Επικαιρότητα

Παρασκευή 27.04.2018Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΙΑΛΕΓΟΜΕΝΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΡΑ».

DSC_0226

Από αριστερά προς τα δεξιά: Αθ. Στογιαννίδης, Ulrich Kropač

DSC_0264

Από αριστερά προς τα δεξιά: Σπ. Κατσικαρώνης, Ι. Τσαμπάζης, Π. Παναγιωτόπουλος, Αθ. Στογιαννίδης

Την Παρασκευή 27.04.2018 διεξήχθη με επιτυχία η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του ιδίου Τμήματος με τίτλο  «Η Ορθοδοξία διαλεγόμενη: Αναζητώντας το Όραμα της Παιδείας στο Μάθημα των Θρησκευτικών Σήμερα». Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Prof. Dr. Ulrich Kropač, Kαθηγητής Διδακτικής του Μαθήματος των Θρησκευτικών, Κατηχητικής και Θρησκειοπαιδαγωγικής στη Καθολική Θεολογική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστήμιο Eichstätt-Ingolstadt, στη Γερμανία (Katholische Universität Eichstätt-Ingolstadt). Επιστημονικός υπεύθυνος για την επιστημονική αυτή εκδήλωση ήταν ο  κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εν λόγω επιστημονική εκδήλωση κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Επίσης, μπορείτε να δείτε μία σύντομη αναφορά για την εν λόγω επιστημονική ημερίδα στη γερμανική γλώσσα κάνοντας κλικ ΕΔΩ

* * *

Πέμπτη 04.05.2017 – Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «ΣΧΟΛΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ: ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΡΙΑ».

Epistimoniki_Imerida_04.05.2017_1

Από αριστερά προς τα δεξιά: Αθανάσιος Στογιαννίδης, Bernd Schröder, Μαρία Ράντζου, Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Πεπές

Με επιτυχία διεξήχθη η Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του ιδίου Τμήματος την Πέμπτη 04.05.2017. Θέμα της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης ήταν: «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή και Ενοριακή Εκκλησιαστική Κατήχηση: Ιχνηλασία στα Επιστημολογικά τους Όρια». Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Prof. Dr. Bernd Schröder, Καθηγητής Θρησκευτικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Göttingen (Theologische Fakultät – Georg-August-Universität Göttingen). Η εν λόγω επιστημονική ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεολογικού λόγου και τέχνης» που διοργανώνει το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ τον Μάιο του 2017. Επιστημονικός υπεύθυνος για την επιστημονική αυτή εκδήλωση ήταν ο  κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εν λόγω επιστημονική εκδήλωση κάνοντας κλικ ΕΔΩ

* * *

 

Πέμπτη 30.03.2017 – Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «ΤΟ  ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ».

Απο αριστερά προς τα δεξιά: Thomas Schlag, Αθανάσιος Στογιαννίδης, Μαρία Ράντζου, Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος ΠεπέςΤην Πέμπτη 30.03.2017 στις 17:30’ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Το Μάθημα των Θρησκευτικών στην Ελβετία: Μία πρόταση για συζήτηση στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα». Προσκεκλημένος ομιλητής της εν λόγω ημερίδας ήταν ο κ. Prof. Dr. Thomas Schlag, Καθηγητής Πρακτικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ζυρίχης (Theologische Fakultät – Universität Zürich), και ο οποίος επισκέφθηκε το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος Swiss European Mobility Programm.  Την επιστημονική ευθύνη για τη διοργάνωση της ημερίδας είχε ο κ. Αθ. Στογιαννίδης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εν λόγω επιστημονική εκδήλωση κάνοντας κλικ ΕΔΩ

* * *

 

Πέμπτη 03.02.2017 – Επίσκεψη στην Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης (Rheinische-Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn)

 

Bonn_Februar_2017_2

Από αριστερά προς δεξιά: Michael Meyer-Blanck, Αθανάσιος Στογιαννίδης

Στις 03.02.2017 ο κ. Αθ. Στογιαννίδης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, επισκέφτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ την Προτεσταντική Θεολογική Σχολή τoυ Πανεπιστημίου της Βόννης (Evangelisch-Theologische Fakultät / Rheinische-Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn). Εκεί πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: „Autorität als Authentizität im Religionsunterricht “. Η εισήγηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των υποψηφίων διδακτόρων του Καθηγητή Θρησκειοαιδαγωγικής Prof. Dr. Michael Meyer-Blanck.

* * *

Παρασκευή 09.12.2016 – Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: «ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ Ή ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ;»

Από αριστερά προς τα δεξιά: Αθ. Στογιαννίδης, M. Rothgangel, Α. Ζιάκα, Β. Μητροπούλου, Μ. Ράντζου, Π. Παναγιωτόπουλος

Με επιτυχία διεξήχθη η Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του ιδίου Τμήματος την Παρασκευή 09.12.2016. Θέμα της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης ήταν: «Μάθημα των Θρησκευτικών και Θρησκειολογία: Σχέση Αντιπαράθεσης ή Συνύπαρξη Παιδαγωγικής Αναγκαιότητας;»Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Univ.-Prof. DDr. Martin Rothgangel, Καθηγητής Θρησκευτικής Παιδαγωγικής και Κοσμήτορας της Προτεσταντικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης·

Τη συζήτηση συντόνισε ο  κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εν λόγω επιστημονική εκδήλωση κάνοντας κλικ ΕΔΩ

* * *

Παρασκευή 11.11.2016 – Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ»

Αθ. Στογιαννίδης, Mirjam Schambeck sf

Την Παρασκευή 11.11.2016 στις 17:00’ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Θέματα Συστηματικής Θεολογίας στο Μάθημα των Θρησκευτικών». Προσκεκλημένη ομιλήτρια της εν λόγω ημερίδας ήταν η κα. Prof. Dr. Mirjam Schambeck sf, Καθηγήτρια Θρησκευτικής Παιδαγωγικής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Freiburg (Albert-Ludwigs-Universität Freiburg), και η οποία επισκέφθηκε το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.  Την επιστημονική ευθύνη για τη διοργάνωση της ημερίδας είχε ο κ. Αθ. Στογιαννίδης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εν λόγω επιστημονική εκδήλωση κάνοντας κλικ ΕΔΩ

* * *

Παρασκευή 11.11.2016 – Εισήγηση με θέμα: «ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ»


Αθ. Στογιαννίδης, Mirjam Schambeck sf

Tην Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 12:45, στο Β’ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, και στο πλαίσιο των παραδόσεων του μαθήματος “Παιδαγωγικές Θεωρίες Μάθησης και Αγωγής – Β’ Μέρος (Θεωρίες της Αγωγής και της Παιδείας), η κα. Prof. Dr. Mirjam Schambeck sf, Καθηγήτρια Θρησκευτικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου του Freiburg (Albert-Ludwigs-Universität Freiburg) πραγματοποίησε εισήγηση επιχειρώντας μία σύγχρονη προσέγγιση στο γερμανικό μοντέλο του Ομολογιακού Μαθήματος των Θρησκευτικών. Η εισήγηση έγινε στη γερμανική γλώσσα, ενώ διανεμήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες μετάφραση στα ελληνικά, την οποίαν επιμελήθηκε ο Επικ. Καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ κ. Αθ. Στογιαννίδης, ο οποίος και συντόνισε τη συζήτηση που ακολούθησε.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εν λόγω επιστημονική εκδήλωση κάνοντας κλικ ΕΔΩ

* * *

Δευτέρα 04.04.2016 – Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ»

 

imerida-2-1

Αθ. Στογιαννίδης, Fr. Schweitzer

Τη Δευτέρα 04.04.2016 διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του ιδίου Τμήματος στην επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Το Μέλλον της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Συζητώντας την Πολυπλοκότητα του Ζητήματος». Βασικός σκοπός της ημερίδας ήταν να γίνουν ορισμένες επισημάνσεις, αλλά και να διατυπωθούν προτάσεις σχετικά με τον ρόλο και τη θέση του Μαθήματος των Θρησκευτικών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, βέβαια, στην ελληνική σχολική πραγματικότητα. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Prof. Dr. Friedrich Schweitzer, Καθηγητής Πρακτικής Θεολογίας και Θρησκευτικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο του Tübingen (Eberhard Karls Universität Tübingen). Ο κ. Friedrich Schweitzer επισκέφθηκε το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Την επιστημονική ευθύνη για τη διοργάνωση της ημερίδας είχε ο κ. Αθ. Στογιαννίδης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εν λόγω επιστημονική εκδήλωση κάνοντας κλικ ΕΔΩ

* * *

Δευτέρα 21.03.2016 – Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ΩΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ. ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»

 

imerida-1-5

Michael Meyer-Blanck

Τη Δευτέρα 21.03.2016 το Τμήμα Θεολογίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του ιδίου Τμήματος διοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η Θεία Λατρεία ως Μορφωτικό Αγαθό. Προσεγγίζοντας τη Σημασία της στη Διαδικασία της Αγωγής και της Παιδείας». Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Prof. Dr. Michael Meyer-Blanck, Καθηγητής Θρησκειοπαιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (Rheinische-Friedrich-Wilhelms Universität Bonn).

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ. Την επιστημονική ευθύνη για τη διοργάνωση της ημερίδας είχε ο κ. Αθ. Στογιαννίδης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εν λόγω επιστημονική εκδήλωση κάνοντας κλικ ΕΔΩ

* * *

Τετάρτη 13.01.2016 – Επίσκεψη στη» Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Freiburg (Albert-Ludwigs-Universität Freiburg)

 

1_stogiannidis_vlΣτις 13.01.2016 ο κ. Αθ. Στογιαννίδης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, επισκέφτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Freiburg (Albert-Ludwigs-Universität Freiburg).  Κατά την εν λόγω επίσκεψή του πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: „Religionsunterricht in Griechenland: Christlich oder multireligiös? Eine Auseinandersetzung zwischen traditionellen Konzepten und neuen Tendenzen“.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εν λόγω επιστημονική εκδήλωση κάνοντας κλικ ΕΔΩ

* * *

Τρίτη 05.05.2015 – Επίσκεψη στην Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης (Eberhard Karls Universität Tübingen)

Από αριστερά προς τα δεξιά: R. Boschki, Αθ. Στογιαννίδης, Fr. Schweitzer

Στις 05.05.2015 ο κ. Αθ. Στογιαννίδης, Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, επισκέφτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ την Προτεσταντική Θεολογική Σχολή τoυ Πανεπιστημίου της Τυβίγγης (Eberhard Karls Universität Tübingen). Εκεί πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: „Was für eine Schule brauchen wir heute? Zum Überwinden des Monopols vom “Nützlichen” und “Messbaren” “. Η εισήγηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια διομολογιακού μαθήματος, στο οποίο υπεύθυνοι για τη διδασκαλία του ήταν ο κ. Friedrich Schweitzer (Καθηγητής Θρησκειοαιδαγωγικής στην Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης) και ο κ. Rheinhold Boschki (Καθηγητής Θρησκειοπαιδαγωγικής στη Ρωμαιοκαθολική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης).

* * *

Τα σχόλια έχουν κλείσει.