imagesΟι ζέστες έχουνε σφίξει, αλλά εμείς έχουμε πιο… χειμωνιάτικη και συγκεκριμένα οσκαρική διάθεση! Με αφορμή, λοιπόν, τη δήλωση του τρεις φορές βραβευμένου με Όσκαρ Βρετανού ηθοποιού Sir Daniel Day Lewis ότι αποσύρεται, μόλις στα 60 του χρόνια, από τον κινηματογράφο, θυμόμαστε αυτόν και τους μόλις δύο ακόμη άνδρες ηθοποιούς που έχουν κερδίσει τρία Όσκαρ Α΄ ή/και Β΄ Ανδρικού Ρόλου στη διάρκεια της καριέρας τους. 90 χρόνια Όσκαρ, μόνο τρεις ηθοποιοί κατέχουν αυτό το ρεκόρ, και ήρθε η ώρα να τους γνωρίσουμε.

Walter Brennan (1894-1974)

Εθνικότητα: Αμερικανός
Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου: 1936 (Come and Get it), 1938 (Kentucky), 1940 (The Westerner)

11. Walter BrennanΠολλοί από εσάς μπορεί να μη γνωρίζετε καν- και δικαίως- το όνομα αυτό, κι ακόμη κι όσοι το ξέρουν αναρωτιούνται αμέσως «καλά, από τόσους μεγάλους ηθοποιούς στην ιστορία, γιατί αυτός έχει τρία Όσκαρ;». Η αλήθεια είναι πως ο συμπαθέστατος και αρκούντως ταλαντούχος ηθοποιός, μόνιμα δεύτερους ρόλους σε γουέστερν, δράματα και ανάλαφρες κωμωδίες (Sergeant York, The Pride of the Yankees, Meet John Doe, To Have and Have Not κ.α.) δε θα είχε ποτέ κερδίσει τα βραβεία του με τους σημερινούς κανονισμούς. Στα 30΄s όμως, δικαίωμα ψήφου για τα νεαρά τότε βραβεία Όσκαρ, στην κατηγορία των Β΄ ρόλων, είχε σχεδόν οποιοσδήποτε είχε την παραμικρή σχέση με το Χόλιγουντ, και ο Brennan ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους κύκλους των «μη-αστέρων» της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Όταν η Ακαδημία κατάλαβε τι συμβαίνει, άλλαξε το σύστημα, δίνοντας ψήφο μόνο στα μέλη της, και ο Brennan δεν κέρδισε άλλο βραβείο, αν και οι καλύτερες ερμηνείες του ήλθαν μετά το 1940, όταν κέρδισε για τελευταία φορά. Σχεδόν ποτέ πρωταγωνιστής, πάντα «ξεχασμένος» δεύτερος ρόλος, ο Brennan εξασφάλισε μια θέση στην αιωνιότητα μ΄ αυτόν τον παράδοξο τρόπο.

Jack Nicholson (1937- )

Εθνικότητα: Αμερικανός
Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου: 1975 (One Flew Over the Cuckoo’s Nest), 1997 (As Good as It Gets)
Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου: 1983 (Terms of Endearment)

Στο προαιώνιο ερώτημα «καλύτερος ηθοποιός όλων των εποχών», ο Τζακ Νίκολσον είναι σίγουρα μια σεβαστή απάντηση, οπότε τα τρία χρυσά αγαλματίδια που κατέχει δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη. Για την ακρίβεια, θα μπορούσε να έχει κερδίσει ακόμη περισσότερα, με τις ερμηνείες του σε ταινίες όπως Chinatown (1974), Λάμψη (1980), Ζήτημα Τιμής (1992), μεταξύ άλλων, να είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Έχοντας αποσυρθεί κι αυτός πλέον (αν και σχεδιάζει να επανέλθει έστω για σύντομες εμφανίσεις), ο Νίκολσον έχει διαγράψει μια τεράστια, σταθερά ποιοτική καριέρα για περίπου μισό αιώνα, έχοντας παίξει πρακτικά σε όλα τα είδη και με ειδίκευσή του, φυσικά, τους λίγο… ψυχοπαθείς χαρακτήρες. Γι΄ αυτόν, τουλάχιστον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τρία Όσκαρ του είναι πανάξια, κι είναι απλά ακόμη ένα τεκμήριο του ταλέντου και των ικανοτήτων του.

Daniel Day-Lewis (1957- )

Εθνικότητα: Βρετανός (έχει και ιρλανδική υπηκοότητα)
Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου: 1989 (My Left Foot), 2007 (There Will Be Blood, 2012 (Lincoln)

Όπως και ο Νίκολσον, έτσι κι αυτός έχει μια πλούσια καριέρα με πολλές μεγάλες ερμηνείες, κι ίσως αυτή η ποικιλία και η σταθερότητα σε ποιοτικές ταινίες να οφείλονται για το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός ηθοποιός με τρία Όσκαρ αποκλειστικά Α΄ Ανδρικού, αν και μάλλον δε θα ήταν ο πρώτος που θα σου ερχόταν στο μυαλό για μια τέτοια διάκριση. Είναι αναμφίβολα μεγάλος ηθοποιός, έχοντας περάσει με επιτυχία από κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση, έχοντας ενσαρκώσει χαρακτήρες που άφησαν εποχή και δεν είναι τυχαίο πως εκτός από τις οσκαρικές ερμηνείες του έχει κι άλλες στο ενεργητικό του, τουλάχιστον εξίσου καλές (Ο Τελευταίος των Μοϊκανών, Εις το Όνομα του Πατρός, Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης). Ο 60χρονος Βρετανός έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους μεγάλους δημιουργούς της εποχής μας, ειδικεύεται στα ιστορικά έπη έχοντας όμως αποδειχθεί ικανός σε οποιαδήποτε πρόκληση, και αν όντως πραγματοποιήσει την «απειλή» του για… συνταξιοδότηση, αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα για την έβδομη τέχνη.