• Πρόγραμμα εκδηλώσεων «Φιλολόγου» (Οκτ.-Δεκ. 2017)

  Πρόγραμμα


 • Εκδήλωση για τον Τίτο Πατρίκιο

  Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, σε συνεργασία με το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων «Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης» Δήμου Ρεθύμνης, την ΚΕΔΗΡ, τον Δήμο Ρεθύμνης, την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων, διοργανώνει την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 (ώρα 8.00 μ.μ.) στα Ρούστικα μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του ποιητή Τίτου Πατρίκιου. Ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής, ο Τίτος Πατρίκιος (γενν. 1928), διαρκώς ενεργός ως πολίτης, ανήκει στην ίδια γενιά με τον Μανόλη Αναγνωστάκη και έχει βιώσει έντονα την πολύπαθη εποχή των «δύσκολων καιρών», της ατομικής και συλλογικής δοκιμασίας. Με αδιάλειπτη και πυκνή παρουσία στα γράμματά μας από το 1943 μέχρι και σήμερα, ο Τίτος Πατρίκιος έχει βραβευτεί για το σύνολο του έργου του με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1994) και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2008) και έχει πλέον καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής και της σύγχρονης μας ποίησης, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Με το έργο του έχουν ασχοληθεί έγκριτοι μελετητές, κριτικοί και πανεπιστημιακοί, όπως ο Δ. Ν. Μαρωνίτης και ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, και τα ποιήματά του προσελκύουν εξακολουθητικά το ενδιαφέρον των ηλικιακά νέων αναγνωστών και επιστημόνων. Στην εκδήλωση του Ομίλου, εκτός από τον ίδιο τον Τίτο Πατρίκιο, θα μιλήσουν για το έργο του ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, με θέμα «Τίτος Πατρίκιος: από την πολιτική και την Ιστορία στον έρωτα και την ποίηση», και ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Ευριπίδης Γαραντούδης, με θέμα «Τίτος Πατρίκιος και Μανόλης Αναγνωστάκης: εκλεκτικές συγγένειες».

  Πρόσκληση και πρόγραμμα


 • Διημερίδα μεταπτυχιακών σπουδαστών και υποψήφιων διδακτόρων ΝΕΦ, ΓΣΓ

  Πρόγραμμα διημερίδας υπ. διδακτόρων και μεταπτυχιακών σπουδαστών


 • Τελετή επιτιμοποίησης του Emilio Crespo

  Πρόσκληση


 • «Μοιράζοντας τα δύσκολά σου όνειρα». Η ποιητική φωνή του Κλείτου Κύρου

  Δελτίο Τύπου εκδ. Νεφέλη


 • Διεθνές Συνέδριο προς τιμή του Peter Mackridge

  Νομίζω ότι ο Peter Mackridge άξιζε αυτήν την τιμή, όχι μόνο γιατί είναι ένας πολύ σημαντικός επιστήμονας, με πλούσια και καρποφόρα αποτελέσματα, αλλά και γιατί, στον βαθμό που τον γνώρισα, είναι ένας εξαιρετικός πανεπιστημιακός δάσκαλος.

  Θα ήθελα από εδώ να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην Οργανωτική Επιτροπή, και κυρίως στις αγαπητές συναδέλφους Έλλη Φιλοκύπρου και Ελένα Κουτριάνου, που κατάφεραν, παρά τη δύσκολη συγκυρία, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το Συνέδριο, που θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα (18 και 19/5).

  Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία.

  Πρόγραμμα Συνεδρίου

  Peter Mackridge

  Peter Mackridge


 • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ (Δημήτρης Καργιώτης)

  Colloquim 25.4.2017


 • ΙΕ Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση Τομέα ΜΝΕΣ

  «Περάσματα, μεταβάσεις, διελεύσεις: όψεις μιας λογοτεχνίας εν κινήσει» (1-4/3/2017)


 • Σημείωμα Συντακτικής Επιτροπής του περ. «Φιλόλογος»

  Από το πρώτο για το 2017 τεύχος του Φιλολόγου την ευθύνη για τη σύνταξη του περιοδικού αναλαμβάνει Συντακτική Επιτροπή επιφορτισμένη με το έργο αυτό από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής (Σ.Ε.) είναι και μέλη του Δ.Σ. (τακτικά ή αναπληρωματικά), το οποίο και ενημερώνουν για θέματα σύνταξης του περιοδικού. Την τελική ευθύνη για τα δημοσιευόμενα κείμενα στον Φιλόλογο έχει πάντα το Δ.Σ. του ομώνυμου Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., ενώ κατά νόμον υπεύθυνος παραμένει ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

  Για τη δημοσίευση ενός επιστημονικού άρθρου στον Φιλόλογο θα ακολουθείται πλέον συγκεκριμένη διαδικασία: Οι συγγραφείς αποστέλλουν το κείμενό τους αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Σ.Ε.: filologos.sintaktiki@gmail.com· ακολούθως, η Σ.Ε. παραλαμβάνει το άρθρο, απαντά στον αποστολέα, επιβεβαιώνοντας την παραλαβή, και τον ενημερώνει ότι θα έχει απάντηση εντός τριών μηνών για τον αν θα δημοσιευτεί το κείμενό του· στη συνέχεια η Σ.Ε. προωθεί το κείμενο στον Σύμβουλο Ύλης που κρίνεται επιστημονικά αρμόδιος για το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Αυτός οφείλει να απαντήσει στη Σ.Ε. εντός διμήνου για το αν το άρθρο είναι: α) δημοσιεύσιμο ως έχει, ή β) δημοσιεύσιμο κατόπιν συγκεκριμένων διορθώσεων στις οποίες καλείται να προβεί ο συντάκτης του, ή γ) μη δημοσιεύσιμο βάσει αιτιολογημένης κρίσης, για το κύριο σκεπτικό της οποίας ενημερώνεται ο αρθρογράφος.

  Τα υποβαλλόμενα κείμενα οφείλουν από τυπογραφική άποψη να είναι μορφοποιημένα σύμφωνα με τις Οδηγίες της Σ.Ε., που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου (www.philologos.gr) και δημοσιεύονται στο πρώτο τεύχος κάθε ημερολογιακής χρονιάς.

  Μέλη της Συντακτικής Επιτροπής: Κάτια Κιλεσοπούλου, Μιχ. Γ. Μπακογιάννης, Βασίλης Μπετσάκος και Ελένη Χειμαριού.


 • Colloquim Τομέα ΜΝΕΣ

  Τρίτη, 21/2/2017, ομιλητής: Γρηγόρης Αμπατζόγλου.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων