»

Posted by Miltiadis Vantsos;Μιλτιάδης Βάντσος in Δημοσίευση άρθρου | Tagged , , , , , | Leave a comment

 

M. Vantsos, Influența morală a icoanei și a imaginilor după Sfinții Părinți ai Bisericii page 1

Πρόσφατα εκδόθηκε ο συλλογικός τόμος με τίτλο “Misiune, spiritualitate, cultură”, ο οποίος αποτελεί τα πρακτικά του του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου με τίτλο: «Teologie, Iconografie, Mărturisire – Rezistența Bisericii prin Cultură și Spiritualitate”, που διοργάνωσε στις 30-31 Μαΐου 2017 η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Valahia του Târgoviște.

Στον εν λόγω τόμο περιλαμβάνεται και το άρθρο μου “Influența morală a icoanei și a imaginilor după Sfinții Părinți ai Bisericii” (Η ηθική επίδραση της εικόνας και των θεαμάτων κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας), Editura Bibliotheca, Târgoviște 2017, σσ. 99-109.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζω στον Αναπλ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Târgoviște, Ion Marian Croitoru, για τη μετάφραση του άρθρου στη ρουμανική.