Εισηγήσεις κατόπιν πρόσκλησης

2006

Στογιαννίδης, Α., Ο λόγος, ο μύθος και το μάθημα των Θρησκευτικών. Εισήγηση στην Ημερίδα που διοργάνωσε για τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ01 του Νομού Καβάλας ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, Αντώνιος Χατζόπουλος. Καβάλα, 11 Απριλίου 2006.

2008

Stogiannidis, A., Der Nous oder das Denken des Denkens: eine unsichtbare Seite der Rationalität. Die Bildungsverantwortung der Orthodoxen Kirche angesichts der existenziellen Einheit des Menschen. Εισήγηση στο διεθνές συμπόσιο που διοργάνωσε το
Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Βόννης „Zentrum für Religion und Gesellschaft“ κατά το διάστημα 31/03/2008 – 02/04/2008, στη Βόννη. Θέμα του συμποσίου: „Religion und Rationalität als Bildungsfaktoren – ein europäischer Mythos?“.

2010

Στογιαννίδης, Α., Η οικογένεια ως εργαστήριο παιδαγωγίας. Μια θεολογική προσέγγιση. Εισήγηση στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καβάλας με θέμα «Οικοδομώντας σήμερα για το αύριο», στις 27 Νοεμβρίου 2010 στην Καβάλα.

2011

Στογιαννίδης, Α., Εφαρμογές Μεθόδων Ανάλυσης Δεδομένων στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Εισήγηση στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οικονομική και Πολιτική Διακυβέρνηση στη Νοτιοαναλοτική Ευρώπη» του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012. Η εισήγηση έγινε στο πλάισιο του μαθήματος «Εφαρμογές Η/Υ στη έρευνα των Κοινωνικών Επιστημών».

Στογιαννίδης, Α., Ανάλυση Περιεχομένου με χρήση μεθόδων Ανάλυσης Δεδομένων. Εισήγηση στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές στις Γλώσσες και τον Πολιτισμό των Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης» του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012. Η εισήγηση έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος «Ποσοτικές και Ποιοτικές Μέθοδοι».

2012

Στογιαννίδης, Α., Όταν η Θεολογία συναντά τη σύγχρονη Φυσική. Μια πρόκληση για τη Διδακτική των Θρησκευτικών στη σύγχρονη Εκπαίδευση. Εισήγηση στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Καβάλας το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 στην Καβάλα, με θέμα: «Διαθεματικότητα και Καινοτομία στην Εκπαίδευση».

Ράντζου, Μ. / Στογιαννίδης, Α., Θρησκευτικός πλουραλισμός στην εκπαίδευση: Ένα σύγχρονο δίλημμα. Εισήγηση στην Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσαν το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ και ο Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ, την Τρίτη 8 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Σχετικισμός και Αξίες».

2013

Στογιαννίδης, Α., / Μητροπούλου, Β. Εισήγηση για το Μάθημα των Θρησκευτικών στην Ελλάδα. Η εισήγηση παρουσιάσθηκε στην Επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και η Διαβαλκανική Ομοσπονδία Ορθοδόξων Νεολαιών οργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Η Θρησκευτική Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Βαθμίδα των σχολείων στις Βαλκανικές χώρες».

Στογιαννίδης, Α., Αυθεντία και Διακονία του εκπαιδευτικού. Προσέγγιση ενός καίριου ζητήματος της Σχολικής Παιδαγωγικής μέσα από τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου. Διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε η Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στη Βέροια, στις 26-28 Ιουνίου 2013. Θέμα Συνεδρίου: Εξουσία και Διακονία κατά τον Απόστολο Παύλο. Το συνέδριο εντασσόταν στις εκδηλώσεις: ΙΘ’ ΠΑΥΛΕΙΑ.

Στογιαννίδης, Α., Το πέρασμα από την επιστημονική γνώση στη σχολική διδάξιμη. Παραδείγματα εφαρμογής σε συγκεκριμένες διδακτικές ενότητες των σχολικών βιβλίων των θρησκευτικών. Εισήγηση στα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων ΠΕ01 Παναγιώτης Τσακούμης στις 11/12/2013 στον Βόλο και στις 18/12/2013 στην Λάρισα.

Ράντζου, Μ. / Στογιαννίδης, Α., Προβληματισμοί για τη σχέση Πολιτικής Αγωγής και Μαθήματος των Θρησκευτικών. 13ο Διαχριστιανικό Συμπόσιο, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και από το Ινστιτούτο Πνευματικότητας του Ποντιφικικού Πανεπιστημίου Antonianum της Ρώμης, σε συνεργασία με το Καθολικό Πανεπιστήμιο Sacro Cuore του Μιλάνου, που έγινε στο Μιλάνο στις 28 – 30/08/2013. Θέμα Συμποσίου: „La Vita die Cristiani e il Potere Civile. Questioni Storiche e Prospettive Attuali in Oriente e Occidente“ («Χριστιανικός Βίος και Πολιτική Εξουσία. Ιστορικά Ζητήματα και Σύγχρονες Προοπτικές σε Ανατολή και Δύση»)

2014

Στογιαννίδης, Α., Οι Τρεις Ιεράρχες, διαχρονικοί Παιδαγωγοί. Εισήγηση στην ημερίδα που διοργάνωσαν η Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων και η Χριστιανική Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών, την 01/02/2014, στην Αθήνα με θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες. Φωνή ευθύνης σε μια ανεύθυνη εποχή».

Στογιαννίδης, Α., Η αξιοποίηση των συμβόλων στη διδακτική πράξη. Προτάσεις για το παρόν – προβληματισμοί για το μέλλον. Εισήγηση στην 10η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Διευθυντή ΕΚΠ/σης Δυτ. Θεσσαλονίκης και τον Διευθυντή ΕΚΠ/σης Δυτ. Θεσσαλονίκης, στις 21/02/2014, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας των συμβόλων».

Stogiannidis, A., Lehr- und Lernbarkeit von Religion im orthodoxen religionspädagogischen Kontext. Εισήγηση στην επιμορφωτική ημερίδα που διοργάνωσαν το Orthodoxe Schulamt και το Institut Fortbildung Religion der Kirchlichen Pädagogischen Hochschule Wien/Krems στις 06/06/2014, στη Βιέννη, με θέμα: „Psychopädagogische Aspekte im Orthodoxen Religionsunterricht“.

Stogiannidis, A., Grundlinien Orthodoxer Symboldidaktik. Εισήγηση στην επιμορφωτική ημερίδα που διοργάνωσαν το Orthodoxe Schulamt και το Institut Fortbildung Religion der Kirchlichen Pädagogischen Hochschule Wien/Krems στις 06/06/2014, στη Βιέννη, με θέμα: „Psychopädagogische Aspekte im Orthodoxen Religionsunterricht“.

Στογιαννίδης, Α., Θρησκεία και επιστήμη στη διδακτική πράξη. Εισήγηση στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσαν το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ και το CERN στη Θεσσαλονίκη, 09 – 10/10/2014, με θέμα: «Θεολογία και Σύγχρονη Φυσική: Ο άνθρωπος ανάμεσα στο μυστήριο του Θεού και στο μυστήριο του Σύμπαντος».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.