Εκλογές ΗΠΑ 2016: Μια γρήγορη ανάλυση της πρώτης τηλεμαχίας

debate-banner-01-01Το πρώτο debate  ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο ολοκληρώθηκε στις 5:30 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), και το ερώτημα «Ποιος έκλεψε τις εντυπώσεις» ζητά απάντηση.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χ. Κλίντον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η νικήτρια της τηλεοπτικής διαμάχης. Είχε προφανώς καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις, χωρίς να διακόπτει τον συνομιλητή της και με μόνο 5 παρεμβολές στη διάρκεια του λόγου του Ντόναλντ Τραμπ, με τον τελευταίο να διακόπτει τον λόγο της 3 φορές και να παρεμβάλλεται κοντά στις 24!

Η Χίλαρι Κλίντον παρουσιάστηκε αρκετά συγκρατημένη, με καλύτερη στάση σώματος, λιγότερες κινήσεις και μεγαλύτερη σιγουριά, σε αντίθεση με την στάση σώματος του Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος παρουσιαζόταν ανήσυχος και προσπαθούσε να ενισχύσει τον λόγο του με κινησιολογία.
Από πλευράς Ντόναλντ Τράμπ, δεν υπήρχε η αντίδραση του κοινού που ο ίδιος περίμενε και που προσπαθούσε να κερδίσει. Παρουσιάστηκε ως αγενής και αλαζονικός, τόσο από τις διακοπές και τις παρεμβολές, όσο και από τις αντιδράσεις του προς τον δημοσιογράφο, τον οποίο ανέφερε με το μικρό του όνομα και σταματούσε με κινήσεις του δακτύλου του.
Τα επιχειρήματα του σχετικά με το Εμπόριο και την NAFTA ήταν από άλλη δεκαετία, κατά την οποία δεν ήταν Πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον. Οι αναφορές φυσικά από πλευράς Ντόναλντ Τραμπ ήταν λογικές, εάν υπολογίσουμε πως στόχευε σε ηλικίες της περιόδου, οι οποίες παραδοσιακά συμμετέχουν στις εκλογές σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι μικρότερες.

Από γενικής άποψης δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα συγκινησιακό κλίμα, παρόλα αυτά σε βαθύτερο επίπεδο ανάλυσης εντοπίζουμε πολλά σημεία, όπως την αναφορά στην «μαγείρισσα», πολίτη των Η.Π.Α. πλέον!

Κύριο χτύπημα του αντιπάλου θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την αναφορά της στην δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων του δισεκατομμυριούχου Ντόνταλτ Τραμπ : «Εδώ και 40 χρόνια όλοι δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους. Γιατί ο κ. Τραμπ δεν τα δημοσιοποιεί; Ίσως δεν είναι τόσο πλούσιος, ίσως δεν είναι τόσο φιλάνθρωπος, ίσως χρωστάει 160 εκ. δολάρια στη Wall Street, όπως μας λένε κάποιοι δημοσιογράφοι. Πάντως κάτι θέλει να κρύψει», κίνηση που οδήγησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, στο να αναφερθεί στα διαγεγραμμένα email της αντιπάλου του, αρκετά νωρίς βέβαια και με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα να χάσει και το αντεπιχείρημα αλλά και την ευκαιρία να αναφερθεί στο ζήτημα αργότερα σε μεγαλύτερο βάθος, έτσι ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Συντακτικά ο Ντ. Τράμπ έκανε πολλά λάθη, με αποτέλεσμα να θυμίζει την προηγούμενη υποψήφιο Σάρα Πέϊλιν, την οποία ο αμερικανικός λαός (και μετέπειτα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα) αποκαλούσε με όρους απαξιωτικούς από άποψη νοητικής δυνατότητας (με τον όρο «idiot»).

Σε κάθε περίπτωση όμως, η αλαζονεία του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων αλλά και οι συνεχείς διακοπές στον λόγο της πολιτικής του αντιπάλου, η αντικανονικότητα της υποψηφιότητας του, που σε κάποιους από εμάς φαντάζει από αστεία εως και αφόρητη είναι ίσως αυτή που κινητοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες που δεν θέλουν να «μείνουν σπίτι τους» την ημέρα των εκλογών αλλά ούτε να ψηφίσουν ένα από τα δύο συμβατικά κόμματα. Δίνει λοιπόν την εντύπωση του αντισυμβατικού και ενάντιου όλων όσων πρεσβεύει η υποψήφιος των Δημοκρατικών, του ξύλινου ευγενικού λόγου, το οποίο και ο ίδιος αποκάλεσε ως «λόγια» που δεν έχουν σημασία, αλλά και του ιδιαίτερου υποψηφίου που διαφέρει σε μεγάλο βαθμό και από το ίδιο το κόμμα από το οποίο προέρχεται.

Οι μετρήσεις προς το παρόν πάντως δίνουν προβάδισμα στην υποψήφια των Δημοκρατικών και στα δύο επίπεδα, ψηφοφόρων και εκλεκτόρων.

Aν και η συμμετοχή των υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στην δεύτερη τηλεμαχία εξαρτιόταν, από πολλούς, από την παρουσία του στην πρώτη και την εντύπωση που θα προκαλούσε, τελικά μάλλον θα συμμετέχει και στην δεύτερη…

Posted in Επίκαιρα, Πολιτικά | Leave a comment

Αλήτες, Προδότες “πολίτες”

koum1
Αλήτες, προδότες πολιτικοί, ήταν το σύνθημα με το οποίο οι Έλληνες πατριώτες, απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, επιτέθηκαν στον διπλωμάτη και Ευρωβουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο επειδή είναι πολιτικός!
Στο πολίτευμα που ονομάζεται Δημοκρατία, ο καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει τους Νόμους και το Σύνταγμα, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφέρει λόγο ακόμα και εάν πρόκειται για λόγο ενάντια σε αυτή (Δημοκρατία), και αυτή είναι η μαγεία της και η ουσία της, αλλά άλλο το λέγειν και άλλο το πράττειν!
Σήμερα επιτεθήκαν σε εμένα, σε εσένα, σε όλους μας, τους δεξιούς, τους Πασόκους, τους Συριζαίους, επιτέθηκαν σε εκπρόσωπο του Έθνους.
Σήμερα επιτέθηκαν στην ελευθερία μας! Η επίθεση μου προκάλεσε ακριβώς τα ίδια αισθήματα με αυτά που προκλήθηκαν από τις προηγούμενες δυο επιθέσεις, (προς Χατζηδάκη και προς Δούρου και Καννελη), φόβο, οργή και το αίσθημα που έχει ο ανήμπορος, όταν τον χτυπούν και αδυνατεί να αμυνθεί.
Ας ξυπνήσουμε και ας αντιδράσουμε, ως Λαός και σαν Κοινωνία! Όχι με βία προφανώς, αλλά με δικαστικές αποφάσεις, με περιορισμούς σε αυτές τις χουντικές φωνές και με πολιτικά επιχειρήματα καθημερινά!
Αλήτες, προδότες πολίτες έχουμε, όχι πολιτικούς! Πολίτες που ευτελίζουν την μεγαλειώδη σημασία του “Πολίτη”, αλήτες που αρνούνται την Ελευθερία τους ψηφίζοντας Χρυσή Αυγή, και προδότες που αδιαφορούν-αρνούνται να συμμετέχουν στην ανάδειξη εκπροσώπων
Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής  γνωρίζουν τι ψηφίζουν, εμείς; περιμένουμε ακόμα να αναλύσουμε το φαινόμενο;
Η Δημοκρατία, Εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε!
Τέλος στον τραμπουκισμό της Δημοκρατίας !

Posted in Επίκαιρα, Πολιτικά | Tagged , , | Leave a comment