Γραφένιο

Το γραφένιο είναι ένα μονατομικού πάχους  , δύο διαστάσεων (2-D) φύλλο ατόμων αποτελούμενο από sp2 υβριδισμένα άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε μία κυψελωτή δομή.

Για να καταλάβουμε πόσο λεπτό είναι το γραφένιο, αρκεί να αναφέρουμε ότι κρύσταλλος γραφίτη με πάχος ενός χιλιοστού αποτελείται από περίπου 3 εκατομμύρια φύλλα γραφενίου.

momodesign_graphene_8

Γραφένιο

Οι Andre Geim και ο Kostya Novoselov από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κατάφεραν να εξάγουν μονατομικού πάχους γραφένιο από ακατέργαστο γραφίτη το 2004. Η ανακάλυψη αυτή τους οδήγησε στο να πάρουν βραβείο νόμπελ.

Το γραφένιο προήλθε από τον γραφίτη, ο οποίος χρησιμοποιείται στα μολύβια. Με τη χρήση ενός απλού σιλοτέιπ, οι δύο επιστήμονες απέσπασαν ένα λεπτό φύλλο άνθρακα, με πάχος όσο ένα άτομο.

Το γραφένιο παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθει σε διάφορες εφαρμογές όπως ηλεκτρονική , αποθήκευση ενέργειας , τα φωτοβολταϊκά , την ιατρική.

Το 2008 πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα που αποδεικνύει ότι το γραφένιο είναι το ισχυρότερο υλικό που υπάρχει στη φύση. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το γραφένιο έχει αντοχή εφελκυσμού 100 φορές μεγαλύτερη από το ατσάλι.

Στην Ευρώπη, 126 ερευνητικές ομάδες από 17 κράτη-μέλη της ΕΕ, συμμετέχουν στην έρευνα για νέες εφαρμογές του γραφένιου, έχοντας χρηματοδότηση  ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, επί δέκα χρόνια.

Στο πανευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα, από τη Ελλάδα, μετέχουν: το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΤΕΙ) Κρήτης.

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>