Archive for the ‘ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ’ Category

Colloquium ΝΕΦ χειμερινού εξαμήνου 2017-18

Τρίτη, Νοεμβρίου 21st, 2017

Βλ. εδώ.

Ομιλία Κ. Τικτοπούλου για τον Σολωμό

Πέμπτη, Νοεμβρίου 16th, 2017

Βλ. εδώ

Τα παιδία (περι)παίζει…

Δευτέρα, Αυγούστου 31st, 2015

Η δραστήρια «Φιλόμουση Μυστακική Εταιρεία Βιέννης» εξέδωσε Πρόσκληση συμμετοχής σε εικαστική έκθεση, με θέμα: «Τα παιδία (περι)παίζει».

 

Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 6th, 2014

Ξεκινούν και φέτος τα colloquia που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει ο Τομέας μας. Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, θα μιλήσει την προσεχή Τρίτη 11/11 και ώρα 19.00, με το ενδιαφέρον θέμα «Ορυχεία. Από τον Χόφμαν στον Μητσάκη». Η ομιλία θα γίνει στο Σπουδαστήριο του Τομέα (2ος όροφος Φιλοσοφικής, αίθουσα 208).

Βλ. εδώ.

Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ (Φίλιππος Παππάς)

Σάββατο, Νοεμβρίου 30th, 2013

O Φίλιππος Παππάς, μεταδιδακτορικός ερευνητής Νεοελληνικής Φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) θα μιλήσει την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 (ώρα 19.30) με θέμα: «Ημερήσιος Tύπος και λογοτεχνία 1870-1909: στοιχεία για την αφετηρία μιας «καθοριστικής σχέσης» (πάτρωνες, ρεπερτόριο, «ενδιάμεσοι», κοινό)».

Ενδιαφέρον θέμα για μια περίοδο που φαίνεται πως έχει ακόμα πολλά να μας δώσει και ας νομίζουμε καμιά φορά ότι έχουμε ξεμπερδέψει μαζί της…

Βλ. Ανακοίνωση

Colloquium

Παρασκευή, Νοεμβρίου 22nd, 2013

Η Στέση Αθήνη στο colloquium του Τομέα ΜΝΕΣ την Τρίτη 26/11. Βλ. εδώ.

Συνέδριο στην Κέρκυρα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 18th, 2013

Ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι το 3μερο συνέδριο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, ψυχές της οποίας είναι ο Δημήτρης Κονιδάρης και ο Περικλής Παγκράτης.

Εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου στο ζεστό περιβάλλον του σπιτιού όπου έζησε και πέθανε ο Σολωμός. Διαμορφωμένο με τρόπο που να μην αλλοιώνεται η παραδοσιακή του ταυτότητα, έχει κανείς την αίσθηση ότι γύρω γύρω κυκλοφορεί ακόμα η παρουσία του ποιητή, που πάντως είχε το προνόμιο να ρεμβάζει τη θάλασσα και το μουράγιο.

Πλούσιο σε συμμετοχές το Συνέδριο, αφιερώθηκε σε τρεις μεταπολεμικούς: στον Σαχτούρη, στον Πατρίκιο και στον Αναγνωστάκη. Αναμφίβολα, την παράσταση έκλεψε ο Πατρίκιος, που ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου και δεν δίστασε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, ακόμα κι αν χρειάστηκε να παρακάμψει έντεχνα μερικές που ήταν (τουλάχιστον) αδιάκριτες.

Δεν ξέρω εάν το Συνέδριο είχε να κομίσει κάτι πολύ καινούριο στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το έργο των 3 ποιητών, αν και πρέπει κανείς να σταθεί με περισσότερη προσοχή σε μερικές από τις εργασίες που παρουσίασαν νέοι άνθρωποι, μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Το σίγουρο είναι ότι βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία και αυτό είναι η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη παρακαταθήκη του Συνεδρίου για το μελλοντικές δράσεις και δραστηριότητες της Εταιρείας.

 

Σπίτι Σολωμού και έδρα της ΕΚΣ

Σπίτι Σολωμού και έδρα της ΕΚΣ

Colloquium (Κ. Κασίνης)

Σάββατο, Νοεμβρίου 9th, 2013

Colloquium του Τομέα ΜΝΕΣ, την Τρίτη 12/11/13 και ώρα 19.30. Βλ. εδώ

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος για τον ερωτικό Καβάφη (Δευτέρα, 11/11/2013)

Σάββατο, Νοεμβρίου 2nd, 2013

Στις εκδηλώσεις του «Φιλολόγου», ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής και βιβλιογράφος, θα μιλήσει τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 8.15 μ.μ., με θέμα «Σχόλια στον ερωτικό Καβάφη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Συνέδριο για τον σχολικό κριτικό εγγραμματισμό

Τετάρτη, Οκτωβρίου 30th, 2013

Για όσους βρεθούν το επόμενο σαββατοκύριακο στη Δράμα και ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος, δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν ούτε από την ορολογία περί κριτικού εγγραμματισμού ούτε από την ευρύτητα του Συνεδρίου (από Παρασκευή μέχρι και Κυριακή) που διοργανώνεται εκεί, με πολλούς εισηγητές.

Βλ. εδώ το Πρόγραμμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων