Η Βέροια, ιστορία και πολιτισμός

Η Βέροια είναι η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας  και βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία. Χτισμένη στους πρόποδες του όρου Βερμίου, αποτελεί εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο της περιοχής, και η ίδρυσή της χρονολογείται από τα αρχαία ακόμα χρόνια, ενώ η ετυμολογία του ονόματός της έχει ποικίλες εκδοχές τόσο ιστορικές, όσο και μυθολογικές. Πλέον αριθμεί περίπου 70.000 κατοίκους σύμφωνα με το νέο καλλικρατικό δήμο, και βρίσκεται δυτικά της Θεσσαλονίκης και βόρεια του Ολύμπου.

Η Βέροια ήταν κατά κύριο λόγο κοινωνία βασισμένη στον αγροτικό τομέα, ενώ με την πάροδο των ετών αναπτύχθηκε το εμπόριο και η κτηνοτροφία. Λόγω της μακράς ιστορίας της μετείχε σε όλες τις φάσεις της ελλαδικής επικράτειας, με αποκορύφωμα τους ελληνιστικούς χρόνους κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Αντιγονιδών, που κατάγονταν από την πόλη αυτή. Η παρακμή της ξεκίνησε κατά την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας όπου τα σλαβικά φύλα με τις συνεχείς επιδρομές τους αποδυνάμωσαν τη συνοχή και την οικονομία της περιοχής.

Πλέον η Βέροια έχει πολλά τουριστικά αξιοθέατα, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στο πλήθος των βυζαντινών εκκλησιών και να καταγράφεται στην καινή Διαθήκη ως «μικρή Ιερουσαλήμ», ενώ επίσης υπάρχουν μνημεία όπως το βήμα του Αποστόλου Παύλου, πλήθος θεματικών μουσείων καθώς και φυσικά το μουσείο της Βεργίνας πλησίον της πόλης.

Αδιαμφισβήτητα η ιστορία της πόλης είναι πολύ μεγάλη, κάτι που την καθιστά ανάμεσα στις πρώτες θέσεις τουριστικών επισκέψεων στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι ομορφιές που κρύβει μπορεί να εκπλήξουν και τους πιο απαιτητικούς. Πάντως είναι σίγουρα πηγή μάθησης και έμπνευσης από τους προγόνους μας, που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και σίγουρα πρέπει να γνωρίζουμε.

Πηγή: Ιντερνετ (wikipedia, κ.α.)

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>