Διδασκαλία

Προϋπηρεσία

1999-σήμερα: Καθηγητής στο Εργαστήριο Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

1994-1999: Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

1990-1994: Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Ανατομικής του Τμήματος
Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

1986-1990: Λέκτορας στο Εργαστήριο Ανατομικής του Τμήματος
Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

1980-1986: Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

Διδακτικό Έργο

1980-σήμερα: Ασκώ φοιτητές του Τμήματος Κτηνιατρικής στη Μακροσκοπική και στη Μικροσκοπική Ανατομική των Κατοικίδιων Θηλαστικών

1986-σήμερα: Διδάσκω στους φοιτητές του Τμήματος Κτηνιατρικής μέρος της Μακροσκοπικής Ανατομικής και της Μικροσκοπικής Ανατομικής των Κατοικίδιων Θηλαστικών με έμφαση στο Νευρικό Σύστημα

1991: Διαλέξεις σε σεμινάριο Νευροανατομικής για μεταπτυχιακούς φοιτητές (Το σεμινάριο οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και το Εργαστήριο Ανατομικής)

1992-1995: Δίδαξα σε φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας μέρος του μαθήματος «Ανατομία-Φυσιολογία Ζώου»

2001: Δίδαξα στο FEBS Advanced Course ‘From Diferentiation to Death of Nerve Cells’, Spetses (Greece), 15-24 Σεπτεμβρίου

2004-2012: Δίδαξα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Ιατρικής, ΑΠΘ, στα πλαίσια του μαθήματος Νευροφυσιολογία, το αντικείμενο Νευρογλοία

2006: Δίδαξα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το αντικείμενο Νευρογλοία

2006-σήμερα: Διδάσκω στο Τμήμα Κτηνιατρικής  το μάθημα επιλογής: Εγκέφαλος και τέχνη

2007-σήμερα: Διδάσκω στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το αντικείμενο Εγκέφαλος και τέχνη

2013-σήμερα: Διδάσκω στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση» των Σχολών Ιατρικής και Οδοντιατρικής και των Τμημάτων Νομικής και Θεολογίας στο μάθημα «Κοινωνική ηθική και βιοτεχνολογία» το αντικείμενο «Νευροηθική»

2014: Δίδαξα στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής Πληροφορικής το αντικείμενο «Η βιολογία και η καταγωγή του κωμικού και το γέλιου»

2015: Δίδαξα στο  Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Βιολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το αντικείμενο «Ευφυής Σχεδιασμός ή Δαρβινική Εξέλιξη»

2015 -2017: Δίδαξα στο Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. το αντικείμενο Νευροαισθητική.

2015: Δίδαξα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. το αντικείμενο Εισαγωγή στη Νευροηθική.

2015-σήμερα: Διδάσκω στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτιτκής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τίτλο Νευροεπιστήμη της Εκπαίδευσης.

2015-σήμερα: Διδάσκω στο Τμήμα Κτηνιατρικής  το μάθημα επιλογής: Σφάλματα της εξέλιξης και δαρβινικές πλάνες

2016: Δίδαξα στο αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. με τίτλο «Medical Research Methodology» το αντικείμενο: Ο αδέξιος σχεδιαστής. Σφάλματα της εξέλιξης και δαρβικικές πλάνες.

2017. Δίδαξα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σχεδιασμός Φωτισμού» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του μαθήματος «Γενικές Αρχές Φωτισμού» το αντικείμενο «Εγκέφαλος και Τέχνη – Νευροαισθητική».

Στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών της Κτηνιατρικής Σχολής διδάσκω τα παρακάτω μαθήματα:

1. Μακροσκοπική και Μικροσκοπική Ανατομική, και
Εμβρυολογία

Ειδικότερα: Περιφερικό Νευρικό Σύστημα, Αισθητήρια Όργανα, Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα. Πρακτική άσκηση των φοιτητών. Ανατομές πειραματόζωων.

Περιεχόμενο: Νεύρα, γάγγλια, τα εγκεφαλικά νεύρα, τα νωτιαία νεύρα, το βραχιόνιο πλέγμα, το οσφυοϊερό πλέγμα, το συμπαθητικό σύστημα, το συμπαθητικό στέλεχος, το παρασυμπαθητικό σύστημα, τα περιφερικά γαγγλιοφόρα πλέγματα, αντανακλαστικά, το δέρμα, το όργανο της όρασης, το όργανο της ακοής και του χώρου. Στις ανατομές διδάσκονται όλα τα συστήματα.

2. Εγκέφαλος και Τέχνη

Περιεχόμενο: Η τέχνη ως προϊόν της δραστηριότητας του εγκεφάλου – Η λειτουργία της τέχνης και η λειτουργία του οπτικού εγκεφάλου ταυτίζονται. Τέχνη και εξέλιξη. Δύο θεμελιώδεις λειτουργικές αρχές του οπτικού εγκεφάλου: Αφαίρεση και σταθερότητα. Η σταθερότητα στην τέχνη. Νευροβιολογία και κυβισμός. Η ανατομική οργάνωση του οπτικού συστήματος. Το φως και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας. Τα παράλληλα συστήματα επεξεργασίας – αντίληψης. Το υποδεκτικό πεδίο – «Η τέχνη του υποδεκτικού πεδίου» – Ο Μόντριαν, ο Μάλεβιτς και ο Καντίνσκυ. Η κινητική τέχνη και η περιοχή V5. Προσωπαγνωσία και προσωπογραφίες. Η νευροβιολογία της αφηρημένης και της παραστατικής τέχνης. Οι παθήσεις του εγκεφάλου επηρεάζουν το ύφος και την τεχνοτροπία του καλλιτέχνη. Ο τυφλός ζωγράφος.

3. Σφάλματα της Εξέλιξης και Δαρβινικές Πλάνες

Περιεχόμενο: Τα δομικά και λειτουργικά σχεδιαστικά σφάλματα του ανθρώπου και των ζώων και οι δαρβινικές πλάνες, δηλαδή οι λανθασμένες αντιλήψεις που μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι επί της Γης (πλάνες που, ωστόσο, βοηθούν στην επιβίωση του είδους μας).

Διανεμόμενα συγγράμματα

  1. Ντινόπουλος, Α. (2006) Συγκριτική Ανατομική των Κατοικίδιων Θηλαστικών: Περιφερικό Νευρικό Σύστημα, Αυτόνομο Νευρικό σύστημα, Αισθητήρια Όργανα. Με στοιχεία Ιστολογίας και Οργανογένεσης. University Studio Press, σελ. 161.
  2. Ντινόπουλος, Α. (2008) Εγκέφαλος και Τέχνη. Παρισιάνου, σελ. 117.
  3. Ντινόπουλος, Θ. (2013) Ο Αδέξιος Σχεδιαστής. Σφάλματα της εξέλιξης και Δαρβινικές Πλάνες. ΙΩΝ, σελ. 256.

Ακρόαση φοιτητών

Καθημερινά, 08:00 – 14:00

Σχολιάστε

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων