Πρώτη συνάντηση των μελών του Βiblicum για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017

biblicum-2016Η πρώτη συνάντηση του Βiblicum, το οποίο διοργανώνει ο Τομέας Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 θα γίνει τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώτου ορόφου της Θεολογικής Σχολής. Εισηγητής θα είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Στυλιανός Τσομπανίδης με θέμα: «Λούθηρος και οικουμενικός διάλογος. Η σημασία των πρώτων επαφών της Μεταρρύθμισης με την Ορθόδοξη Εκκλησία υπό το φως της σύγχρονης οικουμενικής κίνησης». Οι φετινές εισηγήσεις του Biblicum θα κινηθούν στον θεματικό άξονα «500 χρόνια από τη μεταρρύθμιση του Μαρτίνου Λούθηρου».

Κατηγορίες: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρώτη συνάντηση των μελών του Βiblicum για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ Καθηγητή Παναγιώτη Σκαλτσή κατά την ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Η εικόνα του Άλλου στα εκπαιδευτικά συστήματα της Μέσης Ανατολής»

ΣκαλτσήςΗ Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μάρτυρας και αποδέκτης μεγάλων προσφυγικών ροών από τις πολύ δοκιμαζόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από την Αφρική, με κύριες αυτές της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Σομαλίας. Σήμερα φιλοξενούνται περίπου 50.000 και πλέον πρόσφυγες στη χώρας μας, εκ των οποίων το 37% είναι παιδιά, τα οποία στο αναπάντεχο ταξίδι της ζωής τους τούς έμελλε να περάσουν κι από την Ελλάδα και να ζήσουν κι εδώ, σε δύσκολες συνθήκες πολλές φορές. Με τη βοήθεια όμως των περισσοτέρων Ελλήνων, οι οποίοι επέδειξαν καρτερία, ετοιμότητα και αλληλεγγύη στους συνανθρώπους τους και την πρωτοφανή αυτή κατάσταση, τις τελευταίες εβδομάδες τα παιδιά πρόσφυγες άρχισαν να γίνονται μέτοχοι του κατεξοχήν αγαθού, αυτού της παιδείας και μάλιστα εντός των σχολείων μας.

Για τον λόγο αυτό ως πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, του οποίου τα μέλη είναι ενήμερα όλων των ενεργειών που γίνονται τον τελευταίο χρόνο με επικεφαλής το ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων, χαίρομαι, που σας φιλοξενούμε σήμερα στη σχολή μας, με σκοπό να ενημερωθείτε από τον καθηγητή κ. Ράις, καθηγητή Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης για την «Εικόνα του Άλλου στα Εκπαιδευτικά Συστήματα της Μέσης Ανατολής», εστιάζοντας ακριβώς στις χώρες από όπου έρχονται πολλά από τα παιδιά πρόσφυγες στην Ευρώπη. Στην προσπάθεια αυτή συνδιοργανωτής είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο περιφερειακός Διευθυντής κ. Παναγιώτης Ανανιάδης, ο οποίος πολλά προσέφερε και συνεχίζει απτόητος να προσφέρει.

Η Θεολογία μαρτυρεί κατά τον καλύτερο τρόπο για την εικόνα του άλλου ανθρώπου, δεδομένου ότι αυτός ο «άλλος» είναι ο πλησίον τον οποίον καλούμαστε να τον τιμήσουμε όπως τον εαυτό μας, να τον φιλοξενήσουμε σαν δικό μας άνθρωπο. Στο πρόσωπό του βλέπουμε τον αδελφό, του Θεού την εικόνα, κατά το «είδες τον αδελφό σου, είδες Κύριον τον Θεόν σου». Στη βάση αυτή στηρίζεται και η στάση μας απέναντι σε κάθε πρόσφυγα, στη θέση του οποίου μπορούμε να βάλουμε τον εαυτό μας. Στο πνεύμα αυτό αξίζει κάθε εκπαιδευτική διαδικασία για τη μόρφωση των παιδιών προσφύγων.

Συγχαίρω όλους τους εκπαιδευτικούς και εθελοντές που εμπλέκονται με την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων, ένα δύσκολο αλλά κατεξοχήν ανθρωπιστικό έργο. Τα παιδιά πρόσφυγες με τη βοήθεια των δασκάλων τους και των ανθρώπων που στέκονται δίπλα αρωγοί τους, θα μάθουν τη γλώσσα μας και θα είναι οι αυριανοί καλοί πρεσβευτές και μάρτυρες σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή της φιλοξενίας που τους προσφέραμε.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στην παρούσα εκδήλωση.

Κατηγορίες: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ Καθηγητή Παναγιώτη Σκαλτσή κατά την ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Η εικόνα του Άλλου στα εκπαιδευτικά συστήματα της Μέσης Ανατολής»

Προκήρυξη προγράμματος «Επιμόρφωση των θεολόγων εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες»

%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%b8Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. θα υλοποιηθεί πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο: «Επιμόρφωση θεολόγων εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ». Στο πρόγραμμα θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας και του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και Θεολόγοι από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος με γνώσεις και πολυετή πείρα στην οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων στις Νέες Τεχνολογίες.

Σκοπός του επιμορφωτικού προγράμματος είναι αφενός η αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τους θεολόγους εκπαιδευτικούς -διορισμένων και αδιόριστων- και αφετέρου η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του έργου τους, στο πλαίσιο της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης μέσω της δια βίου εκπαίδευσης. Αυτό προβλέπεται να γίνει μέσω της ειδικής επιμόρφωσης σε πρώτη φάση θεολόγων με αυξημένα προσόντα, δεξιότητες και γνώσεις στις ΤΠΕ, ώστε να λειτουργήσουν σε δεύτερη φάση ως επιμορφωτές των υπολοίπων θεολόγων.

Στόχοι της υλοποίησης του προτεινόμενου προγράμματος επιμόρφωσης είναι να αναπτύξουν οι καταρτισμένοι θεολόγοι εκπαιδευτικοί δεξιότητες και στάσεις, οι οποίες θα τους καθιστούν ικανούς:

να κατανοήσουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, για την αναβάθμιση της διαδικασίας της διδασκαλίας και της μάθησης και την επίτευξη των στόχων που θέτει το Πρόγραμμα Σπουδών

να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποδοτικά τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ΤΠΕ για την ενεργό συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών σε κοινότητες μάθησης

να αποκτήσουν συνολική εποπτεία των υπαρχόντων εκπαιδευτικών λογισμικών καθώς και των εργαλείων (Διαδίκτυο, Επεξεργαστής κειμένου, Λογιστικό Φύλλο) που μπορούν να αξιοποιήσουν για την ένταξη των Τ.Π.Ε στην διδακτική πράξη

να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν κατάλληλο για την ειδικότητά τους εκπαιδευτικό λογισμικό ή γενικά και ειδικά εργαλεία

να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και το ρόλο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας για την εφαρμογή των Τ.Π.Ε στην τάξη

να κατανοήσουν τις αρχές σχεδιασμού μιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας ώστε να μπορούν να την εντάξουν στην διδακτική πράξη.

να γνωρίσουν τις βασικές αρχές οργάνωσης και διαχείρισης της χρήσης των Τ.Π.Ε στην τάξη.

να ενημερωθούν για τις κατηγορίες του προτεινόμενου εκπαιδευτικού λογισμικού καθώς και για το διαθέσιμο εκπαιδευτικό λογισμικό σε κάθε μία από αυτές.

να μάθουν τα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά ορισμένων αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων εκπαιδευτικού λογισμικού Θρησκευτικών.

να ασκηθούν στην αναζήτηση, αξιολόγηση και επιλογή πληροφοριών, κριτικό πνεύμα, νέες μορφές συλλογικότητας και συνεργασίας κλπ..

Το σεμινάριο διαρκεί 100 ώρες (3 μήνες) και περιλαμβάνει 2 μέρη:

80 ώρες εκ του σύνεγγυς διδασκαλία

20 εκπόνησης εργασιών

  1. Η πρώτη θεματική ενότητα αποτελείται από τοι γενικό μέρος που αποτελείται από 5 θεματικές ενότητες σε θέματα χρήσης και ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στην διδασκαλία και από τα ειδικό μέρος που αφορά τη Διδακτική του μαθήματος των Θρησκευτικών με χρήση ΤΠΕ (80 ώρες).
  2. Η δεύτερη περιλαμβάνει την εκπόνηση εργασιών σε κάθε μια από τις θεματικές ενότητες. (20 ώρες) και παράδοσή τους με το πέρας του σεμιναρίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε θεολόγους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ1, που υπηρετούν σε Γυμνάσια και Λύκεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και αποφοίτους θεολογικών σχολών με πιστοποιημένες βασικές γνώσεις και δεξιότητες στις ΤΠΕ.

Μετά το πέρας της φοίτησης, θα χορηγηθούν:

(α) Βεβαίωση συμμετοχής

(β) Πιστοποιητικό επιμόρφωσης

Αιτήσεις γίνονται δεκτές μόνον ηλεκτρονικά.

Την αίτηση θα τη βρείτε εδώ.

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
  2. Τίτλοι Σπουδών
  3. Πιστοποιητικά σε γνώσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
  4. Πιστοποιητικά τίτλου σπουδών ξένων γλωσσών (εάν υπάρχουν)
  5. Συμμετοχή με ανακοίνωση σε σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια στις ΤΠΕ
  6. Δημοσιεύσεις σχετικές με ΤΠΕ

Τα σεμινάρια θα γίνονται στη Νησίδα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής κάθε Τρίτη και Παρασκευή 16.00 – 20.00

Το κόστος συμμετοχής σε αυτό το αυτοχρηματοδοτούμενο Σεμινάριο Επιμόρφωσης είναι συμβολικό και ανέρχεται στο ποσό των 100 Ευρώ, που καταβάλλεται με την εγγραφή. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος Αναπλ. Καθηγήτρια Βασιλική Μητροπούλου (2310-997075 mitro@theo.auth.gr), στη Γραμματεία του Τομέα Λατρείας, Χρ. Αγωγής και Εκκλ. Διοίκησης, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τηλ. 2310996951 και στον γραμματέα του προγράμματος κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, ippapado@theo.auth.gr, 2310-991308.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής  Δια Βίου Μάθησης

Καθηγητής Στ. Ανδρέου 

Η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Βασιλική Μητροπούλου

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προκήρυξη προγράμματος «Επιμόρφωση των θεολόγων εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες»

Η εικόνα του άλλου στα εκπαιδευτικά συστήματα της Μέσης Ανατολής (Τουρκία, Ιράν, Συρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη)

%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82_31

Το Τμήμα Θεολογίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προσκαλούν τους εμπλεκόμενους με την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικούς στην ομιλία του Wolfram Reiss, Καθηγητή στην Έδρα της Θρησκειολογίας της Προτεσταντικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με εξειδίκευση στο Ισλάμ, τις Ανατολικές Εκκλησίες και τις άλλες θρησκείες της Μέσης Ανατολής, με θέμα: «Η εικόνα του Άλλου στα εκπαιδευτικά συστήματα της Μέσης Ανατολής (Τουρκία, Ιράν, Συρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη)». Προλογίζουν ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής Παναγιώτης Σκαλτσής και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης K.M. Παναγιώτης Ανανιάδης. Τη συζήτηση συντονίζει η Αν. Καθηγήτρια Αγγελική Ζιάκα. Η επιμορφωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής. Ώρα έναρξης 19:00.

Η ενημερωτική αυτή συνάντηση απευθύνεται στους Σχολικούς Συμβούλους Π.Ε. και Δ.Ε., τους Διευθυντές Δ/νσεων Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Θεσσαλονίκης, τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων Κεντρικής Μακεδονίας και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και προς κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Κατηγορίες: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η εικόνα του άλλου στα εκπαιδευτικά συστήματα της Μέσης Ανατολής (Τουρκία, Ιράν, Συρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη)

Σταύρος Γιαγκάζογλου, Βίος καὶ λόγος στὴν ἡσυχαστικὴ παράδοση. Δοκίμια θεολογικῆς γνωσιολογίας, ἐκδόσεις Δόμος, Ἀθήνα 2016

%ce%b2%ce%af%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84Βίος καὶ λόγος, θεωρία καὶ πράξη, ἀποτελοῦν ἑνιαῖες ὄψεις τῆς πίστης καὶ τῆς ζωῆς τῆς Ἐκκλησίας. Ἂν ὁ λόγος τῆς ἀρχαιοελληνικῆς σκέψης διερευνᾶ καὶ ἑρμηνεύει τὸν κόσμο καὶ τὸν ἄνθρωπο, ὁ Λόγος τῆς Ἁγίας Γραφῆς, δίχως νὰ ἀνήκει στὸν κόσμο, ἔρχεται ὄχι γιὰ νὰ τὸν ἑρμηνεύσει ἀλλὰ γιὰ νὰ τὸν σώσει μέσα ἀπὸ συγκεκριμένα γεγονότα στὴν ἱστορία τῆς σωτηρίας. Ἡ πατερικὴ θεολογία ἐκφράζει ἕναν Θεὸ ποὺ δὲν ἐγκλωβίζεται στὴν ἄγνωστη ὑπερβατικότητά του ἀλλὰ ἀποκαλύπτει καὶ κοινωνεῖ τὴν προσωπική του ζωὴ διὰ τοῦ ἐνανθρωπήσαντος Λόγου. Ἡ μέθεξη στὸ γεγονὸς τοῦ Χριστοῦ δὲν σχετίζεται μὲ μία διανοητικὴ καὶ ἄσαρκη πνευματικότητα. Διὰ τῆς μυστηριακῆς ζωῆς τῆς Ἐκκλησίας, ἡ ἐν Χριστῷ ζωὴ ἀποτελεῖ σωματοποιημένη ἐμπειρία. Εὐχαριστιακὴ ἐμπειρία καὶ ἀσκητικὸ βίωμα εἶναι οἱ ὄψεις μιᾶς ἑνιαίας θεολογικῆς γνωσιολογίας στὴ ζωὴ τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ πατερικὴ παράδοση καὶ ὁ ἅγιος Γρηγόριος Παλαμᾶς, διευρύνοντας τὴν ἴδια θεολογικὴ ἑρμηνευτική, θὰ ἐκφράσουν μὲ δυναμισμὸ τὴ θεολογία τῶν ἀκτίστων ἐνεργειῶν ὡς ἀνάπτυξη τῆς χριστολογίας τῶν δύο φύσεων καὶ δύο ἐνεργειῶν τοῦ Χριστοῦ. Ἡ θεολογία αὐτὴ τοῦ ἐνεργοῦ Λόγου ὁδήγησε τὴν πατερικὴ σκέψη καὶ τὴν ἀσκητικὴ πράξη τῆς ὀρθόδοξης Ἀνατολῆς σὲ μία μυστικὴ ἢ μυστηριακὴ θεολογία καὶ ἀσκητική, ὅπου βίος καὶ λόγος, θεωρία καὶ πράξη, μεταμορφώνονται ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι σὲ ἀποκαλυπτικὴ θέα καὶ θεωρία τοῦ ἔνσαρκου Λόγου, μεταμορφώνοντας τὸν ἄνθρωπο καὶ δι’ αὐτοῦ τὸν κόσμο καὶ τὴν ἱστορία. Τὸ βιβλίο αὐτὸ συγκεντρώνει δοκίμια καὶ μελέτες ποὺ διερευνοῦν τὴν πρόσληψη τῆς ἡσυχαστικῆς αὐτῆς παράδοσης ἀπὸ τὴ σύγχρονη θεολογία.

Τὸ ἐν λόγῳ βιβλίο ἀναπτύσσεται στὶς ἀκόλουθες ἑνότητες: λόγος το Θεο κα θεολογία το νανθρωπήσαντος Λόγου στν ρθόδοξη Παράδοση Τ δόγμα τς γίας Τριάδος κα σημασία του στν πίστη κα στ ζω τς κκλησίας πολιτισμς τς ρήμου. Τ σκητικ κατόρθωμα ς κοινωνία γάπης. Σχόλια στς ρωταποκρίσεις Βαρσανουφίου κα ωάννου νθρωπισμς τς ρήμου. πνευματικ διάκριση κατ τν σκητικ παράδοση τς κκλησίας Εσαγωγ στ θεολογία το γίου Γρηγορίου Παλαμ Προλεγόμενα στ θεολογία τν κτίστων νεργειν Θεολογία κα φιλοσοφία στ Βυζάντιο ποδεικτικ μέθοδος στ θεολογία το γίου Γρηγορίου Παλαμ σωτηρία ς θέωση κόσμος κα νθρωπος Πνευματολογία το Γρηγορίου Παλαμ διδακτορικ διατριβ το Jacques Lison στ καθολικ πανεπιστήμιο τς Louvain Μυστηριακς συχασμός. Ο κκλησιολογικς προϋποθέσεις τς θεολογίας το γίου Γρηγορίου Παλαμ γιος Γρηγόριος Παλαμς κα νεώτερη δυτικ θεολογία. Μ φορμ τν εσήγηση το Norman Russell γι τν ποδοχ το Παλαμ στν Δύση σήμερα Εχαριστία, θεία Οκονομία κα κκλησία Θεολογικ σχόλιο στς ρμηνευτικς ρχς το Νικολάου Καβάσιλα στ θεία Λειτουργία χριστοκεντρικς μυστικισμς το ποστόλου Παύλου στ θεολογία το γίου Νικολάου Καβάσιλα Γρηγόριος Παλαμς κα Νικόλαος Καβάσιλας. σύνθεση μυστηριακς κα σκητικς ζως στν ρθόδοξη παράδοση παρουσία το γίου Νικοδήμου στ θεολογικ σκέψη το εκοστο αώνα Εχαριστιακ κκλησιολογία κα μοναστικ πνευματικότητα στ νεώτερη ρθόδοξη θεολογία Εχαριστία κα θέωση.

Κατηγορίες: ΒΙΒΛΙΑ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Βίος καὶ λόγος στὴν ἡσυχαστικὴ παράδοση. Δοκίμια θεολογικῆς γνωσιολογίας, ἐκδόσεις Δόμος, Ἀθήνα 2016

O xαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Καθηγητή Παναγιώτη Σκαλτσή στο διήμερο Φεστιβάλ κατά των εξαρτήσεων – ναρκωτικών

ΣκαλτσήςΚυρίες καί κύριοι σύνεδροι,

Εἶναι γεγονός ὅτι τίς τελευταῖες δεκαετίες καί ἰδιαίτερα στίς μέρες μας ἡ μάστιγα τῶν ναρκωτικῶν θερίζει τή νεολαία μας, καί ἡ ἐξ αὐτῶν ἐξάρτηση ἔχει ἀναχθεῖ σέ ὕψιστη παθογένεια τῆς κοινωνίας μας. Ἀκόμη καί στό χῶρο τῆς Πανεπιστημιακῆς Κοινότητας τό πρόβλημα δέν εἶναι μικρό. Σέ καθημερινή βάση γινόμαστε μάρτυρες διακίνησης ἐξαρτησιογόνων οὐσιῶν. Τό φαινόμενο αὐτό μεταφερόμενο στό σπίτι μας, ἔρχεται νά μᾶς ἀφυπνίσει καί νά μᾶς ὑπενθυμίσει τό χρέος μας ἀπέναντι στά παιδιά μας. Τό Πανεπιστήμιο εἶναι χῶρος ἐκπαίδευσης, μαθητείας στή γνώση, ἄσκησης στήν ἀρετή καί ἀναφορᾶς σέ ὑψηλές στοχεύσεις καί ἐπιδιώξεις. Τά ναρκωτικά δέν συνάδουν μέ αὐτή τή δυναμική και ἀποστολή. Ἀπεναντίας μολύνουν τήν ἀκαδημαϊκή μας ἀτμόσφαιρα, ὑποβαθμίζουν τό χῶρο τῆς δουλειᾶς μας, σπρώχνουν τά νειάτα στήν ἀπαξίωση καί τό θάνατο.

Ἀπό τήν ἄποψη αὐτή ἀξίζει κάθε ἔπαινος στίς πρωτοβουλίες τόσο τῆς Πανεπιστημιακῆς Ἀρχῆς, ὅσο καί κάθε ἄλλον φορέα, πού ἔχουν ὡς στόχο νά ἐνημερώσουν, συζητήσουν καί πρακτικά ἀντιμετωπίσουν τήν πληγή πού μᾶς πονάει, ἀλλά καί μᾶς ἐκθέτει. Ἡ Διεπιστημονική Ἐπιτροπή πού ἔχει ὁριστεῖ ἀπό τή Σύγκλητο τοῦ Πανεπιστημίου μας σέ συνεργασία μέ φορεῖς πού ἀγωνιοῦν καί παλεύουν κατά τῶν ἐξαρτήσεων (ΠΕΘΕΑ.ΑΡΓΩ / ΙΑΝΟΣ / ΚΕΘΕΑ / ΟΚΑΝΑ / ΜΕΘΕΞΙΣ / ΠΠΑ), μέ τό διήμερο φεστιβάλ πού διοργανώνει, ἐπιβεβαιώνει αὐτό τό ἐνδιαφέρον.

Ὁ τίτλος, σύνθημα θά ἔλεγα: «Νικώντας τήν ἐξάρτηση, κερδίζοντας τή ζωή. Τό Α.Π.Θ. στόν ἀγώνα κατά τῶν ἐξαρτήσεων», προσδιορίζει καί ἀναδεικνύει τήν ποιότητα τοῦ Προγράμματος τῶν διημέρων ἐκδηλώσεων στό Α.Π.Θ. κατά τῶν ναρκωτικῶν. Στό Πρόγραμμα αὐτό, πλούσιο κατά πάντα καί ἐνδιαφέρον, συμμετέχει καί ἡ Θεολογική Σχολή, καθηκόντως θά ἔλεγα μιά καί ὁ ρόλος της γιά τήν ποιότητα τῆς ζωῆς μας εἶναι ἀκόμη μεγαλύτερος. Μέ τήν προβολή εἰδικῶν γιά τό σοβαρό αὐτό θέμα μικροφίλμς, ἀνοίγει ἕνα ἀκόμη παράθυρο τοῦ Πανεπιστημίου μας πρός τήν κοινωνία. Συμβάλλει στήν ἐνημέρωση καί εὐαισθητοποίηση τῶν φοιτητῶν καί τῶν καθηγητῶν σχετικά μέ τήν ὑποχρέωση ὅλων μας νά δώσουμε νόημα στή ζωή σ΄ αὐτούς πού λανθασμένες ἐπιλογές τούς ἔφεραν στήν παγίδα καί τά ἀδιέξοδα τῶν ἐξαρτήσεων.

Μέ τίς σκέψεις αὐτές χαιρετίζω κι έγώ τήν ἐνταγμένη στό καλλιτεχνικό πρόγραμμα τοῦ διημέρου σημερινή ἐκδήλωση στή Θεολογική Σχολή, συγχαίρω τούς ὀργανωτές της καί εὔχομαι πλήρη ἐπιτυχία στίς πνευματικοῦ καί κοινωνικοῦ χαρακτῆρα στοχεύσεις της.

Κατηγορίες: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο O xαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Καθηγητή Παναγιώτη Σκαλτσή στο διήμερο Φεστιβάλ κατά των εξαρτήσεων – ναρκωτικών

Περιοδικό Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ «Σύνθεσις» (τόμ. 4, αρ. 2)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

homepageimage_el_grEmmanouhl Giannopoulos, Σύμμεικτα περί Νέας Μεθόδου της εκκλησιαστικής μουσικής, 1-29.

Maria Kazamia-Tsernou, Ο άγιος Γεώργιος στην εικονογραφική παράδοση της Ανατολής, 30-87.

Vasileios Kalliakmanis, Το Φως της Φιλοκαλίας, 88-94.

Anna Koltsiou-Nikita, Από το Φως του Σπηλαίου στο Φως της Δαμασκού, 95-102.

Antonia Kyriatzi, Επιστήμη και θρησκεία: η αντίδραση του Σέργιου Μακραίου στο «περί πληθύος κόσμων» του Παναγιώτη Κοδρικά, 103-116.

Anastasios Liolios, Το Φως της Φυσικής, 117-130.

Petros Panagiotopoulos, Αγγελικό ή μαύρο. Η διπλή φύση του φωτός, 131-142.

Niki Papageorgiou, Οικονομική Κρίση και Κοινωνική Αλληλεγγύη: Ο ρόλος των γυναικών, 143-158.

Panagiotis Skaltsis, Ο Λειτουργικός Φωτισμός του Ανθρώπου και της Κτίσεως, 159-167.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περιοδικό Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ «Σύνθεσις» (τόμ. 4, αρ. 2)

Ο χαιρετισμός τοῦ Προέδρου τοῦ Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή κ. Παναγιώτη Ἰ. Σκαλτσῆ κατὰ τὸν Ἁγιασμὸ γιὰ τὴν ἔναρξη τῆς νέας ἀκαδημαϊκῆς χρονιᾶς καὶ τὴν ὑποδοχή τῶν νέων φοιτητῶν

%ce%b9%ce%b4-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%bf_62

(Ἱερὸς Ναὸς Θεολογικῆς Σχολῆς, 13 Ὀκτωβρίου 2016)

Παναγιώτατε,

Κύριε Κοσμήτορα,

Κύριε Πρόεδρε τοῦ Τμήματος

Ποιμαντικῆς καὶ Κοινωνικῆς Θεολογίας

Κυρίες καὶ Κύριοι  Συνάδελφοι,

Ἀγαπητοὶ φοιτητὲς καὶ φοιτήτριες

Ἡ χαρά σήμερα ὅλων μας εἶναι διπλή σέ κλίμα λειτουργικό καί ἑορταστικό. Πρῶτον διότι τιμοῦμε ἐπαξίως τόν σεπτό Ποιμενάρχη μας, τόν Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμο ὁ ὁποῖος προέστη τῆς Ἀκολουθίας τοῦ Ἁγιασμοῦ γιά τήν καλή ἀρχή καὶ εὐλογία τῆς νέας ἀκαδημαϊκῆς χρονιᾶς. Δεύτερον διότι ὑποδεχόμαστε τούς νέους φοιτητές πού μέσα ἀπό τό ὑπάρχον σύστημα τῶν Πανελλαδικῶν Ἐξετάσεων εἰσήχθησαν φέτος στά Τμήματα Θεολογίας καί Ποιμαντικῆς καί Κοινωνικῆς Θεολογίας ἀντίστοιχα.

Παναγιώτατε,

Ἡ μέ τήν εὐκαιρία τῆς τελέσεως τοῦ Ἁγιασμοῦ παρουσία σας σήμερα ἐδῶ στό Παρεκκλήσιο τῆς Θεολογικῆς μας Σχολῆς, μᾶς δίδει τή δυνατότητα, σέ Καθηγητές καί φοιτητές, νά έκφράσουμε στό σεπτό πρόσωπό σας, τόν Ἐπίσκοπο τῆς τῶν Θεσσαλονικέων Ἐκκλησίας καί πνευματικό Πατέρα ὅλων μας, τόν πλήρη σεβασμό μας, ἀλλά καί τήν ἄπειρη εὐγνωμοσύνη μας γιά τήν ἀμέριστη συμπαράστασή σας στό ἔργο καί τήν ἀποστολή μας.

Ὅλοι μας γνωρίζουμε τίς ἄοκνες προσπάθειές σας γιά νά μή σβήσει ποτέ, κατά «τό Πνεῦμα μη σβέννυτε», ἡ φλόγα τῶν χαρισμάτων τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν τοπική σας Ἐκκλησία καί καθημερινά νά γίνεται πράξη αὐτό πού ὑποσχεθήκατε κατά τόν ἐνθρονιστήριο λόγο σας, τήν Παρασκευή 18 Ἰουνίου 2004, στόν ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας . «Ἦλθα εἶπατε – γιά νά εἶμαι μαζύ σας, στήν κοινή πορεία τῆς  ζωῆς ὅλων μας μέ πνευματικά ὅπλα τήν “οἰκοδομή καί παράκληση”, ὅπως μᾶς τά παρέδωσε ὁ εὐαγγελικός λόγος καί ἡ ἱερά παράδοση».

Στήν πορεία αὐτή, γιά τήν οἰκοδομή καί παράκληση τοῦ ποιμνίου σας, πορευθήκατε μέ τά «ἐν λόγῳ ἀληθείας» κείμενά σας, τήν «ἐν ἀγάπῃ ἀνυποκρίτῳ» ποιμαντορία σας καί τήν «ἐν δυνάμει Θεοῦ» ἱεραποστολική σας μαρτυρία. Ἡ γλώσσα σας πάντοτε «κάλαμος γραμματέως ὀξυγγράφου», τό ποιμαντικό σας ἔργο, ἔργο εὐθύνης ἐλεήμονος καί πιστοῦ ἀρχιερέως, «πάντων τῶν ἐν ἀνάγκαις, κατά τό λειτουργικό λόγο, προσδεχομένου τά δάκρυα» καί ἡ μαρτυρία σας στήν κοινωνία νηφάλια καί ἀφυπνιστική. Ἀπευθυνόμενος σ΄ ἕναν κόσμο μέ πολυεπίπεδη ποιοτική ἔκπτωση, κρίση και παρακμή, πασχίζετε να ξυπνήσετε συνειδήσεις, νά ἐμπνεύσετε προτεραιότητες, νά ἐνθαρρύνετε κριτήρια «ἐν πνεύματι καί ἀληθείᾳ».

Στόν ἐνθρονιστήριο λόγο σας, Παναγιώτατε, ὡς Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, ἀναφέρατε καί κάτι ἄλλο πολύ σημαντικό. Ἦλθα, τονίσατε, «νά σταθῶ κοντά σ΄ αὐτούς πού εἶναι ἄνεργοι. Νά εὐλογήσω καί νά ἐμπνεύσω τά παιδιά σας, τούς νεαρούς βλαστούς, ἀγόρια καί κορίτσια, μαθητές, φοιτητές και ἐργαζομένους, αὐτούς πού εἶναι τό ἄμεσο μέλλον, ἡ ἐλπίδα καί ἡ προσμονή γιά την Ἐκκλησία καί γιά τήν Ἑλλάδα τοῦ αὔριο».

Τά παιδιά αὐτά, Παναγιώτατε, οἱ πρό ὀλίγου μαθητές καί νῦν φοιτητές, εἶναι ἐδῶ καί σίγουρα κατά τή διάρκεια τῶν σπουδῶν των θά τύχουν τῆς συμπαράστασής σας, ὅπως ἀκριβῶς καί τόσοι ἄλλοι ἕως τώρα γνώρισαν τήν πατρική σας ἀγάπη καί τό ἀμέριστο γι’ αὐτούς ἐνδιαφέρον σας. Καλωσορίζουμε λοιπόν τούς νέους φοιτητές μας καί τούς συγχαίρουμε γιά τήν ἐπιτυχία τους στή Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, ἡ ὁποία τό ἔτος 2017 ἑορτάζει τά 75 χρόνια διακονίας καί προσφορᾶς σέ ἐρευνητικό, ἐκκλησιαστικό καί κοινωνικό ἐπίπεδο. Κι ἐμεῖς ἐδῶ, οἱ τωρινοί Καθηγητές, στηριγμένοι στήν κειμενική καί μνημειακή μας κληρονομιά, τό βιβλικό δηλαδή λόγο, τήν Πατερική καί λειτουργική μας παράδοση, θέλουμε νά προσφέρουμε ὑψηλοῦ ἐπιπέδου ἐκπαίδευση στό ἐπιστημονικό πεδίο τῆς Ὀρθόδοξης Θεολογίας, τῆς θρησκείας γενικότερα καί τοῦ πολιτισμοῦ, σύμφωνα μάλιστα πάντοτε μέ τίς παγκοσμίως ἀναγνωρισμένες γιά Πανεπιστημιακά Ἱδρύματα σταθερές.

Ἀπό τήν ἀναζήτηση, ἀγαπητοί μου νέοι φοιτητές, πιθανόν καί τήν ἀμφισβήτηση, βρίσκεστε τώρα σέ μία Πανεπιστημιακή Σχολή ὅπου σέ κλίμα ἀκαδημαϊκῆς ἐλευθερίας, κριτικῆς σκέψης καί διαλόγου μπορεῖτε νά μελετήσετε τήν ἱστορία τοῦ ἀνθρώπου καί τοῦ κόσμου μέσα ἀπό τό φῶς, τά κείμενα καί τή γνώση τῆς θεολογικῆς ἐπιστήμης, τοῦ μυστηρίου τῆς Θεολογίας κατά τή λειτουργική μας Ὑμνογραφία. Ἡ μελέτη αὐτή ξεπερνᾶ ὁπωσδήποτε τό ἐπίπεδο τοῦ ἁπλοῦ θρησκευτικοῦ λόγου ἤ τῆς στείρας ἠθικολογίας καί ἀνοίγει νέους ὀρίζοντες στό νοῦ καί τήν καρδιά. Πρόκειται γιά τή θεολογία πού ἀνακαθαίρει θολερούς χειμάρρους καί ἐμπνέει τή σωστή γνώση γιά τό Θεό καί τόν ἄνθρωπο.

Ἀναφερόμεθα στή θεολογία τῆς πρόσληψης τοῦ ἀνθρώπου καί τοῦ κόσμου ἀπό τόν Τριαδικό Θεό, κάτι πού μᾶς ἐπιτρέπει νά μιλᾶμε γιά ἐν Χριστῷ ἐλευθερία, γιά ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι ζωή, γιά τή φανέρωση τῆς Ἐκκλησίας «ἐν τοῖς μυστηρίοις», γιά τήν τιμή τῆς εἰκόνας τῆς τοῦ Χριστοῦ ἐνανθρωπήσεως, ἀλλά καί τόν σεβασμό τῆς ἀξίας τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου κάθε ἐποχῆς, φυλῆς, γλώσσας καί θρησκείας.

Αὐτήν τήν θεολογία ἀκριβῶς ἐκφράζει καί τό μήνυμα τῆς προσφάτως συγκληθείσης στό Κολυμπάρι τῶν Χανίων τῆς Κρήτης Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, τό ὁποῖο ἐν κατακλείδι σημειώνει: «Εἰς τήν σύγχρονον ἐποχήν καί ἀείποτε, ἡ προφητική καί ποιμαντική φωνή τῆς Ἐκκλησίας ἀπευθύνεται εἰς τήν καρδίαν τοῦ ἀνθρώπου καί καλεῖ αὐτόν, μετά τοῦ ἀποστόλου Παύλου, ἵνα ἐνστερνισθῇ καί βιώσῃ “ὅσα ἐστιν ἀληθῆ, ὅσα σεμνά, ὅσα δίκαια, ὅσα ἁγνά, ὅσα προσφιλῆ, ὅσα εὔφημα”, τήν θυσιαστικήν ἀγάπην τοῦ Ἐσταυρωμένου Κυρίου της, τήν μόνην ὁδόν πρός ἕνα κόσμον εἰρήνης, δικαιοσύνης, ἐλευθερίας καί ἀγάπης μεταξύ τῶν ἀνθρώπων καί τῶν λαῶν».

Ὁλοκληρώνοντας, ἀγαπητοί μου νέοι φοιτητές, νά σᾶς καλωσορίσω καί πάλι καί νά κλείσω μέ μία συμβουλή τοῦ Μεγάλου Βασιλείου πρός τούς νέους . «Ὁ καθένας – γράφει – μόνος του πρέπει νά διαλέγῃ τόν ἄριστον βίον» καί ὅλοι «νά ἐπιχειροῦμεν τά ἄριστα. Διότι εἶναι ἀπρεπές νά ἀφήνωμεν τόν παρόντα καιρόν νά χάνεται, ὕστερα δέ νά ἀναπολοῦμεν τά περασμένα, “ὅτε οὐδέν ἔσται πλέον ἀνιωμένοις” (ὁπότε καμμία ὠφέλεια πλέον δέν θά ὑπάρξῃ μέ τό νά στενοχωρούμεθα)».

Ἀξιοποιεῖστε λοιπόν, ὅσο μπορεῖτε καλύτερα, τό χρόνο τῶν σπουδῶν σας, γιά τήν θεολογική σας κατάρτιση, τήν προσωπική ὁλοκλήρωσή σας, τή δικαίωση τῶν προσδοκιῶν σας. Καλή πορεία καί ὁ Θεός, μέ τίς εὐχές τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου μας καί σεπτοῦ Ποιμενάρχου μας κ. Ἀνθίμου, νά εἶναι πάντοτε μαζί σας.

Κατηγορίες: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο χαιρετισμός τοῦ Προέδρου τοῦ Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή κ. Παναγιώτη Ἰ. Σκαλτσῆ κατὰ τὸν Ἁγιασμὸ γιὰ τὴν ἔναρξη τῆς νέας ἀκαδημαϊκῆς χρονιᾶς καὶ τὴν ὑποδοχή τῶν νέων φοιτητῶν

Πρωτοπρ. Ιωάννης Σκιαδαρέσης (Καθηγητής Α.Π.Θ.), Η Θεία ευχαριστία ως αγιασμὸς του κόσμου

p-ioannis1. Εισαγωγικές παρατηρήσεις

Ανέκαθεν η εκκλησία τροφοδοτούσε τα μέλη της με αρίστη τροφή. Τα δίδασκε δηλ. όχι μόνο εντατικὰ αλλὰ και με τροφή καλής ποιότητος. Αυτό, συνήθως, λέμε ότι γινόταν κυρίως κατά τον χρυσό αιώνα της (4ος και 5ος αι.). Η Κ. Διαθήκη, όμως, μας βεβαιώνει ότι γινόταν και στα χρόνια της, τον πρώτο δηλ. αι. (Βλ. λ.χ. τη σπουδαία μαρτυρία στο Εβρ 5,11—6,6, όπου φαίνονται οι διάφοροι κύκλοι θεολογικών μαθημάτων στην κατήχηση της πρώτης εκκλησίας και γίνεται μάλιστα λόγος, μεταφορικά, για γάλα και στερεά τροφή. Επίσης διακρίνονται οι πιστοί σε άπειρους, σε νηπίους και τελείους κ.λ.π. )

Είναι σαφές ότι η συνεχής αυτή διδασκαλία γινόταν για την καλύτερη μετοχή των μελών της εκκλησίας στα μυστήριά της. Να μη κατανοούνται δηλ., κατά το πρότυπο των αρχαίων μυστηριακών λατρειών, ως μαγικές τελετές αλλά ως τρόποι σωτηρίας του ανθρώπου.

Ξαναλέμε, λοιπόν, ότι η εκκλησία, όπως δεν έμεινε ποτέ χωρίς λατρεία, ή χωρίς ιεραποστολή, έτσι δεν έμεινε, από τα πρώτα της κιόλας βήματα, χωρίς σοβαρή κατήχηση των μελών της[1].

Όπως κέντρο της ζωής της πρώτης εκκλησίας ήταν η θεία ευχαριστία έτσι και κέντρο της διδαχής της ήταν προφανώς η θεία ευχαριστία. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το μυστήριο αυτο, δηλ. η θεία ευχαριστία, βρίσκεται πίσω από τις ουσιαστικότερες, όπως θα δούμε,  σελίδες  της Κ. Διαθήκης.

Γύρω από αυτό το μυστήριο θα περιστραφούν όσα θα πω στη συνέχεια, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου και τη δική σας προσοχή.

Θα προσπαθήσω να μη πω δικούς μου στοχασμούς,  αλλά ό,τι η Κ. Διαθήκη αφήνει να γευτούμε από το άρρητο αυτό μυστήριο, το οποίο συμπυκνώνει όσα έκανε και κάνει ο Θεός για τη δημιουργία του και όσα μπορεί και πρέπει, ευγνωμόνως,  να κάνει ο άνθρωπος έναντι του Θεού και όλης της υπόλοιπης δημιουργίας.           

Προκαταβολικά, όμως, επιτρέψτε μου να πω κάτι ως προϋπόθεση των όσων θα ακολουθήσουν:

Θα έλεγε κάποιος ότι η  ευχαριστία δεν είναι το άπαν. Δεν προβάλλει όλα όσα έκανε σε μας και όσα ζητάει από μας ο Χριστός.  Και βεβαίως αυτό φαίνεται ότι ισχύει αν η ευχαριστία βιώνεται ως μαγική πράξη. Ισχύει αν η θεία λειτουργία γίνεται για το θεαθήναι. Εάν δεν είναι τόπος ιερών αποφάσεων και εφαλτήριο ωραίων και γνήσιων πράξεων. Όμως, η ευχαριστία συμπυκνώνει όντως το άπαν των όσων έδωκε σε μας ο Χριστός, είτε το ξέρουμε είτε όχι. Είτε το ομολογούμε είτε όχι. Αυτή τα συμπεριλαμβάνει όλα. Αυτή συμπυκνώνει και επικαιροποιεί το λόγο και το κήρυγμα του Χριστού. Δε θυμίζει απλά αλλά ενεργοποιεί στο παρόν τη θυσία του και εν γένει το αναδημιουργικό του έργο. Ταυτόχρονα είναι το άπαν των όσων ζητάει από μας ο Χριστός: το να αγιάζουμε δηλ. τον εαυτό μας, προσφερόμενοι στον Θεό, στο συνάνθρωπο και στην υπόλοιπη δημιουργία.

2. Οι ευχαριστιακοί τόποι (αναφορές) της Κ. Διαθήκης

Μετά τη γενική αυτή αξιολόγηση να ξαναπώ ότι όσα θα ακολουθήσουν για την ευχαριστία, θα στηρίζονται κυρίως στην Κ. Διαθήκη. Το κάνω αυτό όχι τόσο γιατί αυτόν το χώρο μπορώ, κάπως, να προσεγγίζω ευχερέστερα, όσο γιατί α) όπως γνωρίζουμε η ευχαριστία, που αναμφίβολα είναι το κέντρο και το κριτήριο της εκκλησιαστικής μας ζωής σήμερα, ήταν, όπως ήδη είπαμε, και στο ξεκίνημα της εκκλησίας μας επίσης το κέντρο της και το κριτήριό της και β) διότι πιστεύω ότι η Κ. Διαθήκη δικαιούται, όχι μόνο σε παρόμοιες συνάξεις ή συνέδρια, αλλά και γενικότερα στην εκκλησιαστική μας ζωή, κάτι παραπάνω από όσα της δίνονται. Θα τολμούσα, μάλιστα, να πω ότι, επειδή από τη λατρεία και δη την ευχαριστία που η Κ. Διαθήκη προβάλλει, με φειδωλότητα βεβαίως, απουσιάζουν κάποια μεταγενέστερα φορτία, από αυτά που ονομάσθηκαν, όχι άδικα, «ιερή σκουριά», θα πρέπει να αφουγκραζόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή, το τι λέει η Κ. Διαθήκη για την ευχαριστία και γενικά τη λατρεία.

Τα βασικά καινοδιαθηκικά  κείμενα, που έχουν άμεση ή έμμεση ή και μακρινή σχέση με την ευχαριστία, τα οποία κυρίως θα έχω στο νου μου για όσα, άκρως συνεπτυγμένα, θα πω, είναι :

α. Από τα συνοπτικά ευαγγέλια φυσικά, μας αφορούν κυρίως οι διηγήσεις για το τελευταίο Δείπνο του Χριστού με τους μαθητές του[2], λιγότερο οι παραβολές των Δείπνων[3], οι σωζόμενες από τους ευαγγελιστές διηγήσεις μετοχής του Χριστού σε δείπνο[4], καθώς και κάποιες από τις μεταναστάσιμες εμφανίσεις του, κατά τις οποίες συνέτρωγε με τους μαθητές του, όπως το δείπνο του με τους δύο μαθητές τους πορευομένους προς  Εμμαούς[5] κλπ.

β. Από τις Πράξεις, βασικές είναι οι  πληροφορίες οι σχετιζόμενες με τις συνάξεις και τον τρόπο ζωής των πρώτων Χριστιανικών κοινοτήτων[6] και η, συνήθως από πολλούς παραλειπόμενη, διήγηση της κλάσης του άρτου στην Τροία με τον επισυμβάντα θάνατο του Εύτυχου και την επαναφορά του στη ζωή[7]. Στα παραπάνω, θα πρόσθετα τη διήγηση για την εκ μέρους του Παύλου ευλογία και προσφορά τροφής στους συνταξιδιώτες του κατά τη μεταφορά τους προς τη Ρώμη[8], η οποία, λεκτικά τουλάχιστον, θυμίζει ευχαριστιακές συνάφειες της Κ. Διαθήκης.

γ. Από τις επιστολές, έχω στο νου μου κυρίως τις αναφορές της Α΄ Κορ. στο γεγονός της ευχαριστίας, με αφορμή ατασθαλίες κατά τα Κυριακά δείπνα στην Κόρινθο[9], το επεισόδιο μεταξύ Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια το σχετιζόμενο με το «συνεσθίειν» Χριστιανών εξ Ιουδαίων και Χριστιανών εξ εθνικών, που μας διασώζει ο Παύλος στην προς Γαλάτας[10] και κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από την προς Εβραίους[11] ἀλλά και τις άλλες επιστολές.

δ. Από την Αποκάλυψη του Ιωάννη μας ενδιαφέρουν ειδικά κάποιες ευχαριστιακές νύξεις[12], μα κυρίως η γενικότερη ατμόσφαιρά της, καθώς κεντρικό της πρόσωπο είναι ο Χριστός ως εσφαγμένον αρνίον.

ε. Ξεχωριστά μνημονεύω το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο και την ιδιαίτερη σχέση του με την ευχαριστία. Όπως έχει καταδειχθεί,  είναι  το ευαγγέλιο  «που… αποτελεί  την πρώτη σοβαρή προσπάθεια θεολογικής εμβάθυνσης στη διατύπωση του μυστηρίου της θείας ευχαριστίας»[13]. Έχει, μάλιστα, αρκούντως υποστηριχθεί, και κατά την εκτίμησή μου όχι άδικα, ότι υπόβαθρό του είναι κυρίως η πασχάλια λατρευτική πράξη της πρώτης εκκλησίας.  Αυτό θα πει ότι, κεντρικές διηγήσεις του σχετίζονται με τα τρία βασικά μυστήρια (Βάπτισμα, Χρίσμα, Θεία Ευχαριστία) τα οποία δέχονταν οι φωτιζόμενοι κατά τη νύχτα του Μ. Σαββάτου προς την Κυριακή της Αναστάσεως.

i. Στο πλαίσιο των προηγουμένων σε σχέση με το μυστήριο της ευχαριστίας, θα πρέπει να αναφερθεί η διήγηση του εν Κανά σημείου[14] εξαιτίας της αφθονίας και της άριστης ποιότητας του κρασιού και άλλων φυσικά στοιχείων της π.χ. η μετατροπή των υδριών από δοχεία νερού, για τυπικές καθάρσεις, σε κρατήρες, θα λέγαμε, ευχαριστιακού οίνου. Τα ίδια ισχύουν επίσης για τις τρεις μεγάλες περί Χριστού εικόνες του Ιωάννη (ύδωρ, άμπελος – οίνος και άρτος[15]). Σαφώς ευχαριστιακό χαρακτήρα, όπως δείχνει και η ερμηνευτική των πατέρων, έχει ο χορτασμός των πεντακισχιλίων[16] (και αυτό ισχύει, όπως είπαμε, και για τις διηγήσεις των συνοπτικών) και όλως ιδιαιτέρως ο εκτενής λόγος του Χριστού την επομένη του χορτασμού[17], στον οποίο ο Χριστός, αυθεντικά και με πλήρη αυτοσυνειδησία, λέει: «ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα έχει ζωήν αιώνιον»[18], λόγια που αποτελούν σταυρό των ερμηνευτών για το πώς πρέπει να κατανοείται η ευχαριστία.

ii. Κορυφαίο κείμενο, που αντικαθιστά στο ευαγγέλιο του Ιωάννη τη συνοπτική διήγηση του μυστηρίου της ευχαριστίας, είναι η νίψη των ποδών[19], με τις όποιες ετερότητές του έναντι των συνοπτικών, και η αρχιερατική προσευχή που ακολουθεί[20]. Στα προηγούμενα θα μπορούσε να προστεθεί και η περιγραφή της μεταναστάσιμης εμφάνισης του Κυρίου στο 21,13 κατά την οποία ο Χριστός: «λαμβάνει τον άρτον και δίδωσιν αυτοίς» (τοις μαθηταίς) κ.λ.π. προφανώς εξαιτίας της ευχαριστιακής της ορολογίας, πράγμα που, όπως είπαμε, ισχύει και για περιγραφές άλλων μεταναστάσιμων εμφανίσεων του Χριστού, συνδεδεμένων με γεύμα ή δείπνο με τους μαθητές του.

Είναι αυτονόητο ότι, από όλα αυτά τα κείμενα θα αντλήσω ελάχιστα στοιχεία, όσα κρίνω αναγκαία για την παρούσα περίπτωση. Ξεκινώ με μια σύντομη γνωριμία με τον όρο ευχαριστία.

3. Ο Χριστός αγιάζει εαυτόν υπέρ του κόσμου: Προσφέρει εαυτόν και τα πράγματα του κόσμου στον Πατέρα.

Ο όρος ευχαριστία μάς είναι γνωστός ως παράλληλος του όρου λειτουργία. Είναι προφανές ότι από τους δυο αυτούς όρους, ο όρος λειτουργία προσδιορίζει την ευχαριστία ως έργο του λαού και όχι ως ιδιωτική, μεμονωμένη πράξη. Το βάρος δηλ. σ αυτόν τον όρο πέφτει κυρίως στο ποιος κάνει αυτήν την πράξη. Και δεν είναι άλλος παρά ο λαός του Θεού, η εκκλησία ως συναγμένο σώμα, με κεφαλή τον Χριστό. Ο όρος ευχαριστία όμως δηλώνει το τι είναι αυτή η πράξη. Το βάρος σ’ αυτή την περίπτωση πέφτει στο περιεχόμενο και στο ποιόν της πράξης αυτής.

Εμάς εδώ ενδιαφέρει πιο πολύ ο όρος ευχαριστία. Σ’ αυτόν τον όρο ας στρέψουμε λίγο την προσοχή μας. Για να τον εννοήσουμε, όσο γίνεται, στο πνεύμα της Κ. Διαθήκης.

Για το πώς η Κ.Δ. καταλαβαίνει την ευχαριστία, ως πράξη δηλ. που «προσδιορίζει το είναι και την ταυτότητα της εκκλησίας[21]», αρκεί να υπενθυμίσω μόνο τα εξής λόγια, που ο Χριστός απηύθυνε προς τον Πατέρα, ευθύς μετά τον Μ. Δείπνο και τα οποία διασώζει, ως γνωστό, ο ευαγγελιστής Ιωάννης. Αυτά τα λόγια αποτελούν το κέντρο της εισήγησής μου και παρακαλώ ας τα προσέξουμε. «Υπέρ  αυτών εγώ αγιάζω εμαυτόν», λέει ο πορευόμενος προς το σταυρό Ιησούς,  «ίνα ώσιν και αυτοί ηγιασμένοι εν αληθεία»[22]. Τα λόγια αυτά σημαίνουν: «για χάρη αυτών, των δώδεκα, εγώ αφιερώνω και προσφέρω τον εαυτό μου σε σένα,  Πατέρα, ώστε και αυτοί, μέσα στην αλήθεια, να είναι αφιερωμένοι και να προσφέρονται σε σένα». Στα παραπάνω λόγια του Χριστού, ας προσέξουμε την έννοια του αγιάζω που θα πει: προσφέρω ή αφιερώνω τον εαυτό μου στον Πατέρα και έτσι τον ευχαριστώ, καθώς αυτοπροσφέρομαι σ’ αυτόν, δια της υπακοής μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού[23].

Λίγο πρίν από τον παραπάνω λόγο του, ο Χριστός, καθώς μας διαβεβαιώνουν οι Συνοπτικοί, στον Μυστικό Δείπνο, παραμονή του θανάτου του, εν όψει της τελικής και κορυφαίας πράξης προσφοράς του στον Πατέρα, τον ευχαριστεί[24] για τις τροφές που παρατίθενται στο τραπέζι για όλους τους συναγμένους συνδαιτυμόνες του. Έπειτα, προχωρεί σε κάτι πιο αποφασιστικό: σ’ αυτές τις τροφές, «εμπιστεύεται τον εαυτό του και την αιώνια αξία του λυτρωτικού του θανάτου»[25], που θα πεί: ταυτιζόμενος με αυτές, προσφέρεται  στους δικούς του, τους εν τω κόσμω, τους οποίους αγάπησε «εις τέλος»[26]. Προσφέρεται για πραγματική βρώση και πόση· για να έχουν «ζωήν …. και περισσόν»[27], καθιστάμενοι «θείας κοινωνοί φύσεως»[28] και άρα ικανοί να ζουν και αυτοί ευχαριστιακά, δηλ. μέσα στο κλίμα του «αγιάζειν» με την έννοια που είπαμε παραπάνω.

Αυτή η διπλή ενέργεια του θεανθρώπου προσδιορίζει την ευχαριστία ως αγιασμό, ως ολοκληρωτική δηλ. προσφορά του εαυτού του και όλων των πραγμάτων στον Θεό και στους ανθρώπους. Με τη διπλή αυτή προσφορά, προσφορά που αρνήθηκε να επιτελέσει ο Αδάμ, όλη η ανθρωπότητα – την οποία ο Λόγος προσέλαβε με τη σάρκωσή του – και όλα τα πράγματα του κόσμου επιστρέφουν ανανεωμένα στον Πατέρα για να ζήσουν και να πραγματώσουν τις προδιαγραφές τους.

Καθιερώνεται έτσι το μυστήριο της ευχαριστίας ως κεντρική πράξη της εκκλησίας, πράξη που τη συνιστά, την προσδιορίζει αλλά και την εκφράζει. Την πράξη αυτή, ως αγιασμό με την έννοια που είπαμε, επαναλαμβάνει κατ’ εντολή του Χριστού[29] έκτοτε η εκκλησία του, εντός της ιστορίας και του χρόνου, ομολογώντας και καταγγέλλοντας τον θάνατό του « άχρι ου έλθῃ»[30].

Όμως, θα πρέπει να δούμε και το υπόλοιπο ημιστίχιο, το οποίο συντακτικώς συνιστά μια τελική πρόταση, που δείχνει το σκοπό αλλά και τη συνέπεια του αγιασμού του Χριστού. Η τελική αυτή πρόταση είναι το: «ίνα ώσιν και αυτοί ηγιασμένοι εν αληθεία». Η πρόταση αυτή προσδιορίζει το αποτέλεσμα του αγιασμού του Χριστού (με την έννοια που είπαμε, της θυσιαστικής του δηλ. προσφοράς) αλλά και το τι συνεπάγεται για την εκκλησία η  ευχαριστία. Οι δώδεκα και όλοι εμείς, οι αποτελούντες από τη μια το ενιαίο σώμα του σαρκωθέντος Λόγου – αφού εκείνος μας προσέλαβε, όπως είπαμε, στη δική του φύση-  και βρίσκοντας, από την άλλη, ο καθένας μας, στο πρόσωπο του Χριστού, τον ανεπανάληπτο εαυτό μας, μετέχουμε στην ευχαριστία, σε δυο, θα έλεγα, πεδία : Το ένα είναι το πεδίο καταλλαγής και συνάντησης του ανθρώπου με τον Πλάστη του[31]. Σ’ αυτό το πεδίο προσφέρουμε το είναι μας, δια της υπακοής, θυσία και ευχαριστία στον Θεό εν Χριστώ δι’ αγίου Πνεύματος. Το άλλο, είναι το πεδίο συνάντησης με τον άλλον και προσφοράς στον άλλον, τον όποιον άλλον αδελφό είτε εντός είτε εκτός του τόπου και χρόνου της λατρείας. Σ’ αυτή την περίπτωση μετέχουμε στην ευχαριστία, με το να επαναλαμβάνουμε στη ζωή μας, τη θυσία του Χριστού και την προσφορά του, δια του δικού μας σταυρού και της δικής μας προσφοράς.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι το μυστήριο της ευχαριστίας είναι: i) η εν ελευθερία και αγάπη προσφορά της ύπαρξής μας στον Θεό, ii) η άνευ όρων αγάπη μας στον συνάνθρωπο και iii) η έμπρακτη έγνοια μας προς την υπόλοιπη δη-μιουργία.

Το προηγούμενο τρίπτυχο μας οδηγεί σε μια σώζουσα ενεργητική έκσταση, που θα πει έξοδο από τον εαυτό μας, ή με άλλα λόγια σε μια ορθή διαχείριση του εαυτού μας σε σχέση με ό,τι δεν είναι κυρίως ο εαυτός μας.

Είναι γεγονός ότι η ευχαριστία αναπτύσσει την εσωτερική ζωή του κάθε προσώπου. Αυτό όμως δεν οδηγεί σε αυτισμό και εσωστρέφεια. Η ευχαριστία, μας καλεί να υπάρχουμε κατά τον τρόπο του Χριστού, απελευθερωμένοι από τον εαυτό μας σε μια ζωή προσφοράς προς ό,τι κείται έξω από μας και είναι του Θεού δημιουργία και περιουσία. Έτσι το μυστήριο της ευχαριστίας δίνει νόημα στο μυστήριο της ύπαρξής μας.          

Όλα αυτά αν μπορέσουμε και τα κάνουμε κτήμα μας και κτήμα των αδελφών μελών της εκκλησιαστικής μας κοινότητας ποιάς άλλης ευχαριστιακής αγωγής έχουμε ανάγκη;

Μετά τη σύντομη επαφή μας με το πώς κατανοεί η Κ. Διαθήκη την ευχαριστία, περνάμε σε κάποια άλλα δεδομένα για την ευχαριστία στα κείμενα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ευχαριστία και τα οποία προανέφερα.

4. Αδυναμία ανταπόκρισης. Στρεβλώσεις. Αντιευχαριστιακό, μη αποδεκτὸ ήθος.

Είδαμε το νόημα του «αγιάζειν» σε σχέση με τον Χριστό αλλά και σε σχέση με τους μαθητές του και το ταυτίσαμε με την έννοια της προσφοράς και της θυσιαστικής αγάπης, πράγματα που μας συγκινούν ιδιαίτερα. Ωστόσο, η ίδια η Κ. Διαθήκη μάς συγκλονίζει επίσης δείχνοντάς μας ότι ήδη από τα χρόνια της ζωής του Χριστού το ευχαριστιακό ήθος των ανθρώπων δεν ήταν πάντα υπαρκτό ούτε και εκεί που αναμενόταν ως αυτονόητο. Έναντι του πλούτου της δωρεάς του Χριστού οι άνθρωποι, ακόμη και οι μυημένοι μαθητές, επέδειξαν συχνά παντελή αδυναμία ανταπόκρισης. Αυτό σημαίνει ότι στη γενναιοδωρία της ευχαριστίας και κάθε προσφοράς του Χριστού οι δικές μας πιθανότητες νὰ ανταποκριθούμε είναι μετρημένες και πάντως όχι ανάλογες.

Μελετώντας την Κ. Διαθήκη είμαστε σε θέση να ξέρουμε ή να διαισθανόμαστε όψεις ενός αντιευχαριστιακού ήθους, που στιγμάτιζε ακόμη και τους μαθητές, και μάλιστα σε στιγμές που θα αναμενόταν το αντίθετο. Θα έλεγα επ’ αυτού ότι ευτυχώς που οι ιεροί συγγραφείς της Κ. Διαθήκης δεν εξωράϊσαν συμπεριφορές και μας τις παρουσίασαν όπως  εκδηλώθηκαν!

Θα σας υπενθυμίσω στη συνέχεια κάποιες από αυτές τις αντιευχαριστιακές συμπεριφορές. Σπεύδω όμως να πω αυτό που υπαινίχτηκα και πιο πάνω, δηλ. ότι το αντιευχαριστιακό αυτό ήθος των ανθρώπων δεν αναίρεσε, ούτε φυσικά αναιρεί και αχρειώνει την ευχαριστία με κανένα τρόπο, γιατί σ’ αυτήν ο Χριστός δεν είναι μόνο ο προσδεχόμενος και ο προσφερόμενος είναι και ο προσφέρων. Αυτός είναι όλα. Οπότε αυτός καλύπτει και τις ελλείψεις μας.

Να θυμηθούμε, λοιπόν, μερικές περιπτώσεις αντιευχαριστιακού ήθους των χρόνων της Κ. Διαθήκης, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα σε πλαίσια ευχαριστιακά:

Στις παραβολές π.χ. των δείπνων[32], τις οποίες ο ακροατής ή ο αναγνώστης προφανώς πρέπει να συνδέσει με το Κυριακό δείπνο, οι συμπεριφορές όλων ανεξαιρέτως των επισήμως καλεσμένων είναι αρνητικές. Οι αντιδράσεις τους, που πιθανώς στα χρόνια που γράφονταν τα ευαγγέλια (30 με 40 χρόνια αργότερα από τότε που λέχθηκαν) αντικατόπτριζαν αρνητικές συμπεριφορές μελών της εκκλησίας έναντι της ευχαριστιακής σύναξης (βλ. τη σύσταση του συγγραφέα της προς Εβραίους[33]: μη εγκαταλείποντες την επισυναγωγήν εαυτών, καθώς έθος τισίν), συνιστούν ύβρη έναντι και του καλούντος και του ιδίου του γεγονότος του δείπνου. Κι’ αυτό γιατί παραβαίνουν στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, καθορισμέ-νους από την κοινωνική εθιμοτυπία. Και μάλιστα με δικαιολογίες παράλογες και πολύ ανόητες. (Τις λέω ανόητες γιατί ποιος θα αγόραζε βόδια ή χωράφι χωρίς προηγουμένως να τα δοκιμάσει ή να τα δει;  Κυρίως ποιος θα παντρευόταν  και δεν θα το ήξερε τουλάχιστον λίγες μέρες πριν το δείπνο;) Από κει και πέρα στερούν και από τον εαυτό τους τη χαρά του δείπνου, την τέρψη από τα γαμήλια φαγητά και την αγαλλίαση που φέρνει η κοινωνία με το συνάνθρωπο και η τιμή που τους περιποιεί το ίδιο το κάλεσμα. Μέσα από την επιβαλλόμενη αναγωγή των παραβολών αυτών στην ευχαριστία, οι καλεσμένοι δείχνουν αντιευχαριστιακό ήθος στην κάθετη και οριζόντια διάστασή του. Οι παραβολές όμως, καθώς δεν σταματούν στην άρνηση των καλεσμένων, αλλά παρουσιάζουν τελικά την, παρά την άρνηση, πραγματοποίηση του δείπνου με όσους κλήθηκαν εκ των υστέρων, υπογραμμίζουν έτι περισσότερο την κενωτική προσφορά αλλά και αντισυμβατική συμπεριφορά του Χριστού, καθώς εμφανίζουν  τον καλούντα οικοδεσπότη/Χριστό να συντρώγει, παρά τα ήθη της εποχής, με ανθρώπους κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ακραίο αντιευχαριστιακό ήθος επιδεικνύεται και μέσα στο πλαίσιο του Μυστικού Δείπνου, όπως διασώζεται στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο. Εκεί, μέσα στην κορύφωση της άκρας ταπείνωσης και προσφοράς του Χριστού, τουτέστιν σ’  αυτό το ίδιο το γεγονός της ευχαριστίας, οι πιο πλησίον του Χριστού άνθρωποι, οι άνθρωποι που επί τριετίαν  είχαν προϊδεασθεί και μυηθεί από τον δάσκαλό τους στο μυστήριο του προσώπου του και της αυτοπροσφοράς του, αμαύρωναν το μεγαλείο της στιγμής και τα τελούμενα στο βάθος τους. Κατατρύχονταν από τον τρωκτικό διχασμό του ποιος είναι «μείζων»[34], έμεναν δηλ, όπως λέει ο λαός μας, στον κόσμο τους.

Ο άκρως αντιφατικός Πέτρος, που άλλοτε απέτρεπε τον Χριστό από το να σταυρωθεί, τουτέστι να  μη αυτοπροσφερθεί,  συμβουλεύοντάς τον να λυπηθεί τον εαυτό του[35], και άλλοτε επιπόλαια μεγαλοστομούσε για αιώνιο και βαθύ σύνδεσμο μαζί του[36], το βράδυ του Μ. Δείπνου, ταπεινόσχημα, στην ουσία σάρκαζε την κένωση του Χριστού, αρνούμενος να δεχθεί τη νίψη των ποδιών του[37]. Λίγο αργότερα, ωστόσο, θα αρνιόταν κάθε σχέση μαζί του[38].

Ο Ιούδας πάλι, οδηγημένος είτε από φιλαργυρία είτε από διάψευση ελπίδων και ψευδαισθήσεων, όντας σίγουρα ήδη υποχείριο του διαβόλου[39], θα ολοκλήρωνε – και παρά τη μεσολάβηση της ευχαριστίας- την πιο παράφρονη απόφασή του: να προδώσει την πιο ιερή σχέση, τη σχέση δασκάλου -μαθητή, και να παραδώσει στο αβυσσαλέο πάθος των θρη- σκευτικών αρχόντων το πιο ιερό πρόσωπο, τον θεάνθρωπο Ιησού.

Μιας και μιλάμε για αντιευχαριστιακό ήθος του Ιούδα αλλά και των μαθητών μέσα στον ίδιο τον Μυστικό Δείπνο, ο οποίος ενσαρκώνει την ευχαριστία, να θέσω υπόψη σας την εκτίμηση που κάνω πάντα, όταν σκέφτομαι τη σχέση Ιούδα και  Χριστού: Αμέσως μετά τον χορτασμό των πεντακισχίλιων, ως γνωστό, ο Χριστός, στον εκτενή λόγο που τον διασώζει ο ευαγ- γελιστής Ιωάννης[40], υποσχέθηκε ότι αντί του μάννα θα δώσει στον κόσμο, για βρώση, τη σάρκα του και, για πόση, το αίμα του[41]. Ο λόγος αυτός φάνηκε στον κόσμο σκληρός και τους σκανδάλισε τόσο ώστε πολλοί «απήλθον … εις τα οπίσω και ουκέτι μετ’ αυτού περιεπάτουν»[42]. Οι δώδεκα, αν και προκλήθη- καν από τον Χριστό να φύγουν, δεν έφυγαν[43], έμειναν κοντά του και πάλεψαν με την πίστη. Έναν όμως από αυτούς ο Χριστός στη συνέχεια τον αποκαλεί διάβολο[44], προφανώς διότι ο σκανδαλισμός του ήταν βαθύς και αξεπέραστος. Είναι, κατά τη δήλωση του Ιωάννη, ο Ιούδας[45]. Παρά ταύτα ο Ιούδας δεν εγκατέλειψε τον όμιλο των μαθητών. Έχω την εντύπωση ότι εδώ θα πρέπει να τοποθετήσουμε την αφετηρία, ιστορικά τουλάχιστον, του προβλήματος στη σχέση Ιούδα και Χριστού.  Με την αναφορά του Χριστού στη βρώση του σώματός του και στην πόση του αίματός του, συνετελέσθη μέσα στην ύπαρξη του Ιούδα ένας σκανδαλισμός τον οποίο, σε αντίθεση με τους άλλους, δεν  μπόρεσε ποτέ να ξεριζώσει. Ενώ των υπολοίπων ο σκανδαλισμός θεραπεύτηκε, του Ιούδα  έμεινε αθεράπευτος. Δεν αποκλείεται λοιπόν η προδοσία να έχει τις ιστορικές της ρίζες στον περί ευχαριστίας, ως κενωτικής προσφοράς, λόγο του Χριστού μετά το χορτασμό των πεντακισχιλίων.

Να επιμείνουμε λίγο ακόμη στην ίδια συνάφεια: Ο Χριστός κάλεσε τον Ισραήλ, να τον αποδεχθεί ως τροφή ανώτερη του μάννα[46]. Και αυτό επίσης ήταν για κείνους μείζον σκάνδαλο. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μόνιμη απειλή: να βάλει και ο Χριστιανός το μάννα της σήμερον, πιο πάνω από τον σαρκωμένο Λόγο. Να υιοθετήσει, με άλλα  λόγια, μια από τις προτάσεις  του διαβόλου στον Χριστό, ευθύς μετά το βάπτισμά του: αντί του Χριστού να προτιμήσει άλλα πράγματα που τον υποκαθιστούν.

Να θυμηθούμε και άλλες αρνητικές συμπεριφορές, συνδεδεμένες άμεσα ή έμμεσα με την ίδια την πράξη της ευχαριστίας στα αποστολικά χρόνια;

Πολλά έκτροπα και άπρεπα πράγματα στην εκκλησία της Κορίνθου, όπως μας πληροφορεί η Α΄ Κορ[47], συνέβαιναν στο πλαίσιο των Κυριακών δείπνων: πρόκειται για το σκανδαλισμό των αδύνατων και πτωχών εξαιτίας της συμπεριφοράς των πατρώνων πλουσίων, που εύρισκαν ακόμη και το χώρο της ευχαριστίας ευκαιρία ισχυροποίησης των κεκτημένων τους και άσκησης εξουσίας πάνω στους οικονομικά ανίσχυρους[48]. Και γενικότερα πρόκειται για μη διάκριση του σώματος του Χριστού, όπως κι αν κατανοηθεί η απουσία διάκρισης (απουσία ευαισθησίας έναντι των αδυνάτων αδελφών ή απουσία διάκρισης κατά τη μετοχή του άρτου και του ποτηρίου).

Από όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, που δείχνουν ότι διαρκούσης της συγγραφής των βιβλίων της Κ. Διαθήκης (πέμπτη μέχρι δέκατη δεκαετία του πρώτου αι.) παρατηρούνταν σοβαρές αποκλίσεις από το ήθος της ευχαριστίας, τρία είναι τα βασικά εξαγόμενα:

α) Ο τρόπος με τον οποίο συχνά τοποθετείται ο άνθρωπος έναντι της ευχαριστίας δεν είναι ανάλογος του μεγέθους της.

β) Το μυστήριο της κενωτικής αγάπης και της θυσιαστικής προσφοράς του Χριστού απαιτεί υπέρβαση της ατομικότητας και των περιορισμών που δημιουργεί η πεπτωκυία, όπως λέμε, φύση μας. Το γνήσιο ευχαριστιακό ήθος στον άνθρωπο, ήθος κενωτικό, απαιτεί, όπως θα δούμε και παρακάτω, την εν ταπεινώσει εγκατάλειψή του στο Άγιο Πνεύμα, η οποία  δεν συμβαδίζει με την μη άρνηση της εγωπάθειάς μας.

Και γ) η συμπεριφορά του ανθρώπου σε σχέση με την ευχαριστία και εντός της ευχαριστίας κρίνει γενικότερα και τη σχέση του με τον Χριστό. Άρα η σχέση του ανθρώπου με τον Χριστό περνάει οπωσδήποτε  μέσα από την ευχαριστία.

Μη μείνουμε όμως στην στρέβλωση. Να προχωρήσουμε στα θετικά και να τονίσουμε ότι η ευχαριστία στην Καινή Διαθήκη παρουσιάζεται κυρίως ως το γεγονός ή ὤς ο τόπος, όπου ο άνθρωπος ή καλύτερα η κοινότητα των πιστών δέχεται μεγάλα δώρα και προσφορές από τον Θεό, αλλά και η ίδια πρέπει και μπορεί να επιδείξει  και – όντως συχνά επιδεικνύει – μεγάλες επιδόσεις ως ευφρόσυνη ανταπόκρισή της στη θυσιαστική αγάπη του Θεού, την οποία καταγγέλλει  η ευχαριστία.

5. Ευχαριστία: ο τόπος  μεγάλων δωρεών  του  Θεού στον άνθρωπο αλλά και μεγάλων επιδόσεων του ανθρώπου

Στην ενότητα αυτή, την τελευταία, να δούμε, με συντομία, ποιες θετικές αποτιμήσεις κάνει η Κ. Διαθήκη για τη σχέση πιστών και ευχαριστίας. Για το ήθος τους εντός αυτής.

Ἡ ευχαριστία, ως γεγονός που λαμβάνει χώρα μέσα στην ιστορία, είναι, σύμφωνα με όσα γι’ αυτήν καταθέτει η Κ. Διαθήκη:

α)  Το κατ’ εξοχήν μυστήριο, που συνάγει, δυνάμει του Σταυρού και της Ανάστασης του Χριστού, όπως θα πει ο Ιωάννης[49], «εις εν» όχι μόνο εσχατολογικά αλλά και εντός της ιστορίας και του κόσμου τούτου – παρόλα τα αρνητικά από τα οποία ο κόσμος αυτός συντίθεται –  τα   διασκορπισμένα, από το έργο του διαβόλου και την ανθρώπινη αστοχία, τέκνα του Θεού. Τα συνάγει «εις εν», χωρίς να στερεί από τον καθένα την προσωπικότητά του και χωρίς να τον μεταβάλλει σε μάζα.

β) Είναι ὁ τόπος, όπου κυρίως γνωρίζεται ή καλύτερα «επιγινώσκεται»[50] ο Χριστός. Και υπογραμμίζω: γνωρίζεται και δεν παρατηρείται. Ούτε γίνεται αντικείμενο στοχασμού ή συζητήσεων. Να θυμηθούμε το δείπνο του αναστημένου Χριστού με τους δύο συνοδοιπόρους του προς Εμμαούς, όπως το διηγείται ο ιστορικός της πρώτης εκκλησίας, ο Λουκάς[51]. Ο άγνωστος, καθ’ όλο το διάστημα της μεταξύ τους συζήτησης, Χριστός, γνωρίζεται μόνο «εν τη κλάσει του άρτου». Όταν  δηλ εκείνος ο άγνωστος λαβών «τον άρτον ευλόγησε και κλάσας επεδίδου αυτοίς»[52]. Κι όταν μετά την κλάση, οι δυο μαθητές πιθανώς θα ήθελαν να ξαναπιάσουν συζήτηση μαζί του για επίλυση αποριών τους, εκείνος «άφαντος εγένετο απ’ αυτών[53]». Έτσι καταδεικνύεται ότι η ευχαριστία είναι τροφή, κοινωνία και καύση καρδιάς[54] όσων συνοδοιπορούν με τον αναστημένο Χριστό κι όχι στοχαστική συζήτηση ή προβληματισμοί.

Προς την ίδια βεβαιότητα οδηγεί και το άλλο μετααναστάσιμο περιστατικό που διηγείται ο Ιωάννης[55] και που μνημονεύσαμε πιο πάνω: ο Χριστός στέκεται στον αιγιαλόν, και οι μαθητές καλούνται να αριστήσουν «τον άρτον» που τους έδωσε και το «οψάριον». Πάλι εκεί, στο πλαίσιο αυτού του αρίστου, οι μαθητές γνώρισαν καλά τον Χριστό, και γι’ αυτό «ουδείς… ετόλμα εξετάσαι  αυτόν, σύ τις ει, ειδότες ότι ο Κύριος εστίν»[56] και δεν αμφέβαλλαν πια για το ποιος και τι είναι ο συνδαιτυμόνας τους.

γ) Ἡ ευχαριστία, προκειμένου να κατανοηθεί και να βιωθεί, απαιτεί αλλά και δημιουργεί την παρουσία του άγιου Πνεύματος. Συνεπώς, η ευχαριστία είναι ο τόπος, όπου ο άνθρωπος συνδέεται όχι μόνο με τον Υιό και κατ’επέκταση με τον Πατέρα, αλλά απαραιτήτως και με το άγιο Πνεύμα. Να θυμηθούμε την πληροφορία που δίνει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο ευαγγελιστής που περισσότερο από κάθε άλλο συγγραφέα συνδέει Χριστολογία με Πνευματολογία, διηγούμενος τον Μυστικό Δείπνο. Σημειώνει, λοιπόν, εκεί ο Ιωάννης ότι η κενωτική συμπεριφορά του Χριστού, η πράξη δηλ της ευχαριστίας, έμεινε απρόσιτη για εκείνο το εσπέρας στους μαθητές. Πιο συγκεκριμένα ο Χριστός, απευθυνόμενος στον Πέτρο, του λέει : «ο εγώ ποιώ συ ουκ οίδας άρτι, γνώσῃ δε μετά ταύτα»[57]. Η ευχαριστία συνεπώς θα κατανοηθεί από τους μαθητές «μετά ταύτα», και όπως λένε οι ερμηνευτές Πατέρες, μετά την Πεντηκοστή. Αυτό σημαίνει ότι η ευχαριστία, μας παραπέμπει ή καλύτερα μας συνδέει απαραιτήτως,  και με το Άγιο Πνεύμα, τον άλλο παράκλητο. Αν δεν συμβεί αυτό, μένουμε στο σύθαμπο, στο οποίο έμειναν και οι απόστολοι το βράδυ του Μυστικού Δείπνου. Να το πούμε αλλιώς: με την ευχαριστία έχουμε κοινωνία με την τριαδική Θεότητα.

δ) Ἡ ευχαριστία επίσης είναι το μυστήριο, δια του οποίου ο άνθρωπος οδηγείται εν Χριστώ, από την τυπική μνηστεία του με τον Θεό, στον ευφρόσυνο γάμο και την τέλεια κοινωνία μαζί του, που αποτελεί καρπό της σάρκωσης του Λόγου. Μόνο, ύστερα από τη σάρκωση του Λόγου, ο κόσμος πέρασε από το μερικό στο πλήρες. Από το ατελές στο τέλειο. Από το νερό των καθαρμών της παλαιάς λατρείας στον καλό οίνο και την αγαλλίαση των Μεσσιανικών χρόνων. Αυτή τη βεβαιότητα αποκομίζει κανείς μελετώντας το εν Κανά σημείο[58].

ε) Συνεχίζοντας την παρουσίαση του τι είναι η ευχαριστία στην Κ. Διαθήκη να υπογραμμίσουμε ότι είναι ο τόπος αναίρεσης του θανάτου και εμπειρίας της αναστάσεως. Στο βιβλίο των Πράξεων έχουμε μια από τις πληρέστερες και αρχαιότερες διηγήσεις για σύναξη, εκτενέστατο κήρυγμα και κλάση του άρτου (ευχαριστία) από τον Παύλο μέρα Κυριακή στην κοινότητα της Τροίας[59]. Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση, στην οποία λέγεται ξεκάθαρα ότι ο τελών την κλάση και το συνδεδεμένο με αυτή κήρυγμα είναι Απόστολος. Η μοναδική επίσης περίπτωση, όπου στο πλαίσιο της κλάσης του άρτου, ένα μέλος της κοινότητας και μάλιστα νεαρό, χάνει, παράκαιρα και βίαια, τη ζωή του και την ξαναποκτά, με την παρέμβαση του Παύλου, δυνάμει όμως της ευχαριστίας.

Επιτρέψτε μου εδώ να επιμείνω λιγάκι: Η διήγηση, φαίνεται ότι προήλθε από συνένωση δυο επί μέρους περιστατικών, που το καθένα έλαβε χώρα σε διαφορετικό χρόνο. Στο πρώτο, δηλ. τη σύναξη της κοινότητας για την κλάση τού άρτου, ο Λουκάς εντάσσει- εγγράφει καλύτερα- το δεύτερο, την ανάσταση του Εύτυχου. Η εγγραφή αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή του Λουκά, για να επιβεβαιώσει αυτό που είναι η ευχαριστία: πρόληψη της βασιλείας του Θεού και μετοχή του ανθρώπου στην αναστημένη ζωή του Χριστού. Συνεπώς, η όλη διήγηση αποτελεί νοηματοδότηση της ευχαριστιακής σύναξης καὶ εμπειρική ερμηνεία της, ως γεγονότος θεανθρώπινης κοινωνίας που σημαίνει τον ερχομό της βασιλείας του Θεού εντός της ιστορίας και αναίρεση της δύναμης του θανάτου.

στ) Ἡ ευχαριστία είναι ο κατ̉ εξοχήν τόπος υπέρβασης των διακρίσεων. Ο χορτασμός όλων των παρισταμένων στο, ευχαριστιακού προσανατολισμού[60], θαύμα των πεντακισχιλίων, το «πάντες»  στην προτροπή του Χριστού «λάβετε φάγετε….πίετε» κατά τον Μυστικό Δείπνο, η συμμετοχή του Ιούδα στην ευχαριστία, η αγωνία και οι προτροπές του Παύλου στους Κορινθίους να μη σκανδαλίζονται, στα κυριακά δείπνα οι ασθενείς και οι αδύνατοι από τη συμπεριφορά των πλουσίων, η παρουσία  του Εύτυχου, προφανώς δούλου[61], κατά την κλάση του άρτου στην Τροία και η δυναμική παρέμβαση του Παύλου για την επάνοδό του στη ζωή, η πράξη του Παύλου κατά τον πλουν προς Ρώμη να προσφέρει άρτο μετ’ ευχαριστίας σε όλους τους συνεπιβάτες και δη απόκληρους και κατάδικους και κακοποιούς όλα αυτά τα στοιχεία κ.π.ά. δείχνουν ότι η ευχαριστία, ως πράξη της εκκλησίας στους χρόνους της Κ. Διαθήκης, δικαίωνε την ύπαρξή της καθώς ήταν μια πράξη υπέρβασης των διακρίσεων και ανοιχτή προς όλους, χωρίς ίχνος ελιτισμού. Χωρίς επίσης να παραβιάζει τη συνείδηση και την ελευθερία κανενός ζητούσε να της ανοίξουν θύρα κοινωνίας οι πάντες. Είναι συγκινητική εκείνη η εικόνα της Αποκάλυψης[62], όπου ο Χριστός στέκεται μπροστά στην πόρτα και κρούει, χωρίς βεβαίως να την παραβιάζει. Υπομονετικά και διακριτικά αναμένει να του ανοίξουν, να μπει στο σπίτι και να δειπνήσει με τους οικείους του.

Για το ότι η ευχαριστία της πρώτης εκκλησίας ήταν πράξη ανοιχτή ας προσέξουμε την πληροφορία των Πράξεων ότι κατά την κλάση του άρτου στην Τροία δεν ήταν μόνο δυνατή η μετοχή όλων αλλά και τα παράθυρα της οικίας ήταν ανοιχτά[63] και ικανές λαμπάδες ήταν αναμμένες[64] ώστε να είναι η σύναξη  ορατή, άρα μη επιλήψιμη.

ζ) Είναι ακόμη η ευχαριστία, όπως επιμαρτυρεί και η ορθόδοξη λειτουργική μας παράδοση, ο τόπος συνάντησης των ανθρώπων με ολόκληρη την κτίση, υπό τα είδη των τροφών που αυτή χρησιμοποιεί (νερό, κρασί, ψωμί). Και όχι μόνο συνάντησης του ανθρώπου μαζί της, αλλά και πλήρους καταξίωσης κάθε τι υλικού. Δια της ευχαριστίας υποβάλλεται ένας απέραντος σεβασμός προς την ύλη, ο οποίος ενισχύεται μέσω της πλήρους  κατάφασής της που εκφράζουν οι ευχές της. Θα έλεγε, λοιπόν, κανείς ότι αν ο πόθος θέασης του προσώπου καί ακούσματος της λαλιάς του αδελφού μαρτυρεί το κοινωνικό ευχαριστιακό μας ήθος, ο μέσω της ευχαριστίας συνδεσμός μας με την υπόλοιπη δημιουργία και τον υλικό κόσμο εκφράζει την κοσμική, αν μπορούμε να την αποκαλέσουμε έτσι, πνευματικότητά μας, που εκδηλώνεται με μια άκρως κενωτική και προσεκτική εκ μέρους μας έγνοια και φροντίδα προς την κτίση. Μέσα δε από αυτή την έγνοια προετοιμάζεται η τέλεια σχέση ανθρώπου και κτίσης στη δοξασμένη τους μορφή στα έσχατα, όπως παρουσιάζεται στις τελικές οράσεις της Αποκάλυψης του Ιωάννη (κεφάλαια 21 και 22). Αυτή η προετοιμασία συντελείται μέσα από την ευχαριστία.

η) Η ευχαριστία προβάλλεται στην Κ. Διαθήκη ως ο τόπος και το κατ’ εξοχήν γεγονός ευφροσύνης, χαράς και αγαλλίασης της συναγμένης κοινότητας. Και μόνο να λάβει κανείς υπόψη του την πληροφορία των Πράξεων για τα μέλη της κοινότητας των Ιεροσολύμων ότι «κλώντες τε κατ’ οίκον άρτον, μετελάμβανον τροφής εν αγαλλιάσει και αφελότητι καρδίας» κατανοεί την ευχαριστία ως γεγονός της εορτάζουσας κοινότητας, πηγή και πρόξενο ανεκλάλητης χαράς. Δεν υπάρχουν καλύτερα κείμενα στην Κ. Διαθήκη, τα οποία να κάνουν τόσο λόγο για τη χαρά και την αγαλλίαση, ως βιώματα του ανθρώπου, από αυτά που βρίσκονται σε ευχαριστιακές συνάφειες. Τα βιώματα αυτά είναι οι άμεσοι καρποί της επίγνωσης της παρουσίας του Θεού, βιώματα που αποτελούν πρόληψη της χαράς των εσχάτων. Είναι όμως και πνευματικά ανθρώπινα εκδηλώματα εξαιτίας της σωματικής παρουσίας των αδελφών και της κοινωνίας των ανθρωπίνων προσώπων. Θα μπορούσαμε, ίσως, να μιλήσουμε στην προκειμένη περίπτωση ειδικά για μια θεολογία της αγαλλίασης, μέσα απὸ τις αισθήσεις[65] και όλη τη σωματικότητα του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι το να βλέπει και να ακούει κανείς το συνάνθρωπο, το να απολαμβάνει εκδήλως το πρόσωπο και τη λαλιά του, το να επιποθεί τη συντροφιά του και να χαίρεται τη συνάντησή του ανήκει στα βασικά στοιχεία ήθους που δημιουργούνται μέσα στην ευχαριστία. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι κοσμικά, άρα μη «πνευματικά», εκδηλώματα εξωστρεφών τάχα ανθρώπων. Δεν ανήκουν στην επιφάνεια της ζωής, αλλά εκφράζουν πνευματικότητα. Θα έλεγα τη γνήσια πνευματικότητα. Όπως η αναφορά στον Θεό δεν είναι μια ατομική  και μόνον υπόθεση ή θολός μυστικισμός και δεν μένει η αναφορά μας αυτή σε κρύφια ή χλωμά βιώματα ή διανοήματα, μη κοινωνικώς (εκκλησιαστικώς) επαληθεύσιμα, αλλά είναι σχέση αισθητή και ψηλαφητή, σχέση έκδηλη, έτσι και η μεταξύ των  ανθρώπων – και μάλιστα των πιστών- σχέση οφείλει να δημιουργεί ρεαλιστική κοινωνία έκδηλου πόθου, χαράς και αγαλλίασης. Σχέση εκφραζόμενη και επαληθεύσιμη. Κοινωνία όπου, σύμφωνα με τη λειτουργική προτροπή «αλλήλους απολάβετε και αλλήλους ασπαζώμεθα»[66], ο πιστός όχι μόνο ανακαλύπτει αλλά και απολαμβάνει όλο τον αδελφό με τη σωματική παρουσία του: το βλέμμα, το χαμόγελο, τις κινήσεις, το λόγο και φυσικά τη σκέψη του. Κοινωνία, όπου η αγάπη των πιστών θα είναι εναγκαλιστική, ή κατά την ωραία διατύπωση του π. Αλ. Σμέμαν, «αγάπη ορώσα»[67] καὶ θα συμπλήρωνα και «ακούουσα». Είναι βεβαίως προφανές, ότι τα παραπάνω προϋποθέτουν εκ μέρους τοῦ ανθρώπου και γύμναση και κουμάντο όλων των αισθήσεων και όλου του ανθρωπίνου σώματος. Άλλωστε, γι’ αυτό η προς Εβραίους επιστολή μιλάει για «γυμνασμένα αισθητήρια»[68] που αποκτώνται με την έξη και τα έχουν οι τέλειοι.

θ) Ἡ ευχαριστία στην Κ. Διαθήκη ήταν και πρέπει να μείνει  ο τόπος έγνοιας για τον αδελφό και ενδιαφέροντος για την αύξηση της εκκλησίας. Είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της ευχαριστίας, όπως μας πληροφορεί ο πρωτεργάτης γι’ αυτές Παύλος[69], γίνονταν στα χρόνια συγγραφής της Κ. Διαθήκης οι λογείες ή οι συνεισφορές για τους πτωχούς αδελφούς, η  διακονία των αγίων, «όπως γένηται ισότης»,  όπως θα γράψει στη σχετική συνάφεια στους Κορίνθιους ο Απόστολος Παύλος[70]. Είναι προφανές ότι η έγνοια για τους ασθενείς αδελφούς και η φροντίδα της προώθησης της ιεραποστολής ήταν πράξεις των πιστών που εναρμονίζονταν με την κενωτική αγάπη του Χριστού, ο οποίος, «επτώχευσεν πλούσιος ων», για να πλουτίσουμε με τη δική του φτώχεια[71]. Έτσι, η ευχαριστία δεν αποτελεί εντός του χρόνου διάλειμμα στην πορεία του ευαγγελίου, διάλειμμα απραξίας της εκκλησίας, αλλά πράξη αύξησης και έκτασής της ώς τα έσχατα, νοούμενα όχι τόσο με κατηγορίες χρονικές όσο ποιοτικές.

ι) Ένα ακόμη γνώρισμα της ευχαριστίας στα χρόνια της Κ. Διαθήκης αλλά και διαχρονικά ήταν ὀτι λειτουργούσε ὠς οδηγός και μοντέλο για την εν διαλόγω με τον κόσμο προώθηση του έργου της εκκλησίας εντός της ιστορίας. Η ευχαριστία διδάσκει το διάλογο. Η λειτουργία, στη δομή που είχε ανέκαθεν, είναι ένας διάλογος ιερέως και λαού. Αυτός ο διάλογος, (που απηχείται στο τελευταίο κεφάλαιο της Από-κάλυψης με το «λέγει ο μαρτυρών ταύτα· ναι, έρχομαι ταχύ. Αμήν, έρχου κύριε Ιησού»[72] ή στην Α’ Κορ[73], όπου ορίζεται ως αναγκαία η χρήση του «αμήν», ως απάντηση-συγκατάθεση σε ό,τι ειπώθηκε στη σύναξη) είναι χαρακτηριστικό του ήθους που δημιουργεί η ευχαριστία και που υπέβαλε στην εκκλησία για τη γενικότερη στάση της έναντι του κόσμου. Είναι εδώ αναγκαίο να τονίσουμε ότι με διάλογο προωθούσε την πίστη της η εκκλησία και δεν την επέβαλε στανικά. Να θυμηθούμε το πολλάκις αναφερθέν περιστατικό της κλάσης του άρτου στην Τροία. Δυο φορές λέγεται εκεί ότι ο Παύλος κήρυξε επί μακρόν, πριν και μετά την κλάση του άρτου, «διαλεγόμενος»[74] με τα μέλη της κοινότητας.                    

ια) Κυρίως η ευχαριστία είναι ο τόπος καθημερινής τροφής της εκκλησίας και δια βίου αγωγής των πιστών. Η ευχαριστία, με την ιερουργία του ευαγγελικού λόγου και την κοινωνία του σαρκωθέντος Λόγου, αναδεικνύεται τροφή της εκκλησίας μηδέποτε δαπανώμενη.  Κι αυτό γιατί η ευχαριστία προϋποθέτει μόνιμη κίνηση αγάπης του Δημιουργού προς τα κτίσματά του και διαρκή σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Οι Πράξεις των Αποστόλων μας μιλούν για μια «καθ’ ημέραν» κλάση του άρτου εκ μέρους των πιστών[75].  Η Αποκάλυψη εξάλλου παρουσιάζει τη λατρεία ως γεγονός ακατάπαυστο (βλ «και ανάπαυσιν ουκ έχουσιν ημέρας και νυκτός»[76] και αναγκαίο. Το εν λόγω βιβλίο, περισσότερο από κάθε άλλο βιβλίο της Κ. Διαθήκης, υποβάλλει το χρέος η λατρεία και ειδικά η ευχαριστία να μην είναι είδος πολυτελείας ή μέρος αφρόντιδος βίου, εμφανιζόμενο σε καταστάσεις κοινωνικής και οικονομικής ανέσεως και πλαστής ησυχίας, αλλά οργανικό και ουσιώδες μέρος της πραγματικής ζωής, με όλες τις σκληρότητές της, τους πολέμους της, τις τραγωδίες της και τους φυσικούς και υπερφυσικούς αγώνες και αγωνίες της[77].

ιβ) Ακόμη η ευχαριστία είναι το γεγονός που δημιουργεί ολοένα στάση ζωής όχι μόνο ειδικά στους πιστούς αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Δεν είναι μια πράξη που αφήνει αδιάφορο τον υπόλοιπο κόσμο, τον εκτός. Η μέσω αυτής αγαθή επίδραση στους πιστούς έχει αντίκτυπο στον κόσμο. Ο Λουκάς στις Πράξεις, νιώθοντας τη δύναμη που η ευχαριστία έχει από τη φύση της και την επίδραση που ασκεί στην κοινωνία,  με χαρακτηριστικό τρόπο θα παρατηρήσει ότι οι άλλοι, τα μη μέλη της εκκλησίας, παρατηρώντας τη θετική πορεία της ζωής των πρώτων Χριστιανών, κέντρο της οποίας ήταν η «καθ’ ημέραν» κλάση του άρτου[78], ολοένα προσθέτονταν στην εκκλησία[79].

Τέλος  ιγ) Η ευχαριστία είναι ο χώρος που απαιτεί ένα ιδιαίτερο ιερατικό ήθος για μας τους κληρικούς. Αυτό το ήθος διαμορφώνει και επιβάλλει περισσότερο μια προφητική και θυσιαστική, κατά το πρότυπο του Χριστού, παρά μια θεσμική και εξουσιαστική ιερωσύνη είτε πρόκειται για τη γενική είτε την ειδική, όπως συνήθως λέγεται.

Επίλογος

Ανακεφαλαιώνοντας όσα με συντομία παρουσιάσαμε πιο πάνω μπορούμε να επαναλάβουμε ότι η ευχαριστία είναι:

α) ο τόπος όπου η εκκλησιαστική κοινότητα βιώνει την κενωτική αγάπη του Χριστού προς όλους και όλα, καρπώνεται εντός της ιστορίας τις πλούσιες προσφορές του και μπορεί η ίδια να οδηγείται στις πιο υψηλές επιδόσεις της ως ευφρόσυνη  δική της απάντηση στις δωρεές του Χριστού.

β) η κατ εξοχήν διά βίου αγωγή των ανθρώπων. Άγει τους πιστούς σε τρόπους ύπαρξης και συμπεριφοράς αποδεκτούς, ελέγξιμους εντός της κοινωνίας και στην καθημερινή ζωή τους.

Με ένα λόγο ἡ ευχαριστία αποτελεί την πιο καλή τροφή για αύξηση όσων ωραίων και συνεχή μείωση όσων αρνητικών υπάρχουν στον άνθρωπο και στην κοινωνία.

Κάθε αγωγή πάνω στα μέλη της εκκλησίας δεν μπορεί να κινείται έξω από το προηγούμενο γενικό ευχαριστιακό πλαίσιο.

%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%82_122

[1] Βλ Χ. Κ. Βασιλόπουλου, Oἱ Κατηχήσεις τοῦ Κυρίλλου Ιεροσολύμων. Ψυχοπαιδαγωγιὴ προσέγγιση. Β΄ Έκδοση. Εκδόσεις αδελφ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2003.

[2] Μκ 14, 17-31. Μθ 26, 20-35. Λκ 22, 14-38.

[3] Μθ 22, 1-14.Λκ 14, 15-24.

[4] Λ.χ. Μκ 2, 15-17. Μθ 9, 9-13. Λκ 5, 27-32.

[5] Λκ 24, 13-35 ( Μκ 16,12-13).

[6]  Πρ  Απος 2, 42. 46-47 . 5, 42.

[7]  Πρ 20, 7-12.

[8]  Πρ 27, 35. 36.

[9] Πρ 11, 20 εξ. 14, 1εξ.

[10] Γαλ 2, 11-14.

[11] Εβρ 5, 11-6, 7. 7,1εξ. 10, 25.

[12] Αποκ 2,17. 2,21.

[13]   Π. Βασιλειάδη, Lex Orandi.  Aθήναι, 2005, 179. 

[14] Ιω 2, 1-11.

[15] Για τις εικόνες αυτές βλ. Γιόσεφ Ράτσινγκερ, Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, Α΄Μέρος: Από τη βάπτιση έως τη Μεταμόρφωση. (Μετάφ. Σ. Δεσπότης), Αθήνα 2007, 233—275.

[16] Ιω 6,1-15.

[17] Ιω 6, 16-71.

[18] Ιω 6, 54.

[19] Ιω 13,1-20.

[20] Ιω  κεφ 17.

[21] Π. Βασιλειάδη, ό.π. 155.

[22] Ιω 17, 19.

[23] Φιλιπ 2, 8.

[24]  Βλ.  τη μετοχή ευχαριστήσας (Μκ 14,23. Μθ 26,27. Λκ 22, 17 .19. Α΄Κορ 11,24).

[25] Λεξικό Βιβλικής Θεολογίας, Αθήνα 1970,  422.

[26] Ιω 13,1.

[27] Ιω 10,10.

[28] Β΄Πέτρ 1,4.

[29] Λκ 22,19. Α΄Κορ 11,26.  

[30] Α΄ Κορ 11.26.

[31] Ωραία ανάπτυξη των όσων εδώ λέγονται σύντομα βλ Β. Γιούλτση, «Δόγμα και ήθος στην ευχαριστιακή κοινωνία της Ορθοδόξου Εκκλησίας», στο Κήρυγμα και Ευχαριστία. Xαριστήριος τόμος προς τιμήν του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου  Θεσσαλονίκης Ανθίμου, Αθήνα 2009, σ. 129-141.

[32] Ενδιαφέρουσα ανάλυση της παραβολής του μεγάλου δείπνου, κατά τή διήγηση του Λουκά (Λκ 14,15-24), βρίσκει κανείς στη μελέτη του χωρεπισκόπου Τριμυθούντος (νυν Μητροπολίτου Βασιλείας και Αμμοχώστου) Βασιλείου Καρα- γιάννη, Ευαγγέλιο και Ζωή. Οι Παραβολές. Λευκωσία 1998, σ. 77-97. Γιὰ περισσότερα βλ. L. Schottroff, Von der Schwierigkeit zu teilen (Das große Abendmahl) Lk 14,12-24 (EvThom) στον συλλογικό τόμο Kompentium der Gleihnisse Jesu, herausgegeben von R. Zimmermann, Gütersloh-München 2007, σ. 593-603, όπου και επιλεγμένη βιβλιογραφία.

[33] Εβρ. 10,25.

[34]  Λκ 22, 24.

[35] Μθ 16,22.

[36] Μκ 14, 14,29. Μθ 26,33.

[37] Ιω 13, 6-8.

[38] Μκ 14,68. 70. 71 και παράλληλα.

[39] Ιω, 13,2 πρβλ Λκ 22,3.

[40] Ιω 6, 26-71.

[41] Ιω 6, 27. 35. 48. 50-58.

[42] Ιω 6, 66.

[43] Ιω 6, 67-69.

[44] Ιω 6, 70.

[45] Ιω 6, 71.

[46] Ιω 6, 31-35.

[47] Α΄ Κορ 11, 17-34.

[48] Για τα προβλήματα αυτά βλ την εργασία του συναδέλφου Δ. Πασσάκου, Ευχαριστία και Ιεραποστολή, Κοινωνιολογικές Προϋποθέσεις της Παύλειας Θεολογίας, Αθήνα 1997, ιδιαίτερα  σ. 137-193.

[49] Ιω 11,52.

[50] Βλ το επέγνωσαν στο Λκ  24,31.

[51] Λκ 24, 13-35.

[52] Λκ 24, 31.

[53] Λκ 22, 31.

[54] Λκ 22, 32.

[55] Ιω 21.

[56] Ιω 21, 12.

[57] Ιω 13, 7.

[58] Ιω 2,1-11. Για τη σχέση του καλού οίνου του σημείου της Κανά με τον ευχαριστιακό οίνο βλ Χ. Καρακόλη, Η θεολογική σημασία των θαυμάτων στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο, Θεσσαλονίκη 1997, 114.

[59] Πρ Αποσ 20,7-12. Ανάλυση του επεισοδίου βλ στη μελέτη μας «Ένα παράδειγμα Ευχαριστιακής Σύναξης από την Καινή Διαθήκη (Πράξεις Αποστόλων 20,7-12) στο Παύλειες Μελέτες A΄, Θεσσαλονίκη 2005,  51-110.

[60] Για τη σχέση ευχαριστίας και του θαύματος του χορτασμού των πεντακισχιλίων βλ. ενδεικτικά: Ι. Καραβιδόπουλου, «Απαρχαί εκκλησιολογίας εις το κατά Μάρκον ευαγγέλιον» ΕΕΘΣΘ 17 (1972), 43-92. Π. Βασιλειάδη ό.π. 179-197. Χ. Καρακόλη, ό.π. 160-181. Σ. Αγουρίδη, Το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο Α΄ Κεφ 1-12, Θεσσαλονίκη, 2005, 392 εξ. H. Thyen, Das Johannes- evangelium, Tübingen 2005, 333-383, ιδιαίτερα σ. 370 εξ.  U. Schnelle, Das Evangelium nach Johannes, Leipzig 20094, 128-155.

[61] Ότι ο Εύτυχος, που μετέχει στην κλάση του άρτου στην Τροία ήταν πιθανώς δούλος μαρτυρεί ο όρος παίς, που χρησιμοποιεί γι’ αυτόν ο Λουκάς (Πρ 20, 12), παράλληλα με τον όρο νεανίας (Πρ Αποσ 20, 9). Για την υπόθεση αυτή βλ. B. Witherington, The Acts of the Apostles, Cambridge 1988, σ. 607 και τη μελέτη μας: «Ένα παράδειγμα…», σ. 76, υποσ. 38.

[62] Αποκ 3,20: ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούω· εάν τις ακούση της φωνής μου και ανοίξη την θύραν και εισελεύσομαι προς αυτόν και δειπνήσω μετ’ αυτού και αυτός μετ’ εμού.

[63] Γι’ αυτό και έπεσε ο Εύτυχος από το παράθυρο του τριστέγου κάτω (Πρ Αποσ  20, 9).

[64] Πρ   Αποσ 20, 8.

[65] Για το ρόλο των αισθήσεων και μάλιστα της όρασης και  ακοής στον Απόστολο Παύλο βλ τῆ μελέτη μας «Όραση και ακοή στην ανθρωπολογία του Παύλου» στο Παύλειες Μελέτες  Α΄ Θεσσαλονίκη 2005, σ. 151-184.

[66] Κυρίλλου Ιεροσολύμων. Μυσταγωγικές Κατηχήσεις. Εκδόσεις  Αποστολικής Διακονίας, Αθήναι, 1990, σ. 182.

[67] Αλ. Σμέμαν, Ημερολόγιο 1973-1983. Ν. Σμύρνη 2002, σ. 291.

[68] Εβρ 5, 14. (πρβλ. 12, 11). Είναι άκρως ενδιαφέρον να τονιστεί πόσο η ευχαριστία κατανοήθηκε στην πρώτη εκκλησία ως ιατρείο και φάρμακο των αισθήσεων. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την πληροφορία των Κατηχήσεων του Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων (ό.π. σ. 226-228) ότι οι πιστοί πριν κοινωνήσουν του σώματος του Κυρίου άγγιζαν με αυτό τους οφθαλμούς και το μέτωπό τους για αγιασμό · μετά δε την πόση του αίματος και εν όσω έμενε στα χείλη τους ακόμη η υγρασία από τη μετάληψη, έχριαν με τα δάκτυλά τους τους οφθαλμούς, το μέτωπο και τα λοιπά αισθητήρια. 

[69] Βλ. την προτροπή του στους Κορινθίους: «κατά μίαν σαββάτου (ή σαββάτων) έκαστος υμών παρ’ εαυτώ τιθέτω θησαυρίζων ό, τι αν ευοδώται, ίνα μη όταν έλθω τότε λογείαι γίνωντα»ι. (Α΄ Κορ 16, 2). Για το μεγάλο θέμα της Παύλειας Λογείας βλ. Π. Βασλειάδης, Παύλος, Τομές στη Θεολογία του Α, Θεσσαλονίκη, 2004, σ. 241-447.

[70] Β΄Κορ 8, 14.

[71]  Β΄Κορ 8, 9.

[72] Αποκ 22, 20. Για τη σχέση του στίχου αυτού με τη λειτουργία της πρώτης εκκλησίας βλ M. A. Kavanagh, Apocalypse 22, 6-21 as Concluding Liturgical Dialogue. Roma, 1984. (πολυγ.)

[73] Α΄Κορ 14, 16.

[74]  Πρ  Απος 20, 7 . 8.

[75]  Πρ 2, 46. 

[76]  Αποκ 4, 8.

[77] Δημητρίου Τρακατέλη, (Νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής), «Αποκάλυψη και Ιερωσύνη. Ένα όραμα Λατρείας, Μάχης και Νίκης» στο: Τιμητικόν Αφιέρωμα εις τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης ΙΕΡΟΘΕΟΝ επί τη συμπληρώσει τριακονταετούς ποιμαντορίας (1967-1997). Ύδρα 1997, σ. 145-159.

[78] Πρ  Αποσ 2, 46.

[79] Πρ  Αποσ 2, 47.

Κατηγορίες: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρωτοπρ. Ιωάννης Σκιαδαρέσης (Καθηγητής Α.Π.Θ.), Η Θεία ευχαριστία ως αγιασμὸς του κόσμου

Παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο: Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Το κτίριο και η αποκατάστασή του

halki-invitation-t3Η Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης διοργανώνει παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο: Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Το κτίριο και η αποκατάστασή του, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Μ2, αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ).

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος

Δρ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, Μητροπολίτης Προύσης

Νικόλαος Μαρινάκος, Υπεύθυνος Χορηγιών, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Γιάννης Μυλόπουλος, Πρόεδρος Απικό Μετρά Α.Ε.

Αλέκα Αλεξοπούλου, Διευθύντρια του ΔΠΜΣ Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, ΑΠΘ

ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ

Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, επιμελήτρια της έκδοσης

Σάσα Λαδά, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, επιμελήτρια της έκδοσης

Σάββας Τσιλένης, Δρ. Αρχιτέκτων, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Κώστας Γαβρόγλου, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Κώστας Καρράς, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Έλλη Στάη, δημοσιογράφος

Κατηγορίες: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο: Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Το κτίριο και η αποκατάστασή του

Οι Εμπειρογνώμονες των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά για την έναρξη εφαρμογής τους

Παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο

Οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων που εκπόνησαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου και Λυκείου χαιρετίζουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εφαρμογή τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς 2016-17, ύστερα από τη δημοσίευση και την αποστολή των σχετικών ΦΕΚ στα σχολεία όλης της χώρας.

Η σύνταξη αυτών των νέων Προγραμμάτων Σπουδών ξεκίνησε το 2010-2011, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για μεταρρύθμιση της διδακτικής σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, κατά τα έτη 2011-2014 τα νέα Προγράμματα Σπουδών ετέθησαν σε πιλοτική εφαρμογή, η οποία αξιολογήθηκε και από εξωτερικούς κριτές. Οι κυρίως εργασίες τελείωσαν το 2015, με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου, ενώ το 2016 συνεχίστηκαν οι προβλεπόμενες αναθεωρήσεις και έγιναν οι σχετικές επανεκδόσεις. Μαζί με τους εμπειρογνώμονες εργάστηκαν επικουρικά και ομάδες εκπαιδευτικών, για τη συγκέντρωση του προτεινόμενου διδακτικού και υποστηρικτικού υλικού. Οι θεολόγοι που ενεπλάκησαν στη διαδικασία δούλεψαν με πολύ μεράκι και με προσήλωση στο παιδαγωγικό καθήκον, τοποθετώντας πολύ ψηλά τον πήχη, υπερβαίνοντας κατά πολύ αυτές τις τυπικές απαιτήσεις του έργου, χωρίς να φείδονται χρόνου και κόπων και χωρίς να υπολογίζουν τις αντιξοότητες. Μοναδικό κίνητρο και στόχος ήταν η ποιοτική αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή μάλιστα που διάφορες πολιτικές πλευρές έδειχναν να υποβαθμίζουν τη θέση του στο σχολείο. Σε όλες τις φάσεις της συγγραφής, κυριάρχησε η παιδαγωγική ευθύνη απέναντι στους σημερινούς μαθητές και μαθήτριες, η αγάπη για το μάθημα των Θρησκευτικών και η πίστη στη μορφωτική αποστολή του.

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συνολικού έργου, μπορούμε να πούμε ότι επιτελέστηκε ένας τεράστιος άθλος, ο  οποίος οφείλεται στον μόχθο πολλών ανθρώπων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται στελέχη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, πανεπιστημιακοί καθηγητές, σχολικοί σύμβουλοι, συγγραφείς διδακτικών βιβλίων και εκπαιδευτικοί της τάξης, θεολόγοι και δάσκαλοι της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Εκτός από τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων, οι οποίες επωμίστηκαν το έργο της σύνταξης των Προγραμμάτων Σπουδών και των Οδηγών Εκπαιδευτικού, πρέπει να αναφερθεί η συμβολή της Επιτροπής Αξιολογητών του Λυκείου, των Σχολικών Συμβούλων Θεολόγων, των εκπαιδευτικών στα πιλοτικά σχολεία, οι οποίοι συνέβαλαν με την πολύτιμη εμπειρία τους, αλλά και των χιλιάδων μαθητών/μαθητριών αυτών των σχολείων, που με την ανταπόκριση και τον ενθουσιασμό τους μετέδωσαν δύναμη και ελπίδα για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Επιπρόσθετα, πρέπει να αναφερθούν αρκετοί θεολόγοι-εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με φιλότιμο μοιράστηκαν διδακτικές ιδέες και πολύτιμο διδακτικό υλικό, οι εξωτερικοί παρατηρητές και κριτικοί φίλοι, καθώς επίσης όλοι όσοι -στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξήχθη- κατέθεσαν καλοπροαίρετη κριτική και παρατηρήσεις. Στον διάλογο αυτό, συνέβαλαν με τις απόψεις τους εκκλησιαστικοί θεσμοί, οι θεολογικές σχολές, σχολικοί σύμβουλοι, επιστημονικές ενώσεις θεολόγων, συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπαιδευτικοί κ.ά.

Απευθυνόμενοι προς τους εκπαιδευτικούς της τάξης, αλλά και προς τους γονείς και τους μαθητές, καταθέτουμε την πεποίθησή μας ότι τα Προγράμματα θα αρχίσουν άμεσα να αποδίδουν καρπούς, μέσα από την αναδιάταξη των διδακτικών θεμάτων και την ανανέωση της διδασκαλίας, με πλούσιο διδακτικό υλικό και με πιο σύγχρονες διδακτικές μεθόδους που ενεργοποιούν τους μαθητές. Σύντομα η εφαρμογή τους θα υποστηριχθεί και από μια εργαστηριακού τύπου στοχευμένη επιμόρφωση  των εκπαιδευτικών. Τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά δεν είναι κλειστά και τετελεσμένα προγράμματα, αλλά από τη φύση και τη λειτουργία τους είναι ανοικτά και επιδέχονται συνεχή ανανέωση και αναθεώρηση. Κατά τη φετινή πρώτη χρονιά υλοποίησής τους θα δοθεί η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να αξιολογήσουν την πορεία εφαρμογής τους, να καταθέσουν ενδεχόμενες παρατηρήσεις και προτάσεις βελτίωσης και αναθεώρησής τους, όχι θεωρητικά ή ιδεολογικά, αλλά μέσα από την ίδια τη μαθησιακή διαδικασία. Για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, χρειάζεται η συνδρομή και η συνεργασία όλων. Αυτό που είναι κατεξοχήν καινοτόμο στο μάθημα είναι η παιδαγωγική μέθοδος. Ως προς την ίδια τη φυσιογνωμία του, η διαφοροποίηση δεν είναι τόσο ριζοσπαστική όσο παρουσιάζεται στη βάση ποικίλων παραναγνώσεων. Είναι ένα μάθημα που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην παράδοση του τόπου μας, στην ορθόδοξη χριστιανική. Δεν έχει κατηχητικό χαρακτήρα, καθώς η κατήχηση είναι μια υπόθεση της Εκκλησίας και της οικογένειας, όχι του σχολείου. Παράλληλα, όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, ενημερώνει και για τον κόσμο των θρησκειών. Η αίσθηση ότι υπάρχει «πολλή θρησκειολογία» ή ότι είναι «ουδετερόθρησκο» δεν είναι ακριβής. Ασφαλώς, εξάλλου, το μάθημα δεν είναι «θρησκειολογικό». Πόσο μάλλον δεν ισχύει η κατηγορία ότι το μάθημα προωθεί τον θρησκευτικό συγκρητισμό. Αυτό είναι απολύτως αναληθές και εδράζεται σε ακατάλληλη ανάγνωση του ΠΣ. Το μάθημα είναι ορθόδοξο, κατά αντιστοιχία με την κοινωνική πλειοψηφία και κύρια πολιτισμική ταυτότητα της κοινωνίας μας. Συνάμα είναι ανοιχτό στην ετερότητα και εμπεριέχει και γνωσιακή ύλη για άλλες θρησκείες, όπως ίσχυε και στο παρελθόν. Απλώς υπάρχει μια αναδιάρθρωση της ύλης, που υπηρετεί καλύτερα τις σύγχρονες συνθήκες και αντανακλά τις παραστάσεις για τον κόσμο που ήδη έχουν τα παιδιά. Εν τέλει, το μάθημα προάγει την κατανόηση της ετερότητας, όχι τη σύγχυση της ταυτότητας.

Παράλληλα με τα παραπάνω, επιθυμούμε να εκφράσουμε, με σαφήνεια και προς κάθε κατεύθυνση, τη θέση μας γύρω από ορισμένες εντάσεις, οι οποίες αναφύονται με αφορμή την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά. Οι Επιτροπές των εμπειρογνωμόνων που τα εκπόνησαν, έχουν αποσαφηνίσει όλα τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί κατά τον δημόσιο διάλογο και έχουν ανασκευάσει με επιστημονική τεκμηρίωση τις επικρίσεις που κατατέθηκαν ή είδαν το φως της δημοσιότητας, ανεξάρτητα από τα κίνητρά τους. Ουδέποτε οι Επιτροπές αρνήθηκαν τον διάλογο ούτε υποτίμησαν οποιαδήποτε άποψη. Εξακολουθούμε να είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, καθώς περιμένουμε τον περαιτέρω εμπλουτισμό των διδακτικών υλικών, αλλά και την αξιολόγηση των συναδέλφων εκπαιδευτικών κατά την πρώτη αυτή χρονιά εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών.  Αναμένουμε επίσης την έντυπη έκδοση των συμβατών βιβλίων και υλικών του μαθήματος, ώστε να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η διαδικασία υποστήριξης και εφαρμογής των Προγραμμάτων.

Προβληματιζόμαστε εντόνως όταν διαβάζουμε κείμενα, τα οποία προέρχονται από μέλη επιστημονικών ενώσεων, που συκοφαντούν, λοιδορούν, απειλούν ή επιδιώκουν να διχάσουν τη θεολογική και εκπαιδευτική κοινότητα, παρακινώντας σε «αντίσταση κατά της αρχής»! Τόσα χρόνια που διεξάγεται διάλογος, θα περιμέναμε από τους ενορχηστρωτές και τους πρωταγωνιστές των επικρίσεων, αντί της στείρας και άγονης κριτικής, να αντιπροβάλουν, ένα προσχέδιο, έστω ένα σκαρίφημα ή ένα σχέδιο μαθήματος, από τη δική τους παιδαγωγική πρόταση για την αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών, παρουσιάζοντας τη δική τους διδακτική προσέγγιση. Ακόμη και σήμερα, ύστερα από διάλογο πέντε ετών, ορισμένοι επικριτές δείχνουν να μην έχουν καταλάβει –δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι παραπλανούν σκόπιμα– ότι τα Προγράμματα Σπουδών δεν είναι διδακτικά βιβλία, ότι δεν περιλαμβάνουν την έννοια της διδακτέας ύλης, ότι δεν είναι θρησκειολογικά κ.ά. Ευτυχώς τέτοιου είδους εσκεμμένοι αποπροσανατολισμοί δεν αφορούν στο μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών θεολόγων. Σήμερα, όλοι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κρίνουν, μόνοι τους στην τάξη και με τους μαθητές τους, ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο του νέου Προγράμματος Σπουδών.

Είναι γνωστό ότι ποτέ δεν αρνηθήκαμε την πρόσκληση είτε της Αρχιεπισκοπής είτε της Ιεράς Συνόδου για ενημέρωση και διάλογο μαζί της -το αντίθετο μάλιστα. Όπως είναι εξίσου γνωστές και καταγεγραμμένες οι δημόσιες ενθαρρύνσεις του ίδιου του Αρχιεπισκόπου σε ενημερωτικές συναντήσεις μαζί μας (και υπήρξαν πολλές), «να συνεχίσουμε το έργο της αναβάθμισης του θρησκευτικού μαθήματος στους άξονες και τις αρχές», που ο ίδιος και γνώριζε καλά και υπεραμυνόταν. Μας ανησυχεί, όμως, το γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας τελικώς ανέθεσε την έκφραση και εκπροσώπησή της στους ανθρώπους που εδώ και πέντε έτη βάλλουν συστηματικά εναντίον των νέων Προγραμμάτων, κατασκευάζοντας θεωρίες συνομωσίας, συκοφαντώντας και σπιλώνοντας την τιμή και τη συνείδηση ανθρώπων που προσφέρουν και διακονούν επί σειράν ετών το ποιμαντικό και θεολογικό έργο της. Εν τέλει, όσοι θεωρούν ότι είναι προτιμότερο ή καλύτερο να αλλάξει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σήμερα, με τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η αλλαγή, ας αναλάβουν την ευθύνη της πρότασής τους.

Εντούτοις, μας προκαλεί έκπληξη και απορία η απόρριψη παρόμοιων υλικών, ενώ αυτού του είδους οι παιδαγωγικές διαδικασίες και οι νέες τεχνικές μάθησης έχουν ήδη εισαχθεί και αξιοποιηθεί στην κατήχηση της Εκκλησίας, στα προγράμματα ποιμαντικής επιμόρφωσης, στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις (Βλ. Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Γραφείο Νεότητος, Κατηχητικό Βοήθημα 2006-2007, «Σύγχρονα τραγούδια, αφορμή για συζήτηση με τους νέους μας», Επιμ. Σχόλια: Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Αθήνα 2006 και www.imcorfu.gr/website/katixi2006_2007.doc· επίσης, Αδαμάντιος Αυγουστίδης, «“Χάσμα γενεών” και η  “Γεφύρωσή» του, Ψυχολογική και Θεολογική προσέγγιση», στο: Αγάπη και Μαρτυρία, αναζητήσεις λόγου και ήθους στο έργο του Ηλία Βουλγαράκη, Ακρίτας, Αθήνα, 2001, σσ. 275-290). Η αντίφαση, λοιπόν, παραμένει πώς τέτοιου είδους υλικό θεωρείται «απρεπές» για το μάθημα των Θρησκευτικών στο δημόσιο σχολείο;

Με αφορμή διάφορες μικροπολιτικές συζητήσεις του παρελθόντος -και οι οποίες επαναλαμβάνονται σήμερα με επίκαιρες προσαρμογές, με προφανή στόχο να συκοφαντηθούν τα Προγράμματα Σπουδών- τονίζουμε την πεποίθησή μας ότι οι παιδαγωγικές αξίες δεν χρωματίζονται πολιτικά, πολύ δε περισσότερο κομματικά. Η πολυετής διάρκεια της εργασίας μας και η προσήλωσή μας στις θεολογικές και παιδαγωγικές αρχές της δεν επιτρέπει σε κανέναν την ταύτισή της με οποιαδήποτε κομματική σκοπιμότητα ή ιδεολογία. Οφείλουμε να προστατεύσουμε το μάθημα των Θρησκευτικών από επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις, μικροκομματικά συμφέροντα και σκοπιμότητες που δεν έχουν σχέση με το παιδαγωγικό πλαίσιο της λειτουργίας του.

Τέλος, εκφράζουμε την ανησυχία μας επειδή ορισμένες απόψεις που κατατίθενται, με αποκλειστικό σκοπό την πάση θυσία ατομική δικαίωση εκείνων που τις διατυπώνουν, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τα κεκτημένα και αναγνωρισμένα δικαιώματα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Τα νέα Προγράμματα Σπουδών προχωρούν στην αναβάθμιση του μαθήματος με αφετηρία το υφιστάμενο νομικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο, χωρίς να το ανατρέπουν. Επιπλέον, παρέχουν τον ζωτικό χώρο και προσφέρουν τα διδακτικά υλικά και εργαλεία στον εκπαιδευτικό, για την ανάδειξη του πνευματικού πλούτου και της μορφωτικής δυναμικής που περιέχει το μάθημα των Θρησκευτικών με επίκεντρο την Ορθόδοξη Παράδοση και σε διάλογο με τον σύγχρονο και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Προς όφελος, πάντα, των παιδιών και εφήβων που μαθητεύουν στα σχολεία της πατρίδας μας -και όχι, φυσικά, της πείσμονος αγκίστρωσης σε ιδεολογικά καταφύγια άσχετα με τη ζωή και το νόημά της, εν τέλει άσχετα με τη ζωή της Εκκλησίας.

Κατηγορίες: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ | Ετικέτες: , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι Εμπειρογνώμονες των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά για την έναρξη εφαρμογής τους

Υποδοχή των πρωτοετών της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ

dsc_8133

Σήμερα τη Δευτέρα το πρωί στις 10.00 όπως ήταν καθορισμένο έγινε η υποδοχή των πρώτων φοιτητών της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Το ιστορικής αυτής σημασίας γεγονός έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Τους 28 πρωτοετείς φοιτητές (στην πλειοψηφία φοιτήτριες) υποδέχθηκαν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας καθηγητής Παναγιώτης Σκαλτσής, ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος και εισηγητής του προγράμματος Μουσουλμανικών Σπουδών καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, η επιστημονικά υπεύθυνη της κατεύθυνσης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αγγελική Ζιάκα, η Γραμματέας του Τμήματος και της νέας κατεύθυνσης και οι καθηγητές που θα διδάξουν τα μαθήματα στη νέα αυτή κατεύθυνση σπουδών. Στη συνέχεια, αφού οι καθηγητές χαιρέτησαν τους πρωτοετείς και οι εκπρόσωποι του τύπου και των μέσων ενημέρωσης πήραν συνεντεύξεις από τον Πρόεδρο του Τμήματος, τους δύο ξένους καθηγητές και κυρίως τους πρωτοετείς φοιτητές, οι τελευταίοι ξεναγήθηκαν στους χώρους της διδασκαλίας των μαθημάτων από την κ. Ζιάκα. Ευχόμαστε ολόψυχα στους πρωτοετείς φοιτητές της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών σπουδών του ΑΠΘ καλή ακαδημαϊκή χρονιά.

Κατηγορίες: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | Ετικέτες: , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υποδοχή των πρωτοετών της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ

Περιοδικό Θεολογία (τόµος 87, τεῦχος 2, Ἀπρίλιος-Ἰούνιος 2016)

theologiaΚυκλοφόρησε τὸ νέο τεῦχος τοῦ περιοδικοῦ Θεολογία (τόµος 87, τεῦχος 2, Ἀπρίλιος-Ἰούνιος 2016), τὸ ὁποῖο περιλαµβάνει κείµενα ποικίλης ὕλης. Στὸ προλογικὸ σηµείωµα µὲ τίτλο «Ἐκκλησία καὶ διαδίκτυο» ὁ Σταῦρος Γιαγκάζογλου συζητάει τοὺς τρόπους µὲ τοὺς ὁποίους µπορεῖ νὰ ἀξιοποιηθεῖ τὸ διαδίκτυο γιὰ ποιµαντικοὺς σκοποὺς ἀλλὰ καὶ τοὺς κινδύνους ποὺ αὐτὸ κρύβει. Στὸ πρῶτο ἄρθρο τοῦ τεύχους µὲ τίτλο «Ἡ ἔννοια τῆς ἀγάπης κατὰ τὸν ἀπόστολο Παῦλο καὶ τὸν ἅγιο Φώτιο», ὁ Θωµᾶς Ἰωαννίδης ἐξετάζει τὴν ἀρετὴ τῆς ἀγάπης στὸ πλαίσιο τῆς ζωῆς καὶ τῆς θεολογικῆς σκέψης δύο µεγάλων µορφῶν τῆς Εκκλησίας. Ὁ Ἐπίσκοπος Ἀβύδου Κύριλλος Κατερέλος στὸ µελέτηµά του µὲ τίτλο «Der Dialog der Orthodoxen mit der Alt-katholischen Kirche 28 Jahre danach: Evaluation und Perspektiven» προσφέρει µιὰ σύντοµη ἀξιολόγηση τῆς πορείας τοῦ διµεροῦς διαλόγου µεταξὺ Ὀρθοδόξων καὶ Παλαιο-καθολικῶν µὲ βάση τὰ ἐπίσηµα κείµενα τῶν συναντήσεων. Ὁ Μητροπολίτης Μπρανιτσέβου Ἰγνάτιος Μίντιτς στὸ ἄρθρο του «Ἱστορία καὶ ἔσχατα, Ἐσχατολογία καὶ ὕπαρξις» µὲ ἐπίκεντρο τὴ σκέψη τοῦ ἁγίου Μαξίµου τοῦ Ὁµολογητῆ ἀναδεικνύει τὴ σηµασία τῆς ἐσχατολογίας σὲ σχέση µὲ τὴν κτίση, µὲ τὸ προπατορικὸ ἀµάρτηµα, µὲ τὴν ἱστορία καὶ µὲ τὴν ἀνθρώπινη ὕπαρξη. Στὸ ἄρθρο ποὺ ἀκολουθεῖ µὲ τίτλο «Maximus as a philosophical interpreter of Dionysius: the case of Christ as manic lover», ὁ Δηµήτρης Βασιλάκης ἐπικεντρώνει τὸ ἐνδιαφέρον του στὸ ζήτηµα τοῦ µανικοῦ ἔρωτα, ὅπως ἐκτίθεται στὴν προοπτικὴ τοῦ ἐσχατολογικοῦ µυστηρίου τοῦ Χριστοῦ, στὸ πλαίσιο ἑνὸς ἐσωτερικοῦ διαλόγου µεταξὺ Μαξίµου καὶ Ἀρεοπαγιτικῶν συγγραφῶν.

π. Ἐµµανουὴλ Κλάψης στὸ κείµενο ποὺ ἀκολουθεῖ µὲ τίτλο «Human Rights and the Orthodox Church in a Global World», ἀφοῦ ἀναλύσει ὁρισµένες ἀρχὲς τῆς γλώσσας τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωµάτων, τὴ σύγχρονη περιρρέουσα ἀτµόσφαιρα, ὅπως ἐπίσης καὶ τὴ νοµιµοποίησή τους, ἀποπειρᾶται ἀκολούθως νὰ συγκροτήσει µιὰ ὀρθόδοξη δικαίωση καὶ ἀποτίµηση τῆς σηµασίας τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωµάτων. Στὸ κείµενο «Einheit in Verschiedenheit’ in der Ekklesiologie von Yves Congar» ὁ Rade Kisic ἐξετάζει ἕνα κεντρικὸ ἄξονα τῆς ἐκκλησιολογικῆς σκέψης ἑνὸς µεγάλου Ρωµαιοκαθολικοῦ θεολόγου, τοῦ Y. Congar, ἡ ὁποία περιστρέφεται γύρω ἀπὸ τὴν ἑνότητα ἐν τῇ ποικιλίᾳ στὴν Ἐκκλησία. Οἱ Χρῆστος Τερέζης καὶ Σπῦρος Παναγόπουλος στὸ κείµενό τους «Ἡ ἀντι-ἐξουσιαστικὴ λειτουργία τῆς ἐξουσίας στὴν κοσµολογία τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου Νύσσης» ἐξετάζουν τὶς ὀντολογικὲς προκείµενες τῆς φυσικῆς Ἀποκάλυψης, τὴν ἰδιαιτερότητα τῆς δηµιουργίας τοῦ ἀνθρώπου καὶ τὴ θέση τοῦ ἀνθρώπου µεταξὺ δηµιουργίας καὶ τελεολογίας, τὴν ἔλλογη σχέση τοῦ ἀνθρώπου µὲ τὴν κτίση ὡς ἔκφανση τῆς θείας ἐλλογότητας µὲ ἐπίκεντρο τὸ Περὶ Κατασκευῆς τοῦ ἀνθρώπου ἔργο τοῦ ἁγίου Γρηγορίου. Στὸ µελέτηµα «Ἡ πνευµατικὴ κίνηση στὴν Κωνσταντινούπολη παραµονὲς τῆς Εἰκονοµαχίας καὶ ἡ ἀρµενική ‘ἑλληνόφιλη’ µεταφραστικὴ σχολή», ὁ ἀρχιµ. Παντελεήµων-Γ. Τσορµπατζόγλου ἀσχολεῖται µὲ τὴν ταραγµένη πολιτικὰ περίοδο τοῦ τέλους τοῦ 7ου καὶ τῶν ἀρχῶν τοῦ 8ου αἰῶνα, προκειµένου νὰ ἀποτυπώσει τὴν ἤπια ἀλλὰ ποιοτικὴ πνευµατικὴ κατάσταση τῆς περιόδου, καταφεύγοντας λόγῳ ἔλλειψης πηγῶν σὲ ἀναφορὲς Ἀρµενίων ποὺ βρέθηκαν στὴν Κωνσταντινούπολη γιὰ σπουδές.

Ἀλεξάνδρα Ντότσικα µὲ τὴ µελέτη της «Τὸ ἔργο τῶν ἁγίων Κυρίλλου καὶ Μεθοδίου: ἀλφάβητο, µετάφραση, γλώσσα» ἐπιχειρεῖ µιὰ ἐπισκόπηση τοῦ πολύπλευρου ἔργου τῶν δύο κορυφαίων ἱεραποστόλων τῆς βυζαντινῆς περιόδου. Ἡ Dragica Tadic στὴ µελέτη της «Ἡ σχέση µεταξὺ Πνευµατολογίας καὶ Χριστολογίας στὸ πλαίσιο τῆς θείας Εὐχαριστίας» ἀποπειρᾶται µὲ βάση τὰ κείµενα τῆς Καινῆς Διαθήκης, τῶν Πατέρων τῆς πρώτης Ἐκκλησίας καὶ τῶν ἀρχαιότερων λειτουργικῶν κειµένων, τοῦ κειµένου τῆς βυζαντινῆς λειτουργίας νὰ συζητήσει τὴ σχέση µεταξὺ χριστολογίας καὶ πνευµατολογίας ἕνα ζήτηµα ἰδιαίτερα κρίσιµο γιὰ τὴν ἴδια τὴν ἐκκλησιολογία. Ὁ Rastko Jovic στὸ ἄρθρο του «Lethargic Dynamism on Eucharist and Spirituality» ἐπισηµαίνει τὴν ἀνάγκη ριζικῆς ἀναζωογόνησης τῆς ἴδιας τῆς ζωῆς τῆς Ἐκκλησίας ὅπως αὐτὴ ἐκφράζεται στὴν Εὐχαριστία καὶ στὴν πνευµατικότητα, προκειµένου νὰ καταστεῖ ἐκ νέου δυνατὴ ἡ διασύνδεση µεταξὺ πίστης καὶ καθηµερινότητας.

πρωτ. Στυλιανὸς Χατζηγρηγορίου στὸ ἄρθρο του «Τὸ µυστήριο τῆς σωτηρίας στὴν ὑµνογραφία τῶν ἑορτῶν τοῦ Τιµίου Σταυροῦ. Ὀρθόδοξη ἑρµηνευτικὴ προσέγγιση σὲ ἀντιπαραβολὴ µὲ τὴν δυτικὴ θεολογία», ἐπιχειρεῖ νὰ ἀναδείξει τὰ σωτηριολογικὰ στοιχεῖα τῆς ὀρθόδοξης παράδοσης καὶ διδασκαλίας, ὅπως ἀποτυπώνονται στὴν ὑµνογραφία τῶν ἑορτῶν τοῦ Σταυροῦ σὲ κριτικὸ διάλογο µὲ τὴ δυτικὴ θεολογία. Ἡ Ἀγορίτσα Τσέλιγκα-Ἀντουράκη µὲ τὸ ἄρθρο της «Ἡ ἀπεικόνιση ἑνὸς σπανίου ἑωθινοῦ ἀπὸ τὸν Γεώργιο Μόσχο», ἀσχολεῖται µὲ πτυχὲς τοῦ ἔργου τοῦ γνωστοῦ Πελοποννήσιου ζωγράφου τοῦ πρώτου µισοῦ τοῦ 17ου αἰῶνα, Γεωργίου Μόσχου. Ὁ Γεώργιος Κουντούρης στὸ κείµενό του «Ἡ ἐνδηµοῦσα Σύνοδος Κωνσταντινουπόλεως τοῦ 394 καὶ ἡ προσωπικότητα τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Νεκταρίου» ἐξετάζει τὰ γεγονότα (σύγκληση, συµµετέχοντες, θεµατολογία, κ.λπ.) τῆς τοπικῆς συνόδου ποὺ ἔλαβε χώρα στὴν Κωνσταντινούπολη λίγο µετὰ τὴ Β’ Οἰκουµενικὴ τοῦ 381. Ὁ Χρῆστος Νικολόπουλος στὸ κείµενο ποὺ ἀκολουθεῖ µὲ τίτλο «Ἡ ἀρχὴ τῆς Συναλληλίας ἢ Συµφωνίας (Consonantia)» προσφέρει στοιχεῖα τῆς πολιτικῆς θεολογίας τῆς Ἐκκλησίας (ἰδιαίτερα σὲ ὅ,τι ἀφορᾶ στὴ σχέση µὲ τὴν κοσµικὴ ἐξουσία) µὲ ἔµφαση στὴ βυζαντινὴ περίοδο. Ὁ Γ. Ἀνδρουτσόπουλος στὸ ἄρθρο του «Οἱ Κανονισµοί ‘Περὶ ἐφηµερίων καὶ διακόνων’ τῶν Ἐκκλησιῶν Ἑλλάδος (230/2012) καὶ Κρήτης (1/2013): Συγκριτικὴ ἐπισκόπηση» ἐπιχειρεῖ τὴ συγκριτικὴ θεώρηση δύο κανονισµῶν ποὺ ρυθµίζουν τὰ θέµατα ποὺ ἀφοροῦν στοὺς ἐφηµερίους καὶ στοὺς διακόνους στὴν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος καὶ τῆς Κρήτης.

Στὴ στήλη Ἰδιόµελα, φιλοξενεῖται τὸ κείµενο τοῦ συγγραφέα Ἰσίδωρου Ζουργοῦ µὲ τίτλο «Σπορὲς τῆς Βίβλου στὸ νεοελληνικὸ µυθιστόρηµα», ὅπου συζητάει ὄψεις τοῦ ἔµµεσου διαλόγου µεταξὺ Ἁγίας Γραφῆς καὶ νεοελληνικοῦ µυθιστορήµατος, ἕνας διάλογος ποὺ δὲν εἶναι οὔτε πάντοτε προφανὴς οὔτε χωρὶς δυσκολίες. Τὸ τεῦχος τοῦ περιοδικοῦ συµπληρώνεται µὲ τὶς πλούσιες µόνιµες στῆλες του. Τά «Θεολογικὰ Χρονικά», ὅπου περιλαµβάνονται ἀναφορὲς σὲ ἐπιστηµονικὰ συνέδρια, θεολογικὰ γεγονότα, ἀνακοινωθέντα καὶ πορίσµατα συνοδικῶν συνδιασκέψεων, τά «Περιοδικὰ Ἀνάλεκτα», ὅπου γίνεται σύντοµη ἐπισκόπηση τῶν ἑλληνικῶν καὶ ξένων θεολογικῶν περιοδικῶν, το «Βιβλιοστάσιον», ὅπου δηµοσιεύονται βιβλιοκριτικὰ δοκίµια καὶ παρουσιάσεις θεολογικῶν µονογραφιῶν, βιβλίων καὶ λοιπῶν ἐκδόσεων καί, τέλος, το «Ἀναλόγιον», ὅπου δηµοσιεύεται ἐνηµερωτικὸ δελτίο πρόσφατων θεολογικῶν ἐκδόσεων. Τὸ ἑπόµενο 3ο τεῦχος τοῦ τρέχοντος ἔτους θὰ φιλοξενήσει µελετήµατα ποικίλης ύλης καὶ θὰ κυκλοφορήσει τὸν προσεχῆ Νοέµβριο.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περιοδικό Θεολογία (τόµος 87, τεῦχος 2, Ἀπρίλιος-Ἰούνιος 2016)

Επικήδειος Λόγος κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αναπλ. Καθηγήτριας Μαρίας Καζαμία-Τσέρνου

Του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου καθηγητού κ. Ανδρέα Νανάκη

d90_59Αποχαιρετάμε σήμερα συνάδελφο εκλεκτή, άνθρωπο λαμπρό, επιστήμονα δόκιμο.

Πατέρες και αδελφοί, χριστιανοί και Χριστιανές, κε Κοσμήτορα, κε Πρόεδρε, αγαπητοί Συνάδελφοι, κοι Ομότιμοι Καθηγητές,

Αποχαιρετούμε και δίνομε τελευταίο ασπασμό στο σώμα της αείμνηστης Μαρίας Καζαμία, όπου ενοικούσε η πνοή του Θεού, η ψυχή της Μαρίας, το πνεύμα της, το οποίο οδεύει πλέον εις τας αιωνίους μονάς, πέριξ του Θρόνου της δόξης του αϊδίου φωτός. Του Κυρίου Αναστάντος Χριστού, του νικητή του θανάτου. Η αείμνηστη Μαρία υπήρξε γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα. Έντιμη και ειλικρινής. Ανυπόκριτη και αυθόρμητη. Ασυμβίβαστη. Με δυνατή, ατσάλινη θέληση. Εξέφραζε τη βούλησή της, κατέθετε τη γνώμη και άποψή της και έτσι πορευόταν με ήσυχη τη συνείδησή της.

Ο Κύριος του θανάτου και της ζωής θα περιθάλπει τη ρωμαλέα ψυχή της Μαρίας, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, το όνομα της Οποίας έφερε και τιμούσε. Έφυγε από τα καθ’ ημάς σωματικώς, όμως θα μετέχει μεθ’ ημών εν πνεύματι. Γι’ αυτό έχει ανάγκη, όπως κάθε ψυχή, της προσευχής μας. Κι εκείνη βέβαια θα ανταποκρίνεται στις προσευχητικές μας ικεσίες και στα μνημόσυνά μας με τις δικές της δεήσεις.

Η Μαρία εξομολογείτο. Είχε πνευματικό αγιορείτη Γέροντα. Έφυγε πριν τη συμπλήρωση του 60ού έτους, όμως στη φωτεινή τροχιά του επίγειου βίου της, έφερε στην ζωή και διαπαιδαγώγησε εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου τους δύο γιους της, Κυριάκο και Πάρη, για τους οποίους, όπως και για το σύζυγό της Γιάννη, υπήρξε υπερήφανη. Άφησε ένα σπουδαίο επιστημονικό έργο. Διαχειρίστηκε με δεξιότητα τα ζητήματα του Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας και Τέχνης, διευθύντρια του οποίου επί διετία διετέλεσε, ενώ συμμετείχε ενεργά στα δρώμενα του  Τμήματος Θεολογίας και της Θεολογικής Σχολής.

Έλαβε το πτυχίο της Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή και συνέχισε τις σπουδές της στη Θεολογική Σχολή, όπου τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Η Μαρία ζούσε μέσα στο φως του Χριστού, δηλαδή φωτοδοτείτο εκ του ανεσπέρου φωτός του Αναστάντος Χριστού. Η φωτεινή ψυχή της θα πορεύεται αιωνίως στη χώρα του Αχωρήτου «ένθα ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός αλλά ζωή ατελεύτητος». Εκεί συναντάται μετά του προσφιλούς πατρός της Ιωάννη, απόστρατου αξιωματικού του στρατού, τον οποίο όχι μόνο αγαπούσε και θαύμαζε, αλλά όπως μου έλεγε ατένιζε στο γραφείο της τη φωτογραφία του, δια να την παιδαγωγεί να την ελέγχει και να την καθοδηγεί στην καθημερινότητά της.

Ανέπτυξε διαπροσωπικές ειλικρινείς σχέσεις με τους συναδέλφους της και τους φοιτητές της και είχε κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους. Αντιμετώπισε την ασθένειά της με υπομονή, καρτερία και προσευχή. Εξομολογήθηκε πριν φύγει, μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων δύο φορές τις τελευταίες ημέρες και επικαλείτο διαρκώς τη χάρη και το έλεος του Κυρίου μας, ο Οποίος θα την τάξει εν σκηναίς δικαίων.

Συλλυπούμεθα εγκαρδίως την οικογένειά της, τη μητέρα της Μαγδαληνή, τον σύζυγο και τα παιδιά της και τον αδελφό της Παντελή, με την πεποίθηση ότι «ο και νεκρών και ζώντων την εξουσίαν έχων» έχει οδηγήσει τη Μαρία εκ των λυπηροτέρων προς τα χρηστότερα και θυμηδέστερα».

Κατηγορίες: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επικήδειος Λόγος κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αναπλ. Καθηγήτριας Μαρίας Καζαμία-Τσέρνου

Σύναξη (Τεύχος 139 – Ἐκκλησία καὶ χρῆμα)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

t139ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ …3

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ, «Μία ζῶσα ἐπισκοπὴ γιὰ τὴ λατρεία ἑνὸς ζῶντος Θεοῦ» …4

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣ, Διαλογικὴ ἐπικαιροποίηση τῆς χριστιανικῆς παράδοσης καὶ συστηματικὴ θεολογία …24

ΜΥΡΤΩ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ, Προσφυγικὸ ἄσυλο: Ὁ «ἀπειθὴς» νόμος τοῦ Δευτερονομίου …40

ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, «Τὰ μωρὰ τοῦ κόσμου…» …51

ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΑΚΗ, Γιάννης Ρίτσος: ἕνας ἀριστερὸς ποιητὴς μὲ ὀρθόδοξη συνείδηση …61

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΑΡΛΟΣ-ΒΑΣΩ ΓΩΓΟΥ, Ἡ συνάντηση μὲ τὸν διαφορετικὸ «ἄλλο» …69

ΙΩΣΗΦ ΡΟΗΛΙΔΗΣ, Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος: Πῶς ἡ βυζαντινὴ κληρονομιὰ βιώνεται ὡς εἰκονικὴ πραγματικότητα …78

Τὸ μήνυμα τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου …85

Ἀναγνώσεις

ΤΖΕΦΡΥ ΜΠΟΛΝΤΟΥΙΝ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ …90

Διάλογος μὲ τοὺς ἀναγνῶστες …97

Τὸ Βιβλίο …103

Οἱ συνεργάτες τοῦ 139ου τεύχους …110

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύναξη (Τεύχος 139 – Ἐκκλησία καὶ χρῆμα)

Σεμινάρια του Άρτου Ζωής – Φθινόπωρο 2016

Κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του Άρτου Ζωής, όπως πάντα, τα εξής σεμινάρια:

Οκτώβριος 2016:

Theologies of the Temple in the Book of Psalms (η εισήγηση θα γίνει στα αγγλικά)

Εισηγητής: Fr. Pino di Luccio, Professor of Bible and Dean at «San Luigi-PFTIM» (Pontificia Facoltà Teologica dell’Italia Meridionale)

Ημερομηνία: Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, 6-9 μμ

Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά απαιτείται η υποβολή αίτησης συμμετοχής έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 (παρακαλούμε στείλτε συμπληρωμένη την αίτηση στο email του Άρτου Ζωής: artos@otenet.gr)

Οκτώβριος – Νοέμβριος 2016:

Σπινόζα, Ηθική. Περί Θεού

Εισηγητής: Γεράσιμος Βώκος, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Ημερομηνίες: 21 Οκτωβρίου, 4, 11 και 18 Νοεμβρίου 2016 (6-9 μμ)

(για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση)

Δεκέμβριος 2016

Πάπυροι και Καινή Διαθήκη

Εισηγητής: Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας-παπυρολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ

Ημερομηνίες: 9 και 16 Δεκεμβρίου 2016 (6-9 μμ)

(για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση).

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σεμινάρια του Άρτου Ζωής – Φθινόπωρο 2016

Ιωάννης Καραβιδόπουλος, Εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη, Critical Approaches to the Bible 8, εκδόσεις Ostracon, Θεσσαλονίκη 2016 (νέα επαυξημένη έκδοση)

Από τον πρόλογο της νέας έκδοσης του βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ

%ce%b5%ce%ba%ce%b4-%ce%b8%ce%b4Η Α” έκδοση της «Εισαγωγής στην Καινή Διαθήκη» -με τήν οποία έγκαινιάστηκε η σειρά «Βιβλική Βιβλιοθήκη»- κάλυψε επί μία τριακονταετία καί πλέον τίς ανάγκες κυρίως των φοιτητών της Θεολογίας αλλά καί των ενδιαφερομένων γιά τίς άγιες Γραφές αναγνωστών. Στό διάστημα αυτό, από τό 1983 έως σήμερα, η διεθνής βιβλιογραφία στόν κλάδο αυτό της Βιβλικής επιστήμης, καθώς καί σέ όλους τούς κλάδους της, εμπλουτίστηκε μέ νέα έργα, πού χωρίς νά παρουσιάζουν μιά καινούργια εντυπωσιακή θεωρία γιά τήν αντιμετώπιση τών γενικών ή ειδικών προβλημάτων τών βιβλίων της Κ.Δ., παρέχουν ωστόσο νέο υλικό καί νέες πλευρές θεώρησης. Στήν τέταρτη αυτή έκδοση κάνουμε χρήση τού νέου αυτού υλικού, σέ περιορισμένη βέβαια κλίμακα, ώστε νά μείνουμε στά πλαίσια τού αρχικού επιδιωκόμενου σκοπού της σειράς «Βιβλική Βιβλιοθήκη», καί παράλληλα καταγράφουμε τίς νέες επιτεύξεις στόν τομέα κυρίως τών εκδόσεων τού κειμένου καί τών μεταφράσεων της Κ.Δ. Είναι αυτονόητο ότι ενημερώνουμε βιβλιογραφικά όλα τά έπιμέρους κεφάλαια αυτής της Εισαγωγής.

Στόν πρόλογο της Α” έκδοσης, στόν όποιο τό 1983 μαζί μέ τόν αξέχαστο συνάδελφο Βασίλη Στογιάννο καθορίσαμε τό θεολογικό πλαίσιο καί τούς πρακτικούς στόχους τής σειράς «Βιβλική Βιβλιοθήκη», σημειώσαμε τά εξής: «Όσο γιά τό πνεύμα τής σειράς, αρκούμαστε στήν ύπόμνηση, πώς στοχεύει στή διακονία τής Εκκλησίας, στήν οικοδομή τού λαού τού Θεού. Αυτό σημαίνει προσφορά τού ζώντος λόγου τού Ευαγγελίου ολόκληρου, ανόθευτου, ακέραιου καί κατανοητού από τό σύγχρονο άνθρωπο. Πιστότητα στήν εκκλησιαστική παράδοση, ειλικρίνεια στήν αντιμετώπιση των σύγχρονων προβληματισμών, εκκλησιαστικότητα στό ήθος καί υπαρξιακή στράτευση είναι οί αρχές πού διέπουν τη σειρά -ακόμα κι όταν η υποκειμενική αδυναμία δεν μπορεί νά τίς πραγματώσει παρά την επιθυμία τού συγγραφέα. Πρόθεση παραμένει πάντοτε νά μελετηθεί ο λόγος του Κυρίου, όπως επιτάσσει ό Β” Κανόνας τής Ζ” Οικουμενικής Συνόδου, ερευνητικώς καί ού παροδευτικώς».

Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

Κατηγορίες: ΒΙΒΛΙΑ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιωάννης Καραβιδόπουλος, Εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη, Critical Approaches to the Bible 8, εκδόσεις Ostracon, Θεσσαλονίκη 2016 (νέα επαυξημένη έκδοση)