Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Καθ. Χρ. Σταμούλης κήρυξε την έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο των 1150 χρόνων από την αποστολή των Θεσσαλονικέων ιεραποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Πανoσιολογιώτατε,

Κύριοι εκπρόσωποι των προξενικών αρχών,

κύριε κοσμήτορα, 

κύριε πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων, 

κύριοι ομότιμοι, κυρίες συναδέλφισσες

και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Το Τμήμα Θεολογίας, πιστό στην παράδοση που το θέλει παρόν στις μεγάλες στιγμές της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, πιστό στην παράδοση διακονίας των σλαβικών μελετών που άνοιξαν  σπουδαίοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, όπως οι κύριοι Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάος και Ιωάννης Ταρνανίδης και συνεχίζουν οι νεότεροι μαθητές τους, σας καλωσορίζει σε τούτες τις τριήμερες εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 1150 ετών από την αποστολή των θεσσαλονικέων φωτιστών των Σλάβων στη Μεγάλη Μοραβία.

Είναι ξεχωριστή η χαρά μας, ξεχωριστό το προνόμιο, αλλά και μεγάλη η ευθύνη  να βρισκόμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη, στον τόπο από τον οποίο ξεκίνησε η μεγαλύτερη χριστιανική και ταυτόχρονα πολιτισμική έξοδος αγάπης, με σκοπό τη συνάντηση του άλλου, του διαφορετικού και εν τέλει την ολοκληρωτική κενωτική πρόσληψή του. Ένα παράδειγμα γεμάτο ουσία, καθώς αποκαλύπτει την οντολογία της ιεραποστολής, η οποία συντίθεται από τα στοιχεία της ανιδιοτελούς μαρτυρίας, του σκανδαλώδους δοσίματος και οπωσδήποτε της ειρηνικής παρουσίας. Παράδειγμα, το οποίο βάζει δύσκολα στη σημερινή θεολογία και στη σημερινή Εκκλησία, που σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να χάνουν το δρόμο τους, καθώς παραδίδονται στις  Σειρήνες του θρησκευτικού φανατισμού, της εωσφορικής αυτοειδωλοποίησης και τέλος του αιρετικού εθνικισμού.

Ίσως, λοιπόν, να ήλθε ο καιρός να σταματήσουμε την ειδωλολατρική μας αναφορά στην παράδοση της Ορθοδοξίας, το επικίνδυνο γλίστρημα μας στον Ορθοδοξισμό και αντλώντας από τη δυναμική του τρόπου των ταπεινών αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, να ανοίξουμε στην οικουμενικότητα της αγάπης μιας δυναμικής και ζώσας παράδοσης, που η αληθινή ανάγνωση του τρόπου τους αποκαλύπτει. Τουτέστιν, να παραδοθούμε στο μυστήριο του πολιτισμού της σάρκωσης, στο μυστήριο του Χριστού, που ανα-κοινώνει παντού και πάντα, πως η πρόσληψη προϋποθέτει κένωση και θυσία. Μοίρασμα αληθινό.

Κυρίες και κύριοι,

Με αυτές τις προλογικές  σκέψεις, σας καλωσορίζω σε τούτο το Συνέδριο, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και τη συμβολή σας, η οποία μας τιμά, ιδιαιτέρως ευχαριστώ την Ένωση Σλαβολόγων για την εξαιρετική συνεργασία, εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου καλή επιτυχία και κηρύσσω την έναρξή του.

Profile photo of Moschos Gkoutzioudis;Μόσχος Γκουτζιούδης

Σχετικά με Moschos Gkoutzioudis;Μόσχος Γκουτζιούδης

Επίκ. Καθ. Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ
Κατηγορίες: ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.