Η Βέροια, ιστορία και πολιτισμός

Η Βέροια είναι η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας  και βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία. Χτισμένη στους πρόποδες του όρου Βερμίου, αποτελεί εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο της περιοχής, και η ίδρυσή της χρονολογείται από τα αρχαία ακόμα χρόνια, ενώ η ετυμολογία του ονόματός της έχει ποικίλες εκδοχές τόσο ιστορικές, όσο και μυθολογικές. Πλέον αριθμεί περίπου 70.000 κατοίκους σύμφωνα με το νέο καλλικρατικό δήμο, και βρίσκεται δυτικά της Θεσσαλονίκης και βόρεια του Ολύμπου.

Η Βέροια ήταν κατά κύριο λόγο κοινωνία βασισμένη στον αγροτικό τομέα, ενώ με την πάροδο των ετών αναπτύχθηκε το εμπόριο και η κτηνοτροφία. Λόγω της μακράς ιστορίας της μετείχε σε όλες τις φάσεις της ελλαδικής επικράτειας, με αποκορύφωμα τους ελληνιστικούς χρόνους κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Αντιγονιδών, που κατάγονταν από την πόλη αυτή. Η παρακμή της ξεκίνησε κατά την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας όπου τα σλαβικά φύλα με τις συνεχείς επιδρομές τους αποδυνάμωσαν τη συνοχή και την οικονομία της περιοχής.

Πλέον η Βέροια έχει πολλά τουριστικά αξιοθέατα, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στο πλήθος των βυζαντινών εκκλησιών και να καταγράφεται στην καινή Διαθήκη ως «μικρή Ιερουσαλήμ», ενώ επίσης υπάρχουν μνημεία όπως το βήμα του Αποστόλου Παύλου, πλήθος θεματικών μουσείων καθώς και φυσικά το μουσείο της Βεργίνας πλησίον της πόλης.

Αδιαμφισβήτητα η ιστορία της πόλης είναι πολύ μεγάλη, κάτι που την καθιστά ανάμεσα στις πρώτες θέσεις τουριστικών επισκέψεων στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι ομορφιές που κρύβει μπορεί να εκπλήξουν και τους πιο απαιτητικούς. Πάντως είναι σίγουρα πηγή μάθησης και έμπνευσης από τους προγόνους μας, που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και σίγουρα πρέπει να γνωρίζουμε.

Πηγή: Ιντερνετ (wikipedia, κ.α.)

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΤΠΕ

Το πρώτο άρθρο στα πλαίσια του μαθήματος ΤΠΕ , με σκοπό, ως προς το γνωστικό αντικείμενο στοχοθέτησης, να μάθουμε να χειριζόμαστε υπηρεσίες του ΑΠΘ όπως την κατασκευή ιστοσελίδων και  blogs!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο προσωπικό σας blog.

Το ΚΛΔ του ΑΠΘ παρέχει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα στα μέλη του ΑΠΘ να διατηρούν προσωπική ιστοσελίδα σε διεύθυνση του Πανεπιστημίου. Οι δυνατότητες όμως περιορίζονταν σε τυποποιημένες (template) σελίδες ή στατικές σελίδες (HTML) κατασκευασμένες από τον ίδιο τον χρήστη, εφόσον είχε εμπειρία με κάποιο λογισμικό webpage editor (π.χ. Frontpage, Dreamweaver).

Τη δυσκολία αυτή έρχεται να ξεπεράσει αυτή η υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων με τη μορφή blog, που επιτρέπει στον καθένα να καταχωρεί περιεχόμενο στην προσωπική του ιστοσελίδα, χωρίς γνώση ειδικών εργαλείων.

Η ευκολία του wordpress

To blogs.auth.gr είναι βασισμένο στη δημοφιλή πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου wordpress. Κάθε ιστολόγιο (blog) περιέχει:

  • posts: ημερολογιακές καταχωρήσεις άρθρων
  • pages: ιστοσελίδες μόνιμου χαρακτήρα

Το περιεχόμενο μπορεί να είναι κείμενο, φωτογραφίες, video, ηχητικό υλικό κ.α. Κάθε άρθρο που προστίθεται, δημοσιεύεται με ημερολογιακή σειρά στο δικό σας χώρο. Επιπλέον, αρχειοθετείται κατά έτος, μήνα, ημέρα, καθώς και με λέξεις κλειδιά (tags) ή κατηγορίες (categories). Η αυτοματοποίηση στην καταχώρηση όχι μόνο επιτρέπει την εύκολη αναζήτηση, αλλά σας απαλλάσσει από την οργάνωση του ιστοχώρου σας, που γίνεται πλέον δυναμικά. Επίσης, το wordpress σας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε το σχολιασμό των άρθρων σας από τρίτους, χτίζοντας μία ζωντανή κοινότητα επικοινωνίας. Εισαγωγικά εγχειρίδια και λεπτομέρειες για τις λειτουργίες του WordPress θα βρείτε στα Αγγλικά εδώ.

Τα πρώτα σας βήματα

Για να ξεκινήσετε το blog σας με απλά βήματα, μπορείτε να:

  • τροποποιήσετε το περιεχόμενο του άρθρου αυτού ως την πρώτη σας καταχώρηση (Posts – Edit)
  • αλλάξετε τον τίτλο του blog και άλλα στοιχεία του ιστολογίου σας (Users – Your Profile)
  • προσθέσετε επιπλέον άρθρα, σύντομα περιεκτικά δημοσιεύματα για ό,τι θέματα επιθυμείτε (Posts – Add)
  • επιλέξετε κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα πρότυπα εμφάνισης (Appearance – Themes)
  • προσθέσετε μόνιμες σελίδες, οι οποίες, ανάλογα με το theme που επιλέξατε, μπορούν να εμφανίζονται ως σύνδεσμοι στο κεντρικό μενού του ιστολογίου σας (Pages – Add)

Όλες οι παραπάνω ενέργειες είναι διαθέσιμες, αφού μπείτε στο διαχειριστικό περιβάλλον του blog σας, με την επιλογή Σύνδεση ή Site Admin ή Log in από το μενού κάτω δεξιά. Μετά την είσοδό σας, θα δείτε στα αριστερά το βασικό μενού του διαχειριστικού περιβάλλοντος.

Βοήθεια

Για οποιοδήποτε πρόβλημα, ερώτηση ή αίτημα για την προσθήκη κάποιου επιπλέον λειτουργικότητας (theme, plugin) στο blog σας, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου στο   support@auth.gr

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο